Αλεξανδρούπολη. 2024.

του Νικόλαου Μπιτσακίδη

Το Μουσείο Μέταξης ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του. Είναι γεμάτο από την Ιστορία της κατεργασίας του μεταξοσκώληκα στο Σουφλί, αλλά και με τις δημιουργίες των πανελλήνιων διαγωνισμών ραπτικής σε μετάξι που διεξήχθησαν τα προηγούμενα έτη στην Αλεξανδρούπολη. Στο εμπορικό κέντρο της πόλης, μαγαζιά εκθέτουν τις collections των τοπικών μικρών οίκων μόδας της πόλης που εξειδικεύονται στο μετάξι, και δημιουργήθηκαν μετά την επιτυχία της “Arsinoe De Thrace”.

Ο πυρετός του κρασιού καλά κρατεί. Τα TU Events πλέον έχουν γίνει θεσμός, όπως και τα τακτικά σεμινάρια οινοπαραγωγής, ενώ για πρώτη φορά διοργανώνεται η συνάντηση φημισμένων οινοπαραγωγών από όλη την Ελλάδα, μεταξύ τους, και με το κοινό. Τα καταστήματα εστίασης της πόλης συναγωνίζονται για το ποιο θα έχει διαθέσιμες τις περισσότερες και καλύτερες ποικιλίες ελληνικού κρασιού για τους πελάτες του. Το “ξενόφερτο” whisky, σύμβολο ευημερίας στους παλιούς καιρούς; Προτιμούμε να ζούμε στο τώρα.

Η ευημερία που συνοδεύει το κρασί όμως έχει αιτία. Το λιμάνι έχει παραχωρηθεί, και φιλοξενεί σταθμό για τα εμποροκιβώτια που μεταφέρουν, μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου, προιόντα από και προς την Ανατολική Ευρώπη. 500 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί, άλλες στα logistics, άλλες στην φόρτωση και εκφόρτωση, οι πιο πολλές όμως είναι έμμεσες, στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών του λιμανιού.

Δίπλα στο λιμάνι, το πρότυπο παιδικό πάρκο στην παραλιακή ζώνη είναι γεγονός. Οι γονείς έχουν συμπεριλάβει στο πρόγραμμα τους μια επίσκεψη στα γήπεδα και στους παιδότοπους του, όπου ειδικοί αναλαμβάνουν να μυήσουν τα παιδιά στα οφέλη του αθλητισμού ή να τα προσέξουν, για όσο οι γονείς τους θα απολαμβάνουν τον καφέ τους λίγο πιο δίπλα.

Η αναμονή για το φεστιβάλ “YouCreate” είναι μεγάλη. Με την επιτυχημένη συνέργεια φορέων της πόλης και χορηγών, το τριεθνές φεστιβάλ ενώνειδημιουργικά, και δίνει την δυνατότητα προώθησης της δουλειάς τους, στο κοινό και σε υποψήφιους χρηματοδότες, σε developers, καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές. “Το SXSW των Βαλκανίων είναι o στόχος μας” δηλώνει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής.

Events. Έχουν γίνει πια πολλά, τα μουσεία και τα θέατρα της πόλης συναγωνίζονται για το ποιο θα οργανώσει τα πιο επιτυχημένα. Ειδική ιστοσελίδα φιλοξενεί και ζητάει την γνώμη του κοινού για τα επόμενα, δίνει επίσης την δυνατότητα στους συμμετέχοντας και μη, να συζητήσουν μεταξύ τους, και με τους ομιλητές, αυτά που διαδραματίστηκαν στα προηγούμενα.

Το πανελλαδικής εμβέλειας Stand-Up Comedy festival είναι γεγονός, όπως και το χορευτικό φεστιβάλ. Οι μουσικές σκηνές φιλοξενούν σχεδόν καθημερινά καλλιτέχνες από την Βόρεια Ελλάδα, αλλά και την Αθήνα, αλλά αυτό στο οποίο καινοτομεί η Αλεξανδρούπολη, είναι ο ραδιοφωνικός σταθμός της, που τους φιλοξενεί στο studio του για να παίξουν ζωντανά – τα views στο YouTube από τις κινηματογραφήσεις ανέρχονται πια σε εκατομμύρια. “Τηρουμένων των αναλογιών, θέλαμε να κάνουμε τον KEXP της Ελλάδας” δηλώνει ο ιδιοκτήτης του.

Ο τουρισμός, αφού πέτυχε το στόχο της προηγούμενης δεκαετίας, να συγκεντρώσει εύπορους Τούρκους και Βούλγαρους τουρίστες στα μεγάλα ξενοδοχεία, στρέφεται πια και προς άλλες κατευθύνσεις. Μικρά boutique και νεανικά ξενοδοχεία ανοίγουν, γι’ αυτούς που θέλουν να πάρουν μέρος στα events και στα φεστιβάλ της πόλης – η πληρότητα, ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, αποδεικνύει πως η επένδυση άξιζε τον κόσμο.

Μια φωτογραφία από την “Αλληγορία της Καλής Διακυβέρνησης” του Ambrogio Lorenzetti είναι στον φόντο της αφίσας του πανελλαδικής συμμετοχής συνεδρίου “Ασφαλείς Πόλεις”. Εκπαιδευτικοί, πολιτικοί επιστήμονες, εγκληματολόγοι και αστυνομικοί διαφωνούν και συμφωνούν μεταξύ τους ως προς το “ποιο είναι το μυστικό”, η καλή παιδεία που κατευθύνει τους αυριανούς πολίτες προς ηθικούς σκοπούς, η χρηστή διακυβέρνηση ή η καλή αστυνόμευση, όμως όλοι συμφωνούν, πως το “θαύμα της Αλεξανδρούπολης”, η ασφαλής πόλη για ανήλικους και ενήλικους, είναι κάτι που αξίζει να το μελετήσεις και να αντλήσεις συμπεράσματα.

Ο φωτογραφικός διαγωνισμός “Η ψυχή της πόλης” μπαίνει στο τρίτο έτος του. Φωτογραφίες από τον Γαλλικό Σταθμό, τους πεζόδρομους του εμπορικού κέντρου, κι απ’ όπου αλλού έπεσε το μάτι του φωτογράφου, εκτίθονται στο Ιστορικό Μουσείο. Ο καθένας τους προσπάθησε να βρει την ψυχή του μέσα στην ψυχή της πόλης, όμως όλοι συμφωνούν πως “η Αλεξανδρούπολη είναι πόλη για να ζεις”.

Υ.Γ. Όνειρο ήτανε; Όχι, η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, φτάνει να πιστέψουμε στην δυνατότητα της πόλης και των ανθρώπων της να εξελίσσονται και να προοδεύουν, με την βοήθεια της διακυβέρνησης και με την δική τους πρωτοβουλία.Ας είναι το 2024, έτος των επόμενων δημοτικών εκλογών, αφετηρία άλλων ονείρων, κι όχι μια συνειδητοποίηση ματαίωσης τωρινών.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του