Ακρίβεια στο ρεύμα: Μειώνονται οι επιδοτήσεις τον Ιούνιο για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

Δυσοίωνες προβλέψεις και για τον Ιούλιο

Σε μείωση των κρατικών επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος νοικοκυριών κι επιχειρήσεων που αφορούν στην κατανάλωση του Ιουνίου, συγκριτικά με τις επιδοτήσεις του Μαΐου, προχώρησε η κυβέρνηση. Οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ την περασμένη Παρασκευή 1η Ιουλίου και αποκαλύπτουν πως οι επιδοτήσεις για την κατανάλωση του Ιουνίου θα είναι ελαφρώς μειωμένες συγκριτικά με τον Μάιο, για τις πρώτες 300KWh κατανάλωσης για τα νοικοκυριά, αλλά και για τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτου κατανάλωσης.

Οι επιδοτήσεις του Ιουνίου
Για τον Ιούνιο οι κρατικές επιδοτήσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης διαμορφώνονται ως εξής:
48,75 ευρώ για τις πρώτες 300KWh στα νοικοκυριά από 54,75 ευρώ που ήταν για τον Μάιο
100 ευρώ / MWh για τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κατανάλωσης από 120 ευρώ/MWh που ήταν τον Μάιο

Νοικοκυριά
Ειδικότερα, για τον Μάιο οι επιδοτήσεις είχαν οριστεί για τα νοικοκυριά:
Για κατανάλωση 0 έως 150kWh: 205€/MWh
Για κατανάλωση 151 kWh έως 300kWh: 160€/MWh
Αντίστοιχα για τον Ιούνιο ορίζονται για τα νοικοκυριά:
Για κατανάλωση 0 έως 150kWh: 185€/MWh
Για κατανάλωση 151 kWh έως 300kWh: 140€/MWh
Νοικοκυριά σε ΚΟΤ
Τον Ιούνιο μειώνεται και η επιδότηση των νοικοκυριών σε Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο:
Μάιος: 215€/MWh
Ιούνιος: 195€/MWh

Επιχειρήσεις
Επίσης για τις επιχειρήσεις:
Μάιος: 120€/MWh
Ιούνιος: 100€/MWh
Εξοχικά – Υψηλές καταναλώσεις
Στα ίδια επίπεδα με τον Μάιο μένουν οι επιδοτήσεις για τα εξοχικά και τις υψηλές καταναλώσεις. Ειδικότερα:
Για αριθμούς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που δεν αφορούν κύρια κατοικία: 100€/MWh ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.
Για την υπερβάλλουσα κατανάλωση πάνω από τις 300kWh για την πρώτη κατοικία: 100€/MWh
Ανοδος για την χονδρική τον Ιούνιο
Παράλληλα, ωστόσο, η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος τον Ιούνιο σημείωσε άνοδο συγκριτικά με τον Μάιο. Ειδικότερα, η τιμή DAM έκλεισε με άνοδο 6,8% έναντι του Μαΐου, καθώς διαμορφώθηκε στα 240,49€/MWh, από 225,07€/MWh τον Μάιο.
Μάλιστα, ο Ιούλιος ξεκινά με τη χονδρεμπορική να κινείται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, κάνοντας «ποδαρικό» με 351,7€/MWh την Παρασκευή, 1η Ιουλίου.
Η άνοδος του Ιουνίου έρχεται μετά από δύο διαδοχικές μειώσεις των τιμών στην χονδρική τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν η «Αγορά Επόμενης Ημέρας» έπεσε από τα 274€/MWh του Μαρτίου στα 247,7€/MWh τον Απρίλιο και 224,82€/MWh τον Μάιο. Και όπως εξηγούν πηγές από το υπουργείο Ενέργειας, αν δεν υπήρχε η αναταραχή των τελευταίων 10 ημερών του Ιουνίου, ο μήνας θα έκλεινε με νέα μείωση στην χονδρική. Ωστόσο η νέα αναταραχή στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου και ενέργειας, μετά την νέα τακτική της Ρωσίας να περιορίζει σταδιακά τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ιδίως προς την Γερμανία, με αφορμή τα προβλήματα λειτουργίας του αγωγού Nord Stream τον προηγούμενο μήνα είχαν ως συνέπεια να πάρει ξανά την ανηφόρα το κόστος του φυσικού αερίου, συμπαρασύροντας και τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος.

Δυσοίωνες προβλέψεις και για τον Ιούλιο
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως και ο Ιούλιος έκανε ποδαρικό με ακόμη υψηλότερες τιμές άνω των 300 ευρώ, διότι οι περισσότεροι αναλυτές πλέον προεξοφλούν πως η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να αντικαταστήσει έως τον χειμώνα το ρωσικό αέριο που θα λείπει από τους αγωγούς, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να παλέψει με τις ελλείψεις. Ήδη στη Γερμανία μιλούν για ενέργεια με το δελτίο, ενώ το ολοκληρωτικό κλείσιμο της στρόφιγγας στον Nord Stream που έρχεται στις 11 Ιουλίου για λόγους συντήρησης φουντώνει τους φόβους για «ενεργειακή κατάρρευση» της Γερμανίας.
Η Ρωσία ενεργοποιεί τον μοχλό του ενεργειακού εκβιασμού και η Ευρώπη απειλείται με παγωνιά τον ερχόμενο χειμώνα. Σε αυτό το περιβάλλον, τίποτα δεν προμυνήει αποκλιμάκωση των τιμών. Αντίθετα, όλοι οι αναλυτές βλέπουν νέα άνοδο στις τιμές χονδρικής του ρεύματος και το φυσικού αερίου. Ήδη η μέση τιμή του Ιουλίου 317,63€/MWh και είναι η 4η υψηλότερη τιμή σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στον αέρα ο δημοσιονομικός σχεδιασμός της Ελλάδας
Το σενάριο αυτό, που πλέον αντιμετωπίζεται ως βασικό σενάριο από τους διεθνείς αναλυτές, απειλεί να τινάξει την δημοσιονομική μπάνκα της Ελλάδας στον αέρα. Το οικονομικό επιτελείο έχει προϋπολογίσει ότι θα χρειαστεί περί τα 850 εκ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις του νέου μηχανισμού τιμολόγησης με μια μέση χονδρεμπορική τιμή στα 225€/MWh. Οτιδήποτε πάνω από αυτό απαιτεί έξτρα χρηματοδότηση και να μπει πιο βαθιά το… χέρι στον κρατικό κορβανά. Γι αυτό και το οικονομικό επιτελείο μετρά και το τελευταίο ευρώ, προκειμένου να υπάρχει δύναμη πυρός για τις επιδοτήσεις του Ιουλίου – Αυγούστου κλπ., ώστε να μην ακυρωθεί στην πράξη το σχέδιο για αποκλιμάκωση των λογαριασμών από την έκρηξη στις διεθνείς αγορές.
imerisia.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του