Αλεξανδρούπολη: Απεργούν και οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας

 

Κάλεσμα για συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση και επιστολή προς τους γονείς από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας “Γεώργιος Βιζυηνός”

Απεργιακή κινητοποίηση “ενάντια στο σχολείο που θέλουν να φτιάξουν, του ανταγωνισμού, της ημιμάθειας και της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας και όχι ενάντια στη λεγόμενη «αξιολόγηση», όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση” πραγματοποιούν αύριο Δευτέρα και τα μέλη του συλλόγου Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης “Γεώργιος Βιζυηνός”. Μαζί με σωματεία και συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 11.30 μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης. Οι εκπαιδευτικοί της εξέδωσαν τόσο κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία προς την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και επιστολή με αποδέκτες τους γονείς στην οποία εξηγούν τους λόγους των κινητοποιήσεών τους, ζητώντας τη στήριξή τους.

 

Το κάλεσμα

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση δέχεται επίθεση με τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της κυβέρνησης, ιδιαίτερα με το νόμο 4823/21 αλλά και τα εργασιακά μας δικαιώματα με τον αντεργατικό – αντι-συνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη. Αυτό αναγκαστικά μας οδηγεί σε συνολική αντιπαράθεση για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και του σχολείου της ολόπλευρης γνώσης και της παιδαγωγικής ελευθερίας.

Απέναντι στην επίθεση που δέχεται η εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο, απέναντι στις απειλές του ΥΠΑΙΘ, με οδηγό την περήφανη στάση και συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην Απεργία-Αποχή από τις διαδικασίες εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κήρυξε 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου (την ίδια μέρα έχει κηρύξει απεργία και η ΟΛΜΕ).

Το ΔΣ του Συλλόγου χαιρετίζει τους συναδέλφους που αντέδρασαν και αντιδρούν στην ολομέτωπη επίθεση που χτυπά το σχολείο και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας παρά τον εκφοβισμό και τις απειλές του υπουργείου.

Συνεχίζουμε τον αγώνα απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές – αντεργατικές νομοθετικές διατάξεις που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα και απαιτούμε:

Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για τη λεγόμενη αξιολόγηση στα σχολεία και των εκπαιδευτικών (ν. 4823/2021, ν. 4692/2020, Υ.Α για εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση), που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των σχολείων και στην παραπέρα κατηγοριοποίηση.

Να καταργηθεί – να μην εφαρμοστεί συνολικά ο νόμος 4823/21 (Κεραμέως).

Καμία εμπλοκή ιδιωτικών φορέων, επιχειρήσεων και ΜΚΟ στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη λειτουργία των σχολείων. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για όλες τις ανάγκες των σχολείων.

Να καταργηθεί, να μην εφαρμοστεί ο νόμος 4808/21 (Χατζηδάκη) για τα εργασιακά. Ο νόμος – έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά.

Το ΔΣ του Συλλόγου την ημέρα της απεργίας οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας από κοινού με την Α΄ ΕΛΜΕ και την Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου στις 11:30 μπροστά στο Δημαρχείο και καλεί τους συναδέλφους σε δυναμική – μαζική συμμετοχή και στην απεργία αλλά και στη συγκέντρωση.

 

Επιστολή προς τους γονείς

“Αγαπητοί γονείς των μαθητών μας

Νιώθουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να μοιραστούμε την αγωνία μας για τη σωστή μόρφωση και πρόοδο των παιδιών σας (και παιδιών μας). Πιστεύουμε ότι είναι κοινός ο στόχος για ένα καλύτερο σχολείο, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και να δίνει ευκαιρίες για ολοκληρωμένη μόρφωση σε όλους τους μαθητές.

Η αναστάτωση που παρατηρείται στον εκπαιδευτικό κόσμο το τελευταίο διάστημα οφείλεται στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις και ειδικά από τον νόμο που ψήφισε το καλοκαίρι η κυβέρνηση με τον παραπλανητικό τίτλο «Αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και στήριξη των εκπαιδευτικών». Σαν τίτλος μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Ποιος δε θέλει άλλωστε την αναβάθμιση εκπαίδευσης. Ποιος δε θέλει τη στήριξη των εκπαιδευτικών, ώστε να έχουν όλα τα μέσα για να δώσουν ό,τι καλύτερο στα παιδιά;

Θα περίμενε κανείς από ένα τέτοιο νόμο να προσπαθεί να δώσει λύσεις στα χρόνια και σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης έτσι ώστε:

Σχεδόν ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων, να μην υπάρχουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και να μην γίνονται προσλήψεις αναπληρωτών όλο σχεδόν το σχολικό έτος.

