Διαφαίνεται εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Βουλγαρίας σχετικά με την ανανέωση της συμφωνίας για τις ποσότητες νερού που θα διοχετεύει προς τη χώρα μας
Σοβαρούς φόβους για την άρδευση των χωραφιών τους εκφράζουν οι αγροτικοί σύλλογοι του Έβρου, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον ΓΟΕΒ Ορεστιάδας με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη, στη διάρκεια της οποίας έγινε ενημέρωση για την πρόοδο των διακρατικών διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας, σχετικά με την ανανέωση της συμφωνίας με τη γειτονική χώρα, για τις ποσότητες νερού που θα διοχετεύει προς την Ελλάδα.
«Ενημερωθήκαμε ότι η εξέλιξη είναι αρνητική, ότι υπάρχουν προβλήματα και διαφαίνεται εμπλοκή…», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», υπογραμμίζοντας ότι «εδώ και σχεδόν 10 χρόνια οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού και οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων προειδοποιούσαν για την ανάγκη έγκαιρης μέριμνας, ώστε να μη φτάσει η τελευταία στιγμή και ακόμη να μην είναι γνωστό τι θα γίνει με την άρδευση των χωραφιών».
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ Ορεστιάδας, η εξηκονταετής συμφωνία με τη Βουλγαρία, που είχε χαρακτήρα “πολεμικής αποζημίωσης” προς την Ελλάδα, λήγει στις 9 Ιουλίου 2024. Με τη συμφωνία αυτή, η γειτονική χώρα διοχέτευε 186 εκ. κυβικά νερό ετησίως στην ελληνική πλευρά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να αρδεύονται άμεσα 202.000 στρέμματα του βόρειου Έβρου και έμμεσα άλλες 80-100.000 στρέμματα της ίδιας περιοχής, αλλά και χιλιάδες ακόμη στρέμματα στον υπόλοιπο νομό.
«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση μας άφησε ξεκρέμαστους» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα».
Η ανακοίνωση των αγροτών
Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΓΟΕΒ, με πρόσκληση του Περιφερειάρχη και παρουσία των μελών των ΔΣ των ΤΟΕΒ της περιοχής, ενημερωθήκαμε για την αρνητική εξέλιξη όσον αφορά την ανανέωση της συμφωνίας με τους Βουλγαρία, τα προβλήματα και την εμπλοκή που φαίνεται να υπάρχει, αλλά και τον κίνδυνο να αλλάξει προς το χειρότερο το καθεστώς άρδευσης που ίσχυε μέχρι τώρα.
Με αυτήν την συμφωνία, η γειτονική χώρα διοχέτευε 186 κ. εκ. νερό ετησίως στην ελληνική πλευρά, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προκειμένου να αρδεύονται άμεσα 202.000 στρέμματα του βόρειου Έβρου και έμμεσα άλλες 80-100.000 στρέμματα της ίδιας περιοχής, αλλά και χιλιάδες ακόμη στρέμματα στον υπόλοιπο νομό.
Εδώ και σχεδόν 10 χρόνια οι Αγροτικοί Σύλλογοι στον Νομό καθώς και οι υπηρεσίες στον ΓΟΕΒ προειδοποιούσαν για το γεγονός πως θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να μην φτάσουμε στην τελευταία στιγμή χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει με την άρδευση των χωραφιών μας.
Δυστυχώς για άλλη μια φορά η κυβέρνηση μας άφησε ξεκρέμαστους. Σαν να μην έφτανε το γεγονός πως δεν έχουμε πληρωθεί τις συνδεδεμένες, απόρροια της ΚΑΠ που μας εξαθλιώνει και μας πετά έξω από την γη μας, τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα που παράγουμε, την ακρίβεια που μας τρώει το εισόδημα αλλά και το χαράτσι στο ρεύμα στα ΤΟΕΒ που καλούμαστε να πληρώσουμε, δεν ξέρουμε τώρα και αν θα μπορούμε να ποτίσουμε τα χωράφια μας. Απαιτούμε να λυθεί το θέμα και να διασφαλιστεί η άρδευση των χωραφιών μας.