Ακαριαίο lockdown και νέα μέτρα για την τρίτη δόση εμβολίου

Μετάλλαξη Όμικρον – Pfizer: Η τρίτη δόση εμβολίου την αδρανοποιεί

Λίγες μέρες προθεσμία για την τρίτη δόση εμβολίου έχουν οι άνω των 60 ετών που συμπλήρωσαν 7μηνο από τη δεύτερη δόση. Ακαριαίο lockdown και νέα μέτρα για την τρίτη δόση εμβολίου από Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου.

Πιστοποιητικό νόσησης με ημερομηνία λήξης τριών μηνών ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ έρχονται στο προσκήνιο τα δεδομένα για ακαριαίο lockdown και νέα μέτρα για όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου.

Για τα πιστοποιητικά νόησης δεν υπάρχει ακόμη η σχετική ΚΥΑ, όμως φαίνεται πως τα πρώτα πιστοποιητικά νόσησης θα λήξουν στα τέλη Ιανουαρίου, καθώς το επικρατέστερο σενάριο είναι το εξής:

Όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως 30.10.21 θα λήξουν στις 31.01.22.

Όσα εκδόθηκαν από την 01.11.2021 κι έπειτα, θα λήγουν ακριβώς στο τρίμηνο.

Μετά την παρέλευση του 3μηνου, οι νοσούντες θα έχουν περιθώριο ενός μήνα για να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους για τον κορονοϊό και να αποκτήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

διαφορετική περίπτωση, αν δεν εμβολιαστούν δε θα έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους όπως ακριβώς ισχύει σήμερα με τους ανεμβολίαστους.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των τελευταίων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να μπουν σε:

εστίαση (κλειστοί χώροι)

κέντρα διασκέδασης

γυμναστήρια

θέατρα

κινηματογράφους

μουσεία

εκθέσεις

συνέδρια

γήπεδα

Lockdown με νέα μέτρα από 13 Δεκεμβρίου στους άνω των 60 για την τρίτη δόση εμβολίου

Την ίδια ώρα, απαγορευτικό στους εσωτερικούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και άθλησης μπαίνει από τη Δευτέρα 13.12.2021, για χιλιάδες εμβολιασμένους άνω των 60 ετών που έχασαν την προθεσμία για εμβολιασμό με την τρίτη δόση στους επτά μήνες, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ, οι άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την δεύτερη δόση πριν από επτά μήνες και περισσότερο, αλλά δεν έκαναν την τρίτη δόση εμβολίου, μπλέκουν από τη Δευτέρα σε… περιπέτειες. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν λήγει αυτομάτως και δε θα πάρουν ούτε ώρα παράταση. Μάλιστα, θα αντιμετωπίζονται όπως και οι πλήρως ανεμβολίαστοι.

Να θυμίσουμε ότι στις 13 Δεκεμβρίου θα μπει σε εφαρμογή η ρύθμιση που προβλέπει πως το πιστοποιητικό για την είσοδο σε κλειστούς χώρους των πολιτών άνω των 60 θα έχει διάρκεια έως και επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση.

 

Pfizer για τη μετάλλαξη Όμικρον

Η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι οι αρχικές εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού εξουδετερώνει την μετάλλαξη Όμικρον, αποτελέσματα που θα επιταχύνουν τις αναμνηστικές δόσεις σε όλο τον κόσμο.

Μια αναμνηστική δόση με την τρέχουσα έκδοση του εμβολίου αύξησε τα αντισώματα κατά 25 φορές, παρέχοντας ένα παρόμοιο επίπεδο με αυτό που παρατηρήθηκε μετά από δύο δόσεις κατά του αρχικού ιού και άλλων παραλλαγών, δήλωσαν οι εταιρείες την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το πλάσμα αίματος από άτομα που ανοσοποιήθηκαν με δύο δόσεις του εμβολίου έχει επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων τουλάχιστον 25 φορές λιγότερα έναντι της μετάλλαξης Όμικρον σε σχέση με το αρχικό στέλεχος.

«Είναι σαφές από αυτά τα προκαταρκτικά δεδομένα ότι η προστασία βελτιώνεται με μια τρίτη δόση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπούρλα, σε δήλωσή του. Τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι μια τρίτη δόση θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα αρκετή προστασία από τη νόσο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως τα προκαταρκτικά στοιχεία από ξεχωριστή έδειχναν όχι ότι το εμβόλιο δεν είναι ικανό να προστατεύσει από βαριά νόσο και θάνατο, απλώς ότι οι διπλά εμβολιασμένοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μολυνθούν από την Όμικρον από ό,τι με τη Δέλτα. Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν τα ευρήματα κάπως ανησυχητικά, αλλά όχι αιτία πανικού.

ieidiseis.gr / ethnos.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του