Ακρίβεια και αισχροκέρδεια αδειάζουν τα πορτοφόλια των καταναλωτών

«Υπάρχει μεγαλύτερη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

Για τις αυξήσεις – «φωτιά» που επιβαρύνουν τα πορτοφόλια των καταναλωτών κι οδηγούν την ελληνική κοινωνία σε φτωχοποίηση, μίλησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».
Συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο 2023/2024 σημειώθηκαν αυξήσεις σε:
-Ελαιόλαδο + 67,4 %,
-Λαχανικά + 14,4 %,
-Φρούτα + 14,2 %,
-Αναψυκτικά – χυμοί + 11,7 %,
-Ψάρια + 7,7 %,
-Εστιατόρια + 6,8 %,
-Κρέας + 6,0 %,
-Ζάχαρη – σοκολάτες + 6,0 %,
-Λοιπά τρόφιμα + 5,8 %.

Ενώ στον τομέα της υγείας υπήρξαν οι παρακάτω αυξήσεις:
-Ασφάλιστρα υγείας + 14,0 %,
-Φαρμακευτικά προϊόντα + 12,7 %.

«Υπάρχει μεγαλύτερη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας»
«Πρέπει να τονίσω ότι και από την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ έχουμε μία αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες των νοικοκυριών που δηλώνει ότι ο μισθός επαρκεί για τις πρώτες 19 ημέρες του μήνα, έχοντας ξεπεράσει πια ο αριθμός αυτών των οικογενειών το 60%». Αυτό δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, όπως υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθούν οι μισθοί.
Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Οποιαδήποτε αύξηση κι αν δοθεί στους μισθούς, είμαι βέβαιος ότι αν δεν κρατηθούν οι τιμές της αγοράς κι αν δεν ελέγξουμε ουσιαστικά την αισχροκέρδεια που υπάρχει, θα εξαφανιστεί αμέσως».

Αργυρό μετάλλιο
Δευτεραθλήτρια στον πληθωρισμό τροφίμων αναδείχθηκε η Ελλάδα και τον Ιανουάριο του 2024, σε επίπεδο ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Ως εκ τούτου, συνεχίστηκε το αρνητικό σερί που κατέγραψε η χώρα μας τότο τον Νοέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ τον Οκτώβριο του 2023 ήταν πρώτη.
Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα «έτρεξε» με ρυθμό 8,3% (από 8,9% τον Δεκέμβριο), πίσω από την Μάλτα που είχε ρυθμό της τάξης του 11% (από 10,2% τον Δεκέμβριο).
Η αύξηση αυτή ήταν σημαντικά υψηλότερη τόσο από τον μέσο όρο της ΕΕ (4,8%) όσο και της Ευρωζώνης (5,7%), όπου επίσης σημειώθηκε επιβράδυνση σε σχέση με τον Δεκέμβριο (5,3% και 6%, αντίστοιχα). Ούτε λίγο ούτε πολύ, το χάσμα μεταξύ των αυξήσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρέμεινε μεγάλο.

Ανατιμήσεις
Όπως προκύπτει, το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό για τους καταναλωτές στην Ελλάδα, καθότι η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο, μειώνοντας το εισόδημά τους, ενώ τα κυβερνητικά μέτρα έρχονται με καθυστέρηση και θα εφαρμοστούν από 1η Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο καταγράφηκε αύξηση 67,4% στο ελαιόλαδο, 14% στα φρούτα αλλά και στα λαχανικά, 11,7% στο μεταλλικό νερό. Παράλληλα, καταγράφονται ανατιμήσεις 14% στα ασφάλιστρα υγείας, 11,5% στα αεροπορικά εισιτήρια και 12,7% στα φαρμακευτικά προϊόντα.
ot.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του