Να μη στοιβάζονται 25 μαθητές σε ακατάλληλα κτήρια και αίθουσες που πολλές φορές δε χωράνε ούτε 15 και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας.

Να μην έχουμε εδώ και χρόνια αναλυτικά προγράμματα και βιβλία που κατά κοινή ομολογία γονιών-μαθητών και εκπαιδευτικών δεν βοηθάνε στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Να μην αλλάζουν οι μαθητές μας εκπαιδευτικό κάθε χρόνο ή πολλές φορές 2-3 φορές μέσα στο χρόνο, γιατί οι κυβερνήσεις δεν διορίζουν όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, που είναι προϋπόθεση για την παιδαγωγική σχέση και συνέχεια.

Να μη στερούνται τα σχολεία ακόμα και τα απαραίτητα για τη λειτουργία τους εξ’ αιτίας της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών.

Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν προβλέπει ο νόμος. Αντίθετα επιχειρεί να φορτώσει όλες τις ευθύνες για τη λειτουργία των σχολείων στους Διευθυντές, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς, στους Δήμους.

Οι εκπαιδευτικοί θα είναι εκτός των άλλων υπεύθυνοι να βρουν χορηγούς για να βελτιώσουν τα οικονομικά του σχολείου τους και όλα δείχνουν ότι στο τέλος οι μόνοι χορηγοί των σχολείων θα είναι οι ίδιοι οι γονείς των μαθητών.

Τα σχολεία θα χωριστούν σε κατηγορίες, και οι γονείς θα «αγοράζουν» μόρφωση από τα «καλά» ή «κακά» σχολεία ανάλογα με το πόσο αντέχει η τσέπη τους. Κι αν κάποια σχολεία κρίνονται «ασύμφορα» μπορεί και να κλείνουν.

Σε όλα αυτά και πολλά άλλα που προβλέπει ο νόμος και που προσπαθεί να τα επιβάλει με την λεγόμενη «εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων» αντιδρούμε εμείς οι εκπαιδευτικοί.

Γιατί εμείς (και πιστεύουμε κι εσείς) θέλουμε ένα σχολείο που δε θα διαχωρίζει τα παιδιά ανάλογα με τις οικονομικές-κοινωνικές δυνατότητες της οικογένειάς τους. Θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση σε όλους και όχι σε λίγους και εκλεκτούς! Για ένα σχολείο πραγματικά ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν, που θα αναπτύσσει το σύνολο των δυνατοτήτων του κάθε μαθητή. Για το σχολείο που θα καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας, μακριά και έξω από την αντιδραστική αντίληψη ότι υπάρχουν παιδιά «που δεν παίρνουν τα γράμματα»!

Η κυβέρνηση βέβαια σε μια προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας και κατασυκοφάντησης των εκπαιδευτικών ισχυρίζεται, με κάθε τρόπο και μέσο, ότι οι εκπαιδευτικοί δε θέλουν να αξιολογηθούν! Και απαντάμε ξεκάθαρα: λένε ψέματα! Και επειδή το ψέμα τους δεν μπόρεσε να περάσει, επιλέγουν τον ολισθηρό δρόμο της καταστολής (μας τρομοκρατούν με ανυπόστατες απειλές, μας στέλνουν στα δικαστήρια και βγάζουν παράνομες τις απεργίες μας, χρησιμοποιούν εναντίον μας ΜΑΤ, δακρυγόνα, αύρες κλπ).

Αγαπητοί γονείς, αυτές τις μέρες αγωνιζόμαστε για να κρατήσουμε ζωντανή τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση και ίσως ο αγώνας μας να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτό και τώρα υπάρχει η ανάγκη να βρεθούμε και πάλι μαζί. Σε κοινό αγώνα! Ενάντια στο σχολείο που θέλουν να φτιάξουν, του ανταγωνισμού, της ημιμάθειας και της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας και όχι ενάντια στη λεγόμενη «αξιολόγηση», όπως παραπλανητικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 απεργούμε και στις 11:30 διαδηλώνουμε μπροστά στο δημαρχείο από κοινού με τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σας θέλουμε δίπλα μας να βαδίσουμε στον κοινό δρόμο της προάσπισης και της πραγματικής αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης”.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο