Αλεξανδρούπολη: 47 ιδιοκτήτες γης κατά Ομίλου Κοπελούζου

Για αποζημιώσεις – ψίχουλα που προβλέπονται για όσους έχουν εκτάσεις στην περιοχή από την οποία θα περάσει ο αγωγός του LNG  κάνει λόγο ο δικηγόρος τους. Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των οικοπεδούχων εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο

Της Κικής Ηπειρώτου

Μόλις στα 33 ευρώ ανά στρέμμα ορίστηκε η αποζημίωση που προβλέπεται να λάβουν οι 47 ιδιοκτήτες γης, στη χερσαία διαδρομή των 4 χιλιομέτρων την οποία θα διασχίσει ο αγωγός του LNG, στην περιοχή Απαλού, προκειμένου, μετά την υποθαλάσσια πορεία του, να συνδεθεί με το σύστημα του ΕΣΦΑ στην Αμφιτρίτη.
Σε επιστολή που απέστειλε ο δικηγόρος των ιδιοκτητών, με αποδέκτη το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, ο Όμιλος Κοπελούζου καταγγέλλεται για «αποικιοκρατική λογική». Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, «το 2021 καθορίστηκαν οι τιμές που αφορούν στη γη και τα επικείμενα σε αυτή χωρίς να γνωρίζουμε ποια ήταν εκείνα τα κριτήρια που λήφθηκαν για τον προσδιορισμό τους. Μια πρώτη ανάγνωση που κάναμε με τα χαρτιά που έχουμε σήμερα στα χέρια μας, διαπιστώνουμε ότι η εταιρεία θα κληθεί να μας καταβάλλει κυριολεκτικά «ψίχουλα» και δεν έχει καμία σχέση με την στάση και τη συμπεριφορά δύο άλλων εταιρειών οι οποίες εγκατέστησαν ομοίως αγωγούς για τη διέλευση φυσικού αερίου σε προγενέστερο χρόνο… Ο Όμιλος κινήθηκε εν κρυπτώ και παραβύστω χωρίς καμία επαφή μαζί μας, χωρίς να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε έκτασης γης από την οποία θα διέλθει ο αγωγός με δύο λόγια μας έγραψε στα ‘παλαιότερα των υποδημάτων της’. Η εταιρία αυτή, ενήργησε, δηλαδή, με αποικιοκρατική λογική γεγονός το οποίο δεν ταιριάζει στον πολιτισμό μας, ούτε στο γεγονός ότι ανήκουμε ως χώρα στον σκληρό πυρήνα των χωρών της ΕΕ».

Παρών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας ήταν ο δικηγόρος των ιδιοκτητών Παύλος Καλεντερίδης, ο οποίος σημείωσε πως οι εντολείς του θα αποζημιωθούν με το ποσό των 33 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ κανείς δεν γνωρίζει με ποιο κριτήριο καθορίστηκε αυτή η τιμή, η οποία αντιστοιχεί σε ψίχουλα, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τις αποζημιώσεις που έδωσαν οι εταιρείες των δύο άλλων αγωγών που πέρασαν από την περιοχή μας.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης  σημείωσε πως και ο Δήμος έχει εκκρεμότητες με την εταιρεία, αφού η ασυνέπεια που διαπιστώνουν οι πολίτες, συναντάται και σε ευρύτερα ζητήματα, όπως είναι το θαλάσσιο περιβάλλον, οι αλιείς κτλ. Τόνισε πως ασυνέπεια υπάρχει και για το θέμα των αντισταθμιστικών, όπου αρχικά είχε ειπωθεί από εκπρόσωπο της εταιρείας ότι δεν ήταν εκείνο το τελικό σχήμα της, τώρα όμως που είναι, και πάλι δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για το θέμα. «Πολύ σωστά μας υπενθύμισαν πολίτες ότι κάποιοι λειτουργούν αποικιοκρατικά» τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Πολίτες» Βαγγέλης Λαμπάκης τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει υποχρέωση να συμπαρασταθεί στους πολίτες που αδικούνται και πως θα πρέπει να κληθεί εκπρόσωπο της εταιρείας στο δημοτικό συμβούλιο, ώστε να λυθούν απορίες και να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα αυτό το τόσο μεγάλο έργο.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός επισήμανε ότι οι πολίτες έχουν 100% δίκιο και τόνισε ότι η εταιρεία δεν θα πρέπει να επεμβαίνει αυθαίρετα στο βιός των ανθρώπων. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι υπάρχουν συνεργεία σε εκτάσεις του δήμου, για ερευνητικές εργασίες,  χωρίς να γνωρίζει αν έχουν σχετική άδεια.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος υπογράμμισε ότι «οι επενδυτές κάνουν ό,τι γουστάρουν, αφού τους δώσαμε το δικαίωμα να μπουν στα δικά μας χωράφια… λένε πως είναι έργο εθνικής σημασίας, αυτό που δεν  λένε είναι  ότι πρόκειται για επένδυση μονοπωλιακή που γίνεται για να περνάει το αέριο προς το βορρά». Τόνισε πως η εταιρεία έχει απόλυτη κυβερνητική κάλυψη, ενώ αναφορικά με τις θέσεις εργασίας, είπε: «Κάποιοι έλεγαν για 40 θέσεις εργασίας στην πλωτή εξέδρα, μετά μάθαμε ότι θα είναι 20 θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από Φιλιππινέζους». Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία γενικευμένης αντίδρασης από κατοίκους του Απαλού, της Αμφιτρίτης, της Αλεξανδρούπολης, λέγοντας ότι  στον αγώνα που είναι διατεθειμένοι να δώσουν θα έχουν απόλυτο συμπαραστάτη την παράταξή του.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καρυπίδης σημείωσε πως και με τους αγωγούς ΤΑΠ και ΔΕΣΦΑ τα πράγματα ήταν δύσκολα στην αρχή, ωστόσο, στην πορεία έγινε ενημέρωση, με  προσωπικούς φακέλους και τεράστια προεργασία. «Μόνο μια διαφορά υπήρξε για το είδος καλλιέργειας. Υπήρξε όμως μεγάλη κατανόηση και καταφέρναμε να το αλλάξουμε και αυτό. Προτείνω, όχι μόνο να καλέσουμε την εταιρεία στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά να εκδώσουμε και ψήφισμα, στο οποίο θα αναφέρουμε πως είμαστε δίπλα στους πολίτες αυτούς και πως δεν θα επιτρέψουμε να κάνουν καμία εργασία αν δεν περάσουν πρώτα από το δημοτικό συμβούλιο», επισημαίνοντας ότι οι ιδιοκτήτες  θα έχουν τεράστια απώλεια παραγωγής, αφού η γη, μετά τη διέλευση του αγωγού δεν θα είναι δυνατόν να αποκατασταθεί.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Λαμπάκη Θέμης Κυριακίδης, ως έχων εμπειρία με το θέμα του αγωγού ΤΑΡ, σημείωσε πως βασική αρχή εκείνης της εταιρείας ήταν πως οι επηρεαζόμενοι από τη διέλευση του αγωγού θα έπρεπε μετά από τα έργα να έχουν καλύτερο βιοτικό επίπεδο και όχι χειρότερο. Τόνισε πως το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να σταθεί δίπλα στους 47 ιδιοκτήτες και τις οικογένειές τους, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, κάνοντας λόγο για εύλογη ανησυχία.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης επισήμανε από την πλευρά του ότι ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης είναι αυτός που ορίζει το ύψος αποζημίωσης, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής, που καθορίζει την αξία των εκτάσεων. «Προφανώς είναι λάθος» τόνισε ο Δήμαρχος και πρότεινε, πέρα από δικαστική λύση, που εκτίμησε πως έχει πιθανότητες δικαίωσης, σε πρώτη φάση να γίνει μία τηλεδιάσκεψη με εκπρόσωπο της εταιρείας, κατά πάσα πιθανότητα τον κ. Σιφναίο και να συζητηθεί το θέμα. Μάλιστα θα γινόταν προσπάθεια για τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι της Τρίτης, στην οποία  θα παρουσιάζονταν και το αίτημα του δημοτικού συμβουλίου για να παραστεί κάποιος εκπρόσωπος του Ομίλου σε μία επόμενη συνεδρίαση.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο