Ακρίβεια: Νέο κτύπημα στα νοικοκυριά με κύκλο αυξήσεων σε βιομηχανικά προϊόντα

Νέο κύμα ακρίβειας και βέβαια πλήγμα στη ζήτηση και στα δημόσια έσοδα, που, με βάση διαθέσιμα στοιχεία, βαίνουν μειούμενα λόγω κάμψης της καταναλωτικής ζήτησης, αναμένεται να έλθει με αιχμή τα βιομηχανικά προϊόντα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο του 2021 κατέγραψε ρεκόρ φτάνοντας στην κορυφή τουλάχιστον των τελευταίων 21 ετών, κυρίως λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους, κάτι που υποδηλώνει ότι Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020 κατά 29,4%.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στην υψηλότερη ιστορικά τιμή τον Δεκέμβριο του 2021, στις 125,68 μονάδες, ενώ μόνο μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία σημείωσαν αύξηση 5,7%. Επίσης, καταγράφεται μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές παραγωγού για την εγχώρια αγορά, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε με τις τιμές από το Δείκτη Εξωτερικής Αγοράς, που συνήθως ήταν πιο ανοδικές. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2021 οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία για την εγχώρια αγορά αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 30,4% και για την εξωτερική αγορά κατά 26%. Σε μηνιαία βάση η αύξηση ήταν αντιστοίχως 8% και 1,5%.

Κλάδοι 

Στους βασικούς κλάδους της βιομηχανίας η αύξηση των τιμών παραγωγού σε ετήσια βάση για την εγχώρια αγορά έχει ως εξής: 60,8% στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, 56,5% στην παραγωγή πετρελαιοειδών, 35,4% στην εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη, 15,9% στην κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, 15,4% στη βιομηχανία ξύλου, 11,4% στην παραγωγή βασικών μετάλλων, 9,7% στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, 5,1% στην κατασκευή προϊόντων από καουτσούκ και πλαστικές ύλες, 3,3% στη βιομηχανία τροφίμων, 3,2% στην παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων.

news247.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο