efhmerida1

Αλεξανδρούπολη: Ένωση Γονέων για καταγγελία για Παιδικό Σταθμό

Τι αναφέρεται και για την καταγγελία που αφορά σε εκπαιδευτικό Λυκείου 

Καταδικάζει οποιαδήποτε κακοποιητική πρακτική η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αλεξανδρούπολης, παίρνοντας θέση για την καταγγελία που διερευνάται σχετικά με πρακτικές που αναφέρεται πως εφάρμοζαν βρεφονηπιοκόμοι σε παιδικό σταθμό του Δήμου. Παράλληλα, η Ένωση καταδικάσει και την οποιαδήποτε ενέργεια σεξουαλικής παρενόχλησης από όπου κι αν προέρχεται, με αφορμή την έτερε καταγγελία για εκπαιδευτικό σε λύκειο της πόλης.

Αναλυτικά:

Με αφορμή την καταγγελία που διερευνάται για Παιδικό Σταθμό της πόλης μας, ως Ένωση Συλλόγων Γονέων Αλεξανδρούπολης δηλώνουμε απερίφραστα πως καταδικάζουμε οποιαδήποτε κακοποιητική τακτική.
Ο/η παιδαγωγός ανήκει στους “σημαντικούς άλλους” ενός παιδιού και η σχέση του/της με αυτό είναι καθοριστικής σημασίας, κυρίως στην προσχολική ηλικία. Η παιδαγωγική οφείλει να στηρίζεται στην ενσυναίσθηση, την αποδοχή, την ενθάρρυνση της αυτορρύθμισης και το αίσθημα ασφάλειας. Αντιπαιδαγωγικές μέθοδοι τιμωρίας ή “συνέπειας” κάθε είδους και επικίνδυνες για την ψυχική υγεία των ανηλίκων πρακτικές δεν αποτελούν αποδεκτούς τρόπους οριοθέτησης των παιδιών. Η θετική διαπαιδαγώγηση είναι η φιλοσοφία στην οποία οφείλει να εκπαιδεύεται, να επιμορφώνεται και να εφαρμόζει το σύνολο των παιδαγωγών όλων των βαθμίδων.

Πάγια αιτήματα της Ένωσης Γονέων αποτελούν η αύξηση χρηματοδότησης των Παιδικών Σταθμών και όλων των σχολικών μονάδων και η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων ώστε:
– Να μην υπάρχουν πολυάριθμα τμήματα, ώστε η αναλογία παιδαγωγών/παιδιών να εξυπηρετεί άρτια το παιδαγωγικό έργο. Παράλληλα, τα μικρά παιδιά έχουν την ανάγκη δημιουργίας σταθερού δεσμού και σε αυτή την κατεύθυνση δεν βοηθάει το γεγονός ότι πολλές/οι παιδαγωγοί εργάζονται με επισφαλείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
– Να πληρούν οι υποδομές τις προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία ενός πλαισίου παροχής φροντίδας και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών (αύλειος χώρος, παιδαγωγικά υλικά, παιχνίδια κτλ). Να παρέχεται δωρεάν όλη η απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή.
– Να καθιερωθεί η τακτική επιμόρφωση των εργαζομένων, μέσω ενός πιστοποιημένου φορέα που θα έχει τη γενικότερη παιδαγωγική-επιστημονική εποπτεία, με στόχο την παρακολούθηση των εξελίξεων στην παιδαγωγική και την επικαιροποίηση των επιστημονικών τους γνώσεων. Τακτικές του τύπου «δωμάτιο αποσυμπίεσης», «καρέκλα/γωνία σκέψης ή ηρεμίας ή ντροπής» έρχονται σε αντίθεση με τη σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη και τη διεθνή βιβλιογραφία.
– Να εξασφαλιστεί η μόνιμη παρουσία διεπιστημονικής ομάδας (ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κτλ) στις δομές φροντίδας και εκπαίδευσης παιδιών, προκειμένου να υποστηρίζονται τα μέλη του συστήματος, τόσο τα παιδιά, όσο και το προσωπικό, αντίστοιχα σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Επιπλέον, με αφορμή την έτερη καταγγελία που διερευνάται και αφορά σε εκπαιδευτικό Λυκείου της πόλης μας, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι καταδικάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια σεξουαλικής παρενόχλησης από όπου κι αν προέρχεται. Το σχολείο οφείλει να είναι ένα ασφαλές πλαίσιο για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, ανεξαρτήτως φύλου. 
Καλούμε τους γονείς – ακόμη και στην περίπτωση που δεν υφίσταται Σύλλογος Γονέων στη δομή που φοιτά το παιδί τους – να απευθύνονται στην Ένωση Γονέων, προκειμένου να υποστηρίξουμε συλλογικά τις απαιτούμενες ενέργειες για ένα ποιοτικό, υγιές και ασφαλές σχολικό περιβάλλον. 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr