efhmerida1

Αγωνία και προβληματισμός για τους εργαζόμενους της Olympus Bank σε Έβρο και Δράμα

«Καμία μέριμνα ή δέσμευση για τους εργαζομένους» καταγγέλλει η Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας – Παρέμβαση και από το Οικονομικό Επιμελητήριο

«Ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων δεν αντέχει άλλες απολύσεις», αναφέρει σε ανακοίνωση της, η συνδικαλιστική παράταξη Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας, αναφερόμενη στην περίπτωση της συνεταιριστικής τράπεζας Olympus Bank και στους περίπου 40 εργαζόμενους που είναι στον αέρα μετά την απόφαση να μπει λουκέτο στην τράπεζα και στα υποκαταστήματά της σε Έβρο (Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα) και Δράμα.
«Στις 4-5 Φλεβάρη, με συνοπτικές διαδικασίες ανακοινώθηκε η ανάκληση της άδειας της Olympus Bank (πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας και Έβρου). Η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι η Olympus δεν κατάφερε να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια, και μετά από αίτηση της ΕΤΕ, οι καταθέσεις μεταφέρθηκαν στην τελευταία ενώ δάνεια και επενδυτικά πέρασαν στον εκκαθαριστή.
Η Εθνική ανακοίνωσε αμέσως ότι στις 3 πόλεις όπου διέθετε καταστήματα η Olympus (Δράμα, Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη) παράτεινε μονομερώς το ωράριο ως τις 5 το απόγευμα για να εξυπηρετηθούν οι πελάτες της, παραβιάζοντας κατάφορα την κλαδική σύμβαση.
Για τους 43 εργαζόμενους της τελευταίας όμως δεν υπήρξε καμία μέριμνα ή δέσμευση. Δημοσίευμα μάλιστα οικονομικής ιστοσελίδας (www.capital.gr) ανέφερε στις 7/2 ότι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν με κανονική αποζημίωση! Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι η έλλειψη ενός σωματείου εργαζομένων στη Συνεταιριστική που θα παλεύει συλλογικά για τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, έχει τραγικές συνέπειες. Αποτελεί πρόκληση η Εθνική να αποδέχεται τις καταθέσεις της Τράπεζας και να μην προσλαμβάνει τους εργαζομένους!
Η προκλητικότητα της διοίκησης δεν εξαντλείται εκεί. Ο φόρτος εργασίας στο δίκτυο είναι δυσβάσταχτος, οι πιέσεις καθημερινές και αφόρητες. Κι ενώ στις 3 πόλεις εν προκειμένω, ήρθε να προστεθεί η εξυπηρέτηση των χιλιάδων πελατών της συνεταιριστικής, στελέχη της ΕΤΕ αναφέρουν με αναλγησία ότι με βάση το περίφημο πελατοκεντρικό υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στους νομούς Έβρου και Δράμας.
Εδώ συμβαίνει το εξής παράδοξο. Υποχρέωσαν τους εργαζομένους της ΕΤΕ στα τρία καταστήματα να εργαστούν 2 ώρες παραπάνω, για να εξυπηρετήσουν την πελατεία της Olympus, για 2 εβδομάδες «και βλέπουμε». Μάλλον δεν είμαστε αρκετοί για να βγει η δουλειά ως τις 15:15 και πρέπει να δουλέψουμε παραπάνω, αλλά μετά περισσεύουμε και το κατάστημα είναι υπερπλήρες. Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται πως το πελατοκεντρικό δεν είναι πάρα μόνο ένα απαράδεκτο τέχνασμα για να μειώνουν συνεχώς το προσωπικό!
Ο δε ΣΥΕΤΕ δεν μπήκε ούτε στον κόπο να εκδώσει ανακοίνωση, δεν συγκινείται ούτε από την άρνηση των προσλήψεων των συναδέλφων στην Εθνική, ενώ δέχτηκε και την παράταση του ωραρίου!
Η θέση μας οφείλει να είναι ξεκάθαρη: όχι σε νέες απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων, σε συνθήκες μεγάλης ανεργίας και τεράστιας έλλειψης προσωπικού στην ΕΤΕ. Ήδη στον Έβρο και παντού έχουν φύγει δεκάδες εργαζόμενοι, λόγω της πίεσης και της πολιτικής της Τράπεζας που τους εξώθησε σε παραίτηση. Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες σε προσωπικό στο δίκτυο.
Η ΕΤΕ δεν μπορεί μονομερώς να επιβάλει 10ωρα, κάτω τα χέρια από το κλαδικό ωράριο. Να επανέλθει σε όλα τα καταστήματα σήμερα το κανονικό ωράριο.
Να προσληφθούν και οι 43 εργαζόμενοι, στο δίκτυο και σε διευθύνσεις, ενταγμένοι κανονικά στον κανονισμό εργασίας και στις συλλογικές συμβάσεις. Δεν γίνεται τη στιγμή που λένε όχι στους συναδέλφους της Olympus, να προσλαμβάνουν από το παράθυρο χρυσοπληρωμένους ειδικούς συνεργάτες . Όλοι οι εργαζόμενοι των συνεταιριστικών να ενταχθούν κανονικά όπως έγινε με τους συναδέλφους των Probank και Fbb και να πάψουν να είναι εργασιακά όμηροι».

Παρέμβαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου
Aνακοίνωση των Περιφερειακών Τμημάτων Θράκης και Αν. Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας για την Συνεταιριστική Τράπεζας Όλυμπος.
Σύμφωνα με την 456/1/04/02/2023 απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΦΕΚ Β/528/04/02/2023) ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της «Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος Συν. Π.Ε.» με διακριτικό τίτλο «Olympus Bank», η οποία τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.
Στην ίδια απόφαση ανακηρύσσεται η Εθνική Τράπεζα ως ανάδοχος για το σύνολο των καταθέσεων της Olympus Bank, τις οποίες αναλαμβάνει και διασφαλίζει πλήρως.
Το κλείσιμο της συνεταιριστικής Τράπεζας αποτελεί αναμφίβολα αρνητική εξέλιξη, αφενός στην οικονομική ζωή και αφετέρου στην απασχόληση, των – τόσο ευαίσθητων και με πολλά προβλήματα – περιοχών δραστηριότητας της τράπεζας.
Το 1ο και 2o Περιφερειακό Τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.) έχοντας ως υποχρέωση την προάσπιση των δικαιωμάτων των οικονομολόγων συναδέλφων μας, τονίζουμε την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας των τραπεζικών υπαλλήλων της «Olympus Bank» από την Εθνική Τράπεζα στην οποία εισρέει και το σύνολο των καταθέσεων».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr