Αλεξανδρούπολη: Διαρκείς ανακατατάξεις σε αγορά και εστίαση, με στόχο την επιβίωση

Νέα καταστήματα, μεταφορές καταστημάτων, αλλά και λουκέτα, την στιγμή που μεγάλες αλυσίδες ενδιαφέρονται για επενδύσεις – Σε εγρήγορση ο Εμπορικός Σύλλογος. Ερημώνει η παραλιακή, νέα ενοικιαστήρια σε επιχειρήσεις

της Κικής Ηπειρώτου

Διαρκείς είναι το τελευταίο διάστημα οι ανακατατάξεις στην αγορά της Αλεξανδρούπολης, με νέα καταστήματα που ανοίγουν, παλιά που μετακινούνται σε άλλους χώρους, αλλά και κάποια αναπόφευκτα λουκέτα. Την ίδια στιγμή, φουντώνει η φημολογία για έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει από μεγάλες αλυσίδες και πολυκαταστήματα, εγχώρια και μη, που εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας παραρτημάτων στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΓΝΩΜΗΣ, εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών έχουν κάνει κάποιες πρώτες, διερευνητικές επαφές για νέα καταστήματα στην πόλη, δίχως να έχει «κλειδώσει» κάτι συγκεκριμένο στην παρούσα φάση. Πάντως, όπως αναφέρουν επαγγελματίες, η τάση αυτή στην αγορά έχει αρχίσει να «ανοίγει την όρεξη» σε ιδιοκτήτες καταστημάτων σε καλά σημεία του κέντρου για αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων.

Το ενδιαφέρον αυτό, είτε μεταφραστεί τελικώς σε νέες επιχειρήσεις, είτε όχι, σε συνδυασμό με την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, θέτει σε ακόμη μεγαλύτερη εγρήγορση τους επαγγελματίες της περιοχής μας, οι οποίοι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, κρατούν ακόμη ανοιχτά τα καταστήματά τους, παρά τις δυσκολίες.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βασίλης Κασαπίδης, μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ, οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις προσπαθούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε όλη αυτή την κατάσταση, ποντάροντας στις προσωπικές σχέσεις μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών, οι οποίοι στηρίζουν την τοπική αγορά, παρά το γεγονός ότι, ειδικά φέτος, τα οικονομικά τους είναι πολύ περιορισμένα. Το παράδειγμα της λειτουργίας πολυκαταστημάτων και αλυσίδων σε άλλες, μικρές πόλεις, δεν είναι ιδιαίτερα θετικό, με τις μικρές επιχειρήσεις να είναι πάντα τα πιο άμεσα και εύκολα «θύματα». Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, ο εμπορικός κόσμος της Αλεξανδρούπολης, όταν και εάν γίνει κάτι τέτοιο, είναι σε εγρήγορση κι έχει τα απαραίτητα εφόδια για να επιβιώσει και να αποτελεί πάντα την πρώτη επιλογή των καταναλωτών.
«Νομίζω πως μελλοντικά, αν αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο μεγάλο πρόβλημα, θα είμαστε προετοιμασμένοι για να ανταποκριθούμε όπως πρέπει. Με οδηγό τις πολύ καλές τιμές και παροχές και τη σχέση που έχουμε αναπτύξει με τους πελάτες μας, θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Αλλαγές και μετακινήσεις

Εντωμεταξύ, μετά από το κλείσιμο κεντρικού καφέ, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, ο χώρος θα φιλοξενήσει μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, που σήμερα λειτουργεί λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη. Το εν λόγω κατάστημα, πέρα από το πρώην καφέ, φαίνεται πως θα επεκταθεί και σε παρακείμενο κατάστημα που σήμερα πουλά είδη ένδυσης, αλλά και στον πρώτο όροφο του παλιού ξενοδοχείου «Άλεξ». Το κατάστημα με τα είδη ένδυσης θα μεταφερθεί λίγο πιο πάνω, όπου μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε κατάστημα με εσώρουχα και πιτζάμες, το οποίο επίσης μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο της ανόδου. Στο ίδιο σημείο και σε χώρο που για χρόνια ήταν κλειστός, θα μεταφερθεί κατάστημα κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα, μεγάλο κατάστημα με φωτιστικά και είδη διακόσμησης, μετά από δεκαετίες αποχώρησε από το κατάστημα στο οποίο λειτουργούσε και μεταφέρθηκε επί της Ιωακείμ Καβύρη.

Νέα ενοικιαστήρια στην παραλιακή

Πριν περίπου ένα μήνα γράφαμε για τα απανωτά, κυρίως προσωρινά, λουκέτα στα καταστήματα εστίασης της παραλιακής. Σε αυτά, δυστυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες, με την αλλαγή του καιρού, έχουν προστεθεί κι άλλα. Όπως είναι γνωστό, αρκετοί επαγγελματίες που διατηρούν εστιατόρια ή καφετέριες, αποφάσισαν να ανανεώσουν το ραντεβού με την πελατεία τους για την άνοιξη, κρίνοντας ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο υψηλό ενεργειακό κόστος και στη χαμηλή κίνηση που παρατηρείται στα καταστήματα του παραλιακού μετώπου κάθε χειμώνα.

Κάποια καταστήματα, έχουν προσαρμόσει το ωράριο και τις ημέρες λειτουργίας τους ανάλογα με την κίνηση που έχουν διαπιστώσει, κάποια άλλα, όμως, το τελευταίο διάστημα, αποφάσισαν να κατεβάσουν οριστικά ρολά. Κυρίως πρόκειται για ταβέρνες, οι οποίες χωρίς τη δυνατότητα για τραπεζάκια έξω, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα λειτουργικά έξοδα. Έτσι, έβαλαν λουκέτο, με τα ενοικιαστήρια να φιγουράρουν στις βιτρίνες τους.

Εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς αναφέρουν πως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, θα ακολουθήσουν κι άλλα προσωρινά ή μόνιμα λουκέτα σε επιχειρήσεις εστίασης, τόσο στην παραλία, όσο και σε άλλες περιοχές της πόλης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο