Αγώνας δρόμου για την ωρίμανση σημαντικών έργων για την Αλεξανδρούπολη 

Ανάπλαση παραλίας, εκσυγχρονισμός δημοτικού θεάτρου, νέο κτίριο στην θέση της «Αποθήκης 5» στο λιμάνι, νέο κηποθέατρο και δημιουργία υπόγειου parking στο παλιό κολυμβητήριοΣτην Αναπτυξιακή των 3 Δήμων, κι όχι σε αυτή της Αττικής, οι μελέτες   

Της Κικής Ηπειρώτου 

Στον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Συνεργασία Αναπτυξιακή Α.Ε.» των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Σαμοθράκης ανατέθηκε, τελικώς, το έργο της τεχνικής υποστήριξης για την ωρίμανση και μελέτη σημαντικών έργων για την Αλεξανδρούπολη, μεταξύ των οποίων η ανάπλαση της παραλίας, η κατασκευή νέου κτιρίου στη θέση της αποθήκης 5 στο λιμάνι για πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά και η οικονομοτεχνική μελέτη για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στο παλιό κολυμβητήριο.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, το έργο “Αναβάθμιση και Δικτύωση Πολιτιστικών Υποδομών στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Αλεξανδρούπολης”, αρχικά, είχε ανατεθεί στην Αναπτυξιακή της Περιφέρειας Αττικής, ωστόσο η απόφαση αυτή ανακλήθηκε, καθώς η χρηματοδότηση της σύμβασης δεν είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο. 
Με νέα της απόφαση η Οικονομική Επιτροπή, αναθέτει, μέσω προγραμματικής σύμβασης, στον Αναπτυξιακό Οργανισμό των 3 Δήμων, την τεχνική υποστήριξη των έργων: 
-Αναπλάσεις στα τμήματα i. της παραλιακής ζώνης από την στροφή του Εγνατία μέχρι τις αποθήκες του ΚΥΔΕΠ, ii. στην Λεωφόρο Δημοκρατίας από Π. Ακαδημία μέχρι την οδό Νικομήδειας iii. πέριξ της Ζαρίφειου Ακαδημίας και iv. Στο Πάρκο Προσκόπων με παράλληλη διαμόρφωση νέου υπαίθριου θεάτρου 
– Αναβάθμιση υποδομών πολιτισμού i. κατασκευή νέου κτιρίου στην θέση της «Αποθήκης 5» για πολιτιστικές δραστηριότητες και ii. Eκσυγχρονισμός του υφιστάμενου Δημοτικού Θεάτρου Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του Δημόσιου χώρου».
– Εκπόνηση Οικονομοτεχνικής Μελέτης σκοπιμότητας-βιωσιμότητας για την δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Παλιό Κολυμβητήριο.
Για την ωρίμανση των έργων απαιτούνται ενέργειες σχεδιασμού των έργων, εκπόνησης των αναγκαίων τεχνικών προμελετών και μελετών, υποστήριξη στην εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων και των αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με απώτερο σκοπό την ολοκλήρωση βασικών υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη καθώς και τη βέλτιστη πολιτιστική και περιβαλλοντική διαχείριση του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Οι μελέτες ωρίμανσης πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν έτσι ώστε να υπάρχει ετοιμότητα του Δήμου για την υποβολή προτάσεων σε προσκλήσεις που εκδίδονται προς ΟΤΑ από τις αρμόδιες υπηρεσίες διαχείρισης αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους. Ωστόσο, λόγω υποστελέχωσης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, είναι αδύνατον να υπάρξει άμεσα ολοκληρωμένη τεχνική υλοποίηση του έργου αυτού στους χρόνους που απαιτείται από το αυστηρό πλαίσιο που ορίζουν οι Προσκλήσεις  των επενδυτικών προγραμμάτων. 

Τα έργα 

Η  ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής γύρω από την Ζαρίφειο Ακαδημία (συγκεκριμένα τις οδούς Ρήγα Φεραίου, Κωλλέτη, Σωκ.Οικονόμου, συμπεριλαμβανομένου και τμήματος της λεωφόρου Δημοκρατίας) περιλαμβάνει καταρχάς παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης και αναβάθμισης. Αναπτύσσεται κατά μήκος της παραλιακής οδού (Απολλωνιάδος, Β. Αλεξάνδρου και Καραολή – Δημητρίου) που πέραν της κυκλοφοριακής εξυπηρέτησης ως συλλεκτήρια οδός (με διπλό ποδηλατόδρομο έως τον πεζόδρομο της Κύπρου), συνδέει σημαντικές χρήσεις γης υπερτοπικής σημασίας όπως το χώρο στάθμευσης του γηπέδου (Φώτης Κοσμάς), διαμήκεις ελεύθερους χώρους, χώρους ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και χρήσεων αναψυχής, τον βασικό λιμένα της πόλης με το σύνολο των ανάλογων υποδομών (χώρο στάθμευσης, παρακείμενοι ελεύθεροι χώροι, χερσαία ζώνη), το πάρκο του κέντρου της πόλης (Ακαδημίας / Ανεξαρτησίας ΟΤ117), τον επιβατικό σταθμό του ΟΣΕ με τις γραμμές του τρένου και την πλατεία Ελευθερίας. Επίσης, στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται και η αναμόρφωση / ηπιοποίηση / πεζοδρόμηση κάποιων κύριων οδών της πόλης που συνδέουν κυκλοφοριακά και λειτουργικά το παραλιακό μέτωπο με την κεντρική περιοχή. Τέλος, στο σύνολο του έργου, περιλαμβάνεται και η ανάπλαση της Λ. Δημοκρατίας με την βελτίωση του δημόσιου χώρου με νέες υποδομές ΑΜΕΑ και ποδηλάτου, νέο αστικό εξοπλισμό και έξυπνες εφαρμογές κυκλοφοριακής ρύθμισης. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για τη διαμόρφωση νέου υπαίθριου θεάτρου στο Πάρκο Προσκόπων (Εγνατία) προκειμένου να πραγματοποιούνται υπαίθριες εκδηλώσεις.
Όσον αφορά το δεύτερο τμήμα του προτεινόμενου έργου σχετίζεται με την Αποθήκη No 5 η οποία εντάσσεται στο κτιριακό σύνολο των παλαιών έξι αποθηκών, που βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο του λιμένα Αλεξανδρούπολης. Το αρχικό κτίριο της Αποθήκης πέντε δεν υπάρχει πλέον, και διασώζεται το μήκος και το πλάτος του στον κενό χώρο – οικόπεδο που υφίσταται σήμερα. Το νέο κτίριο που πρόκειται να κατασκευαστεί προβλέπεται να διαμορφωθεί έτσι ώστε να φιλοξενήσει μια σύγχρονη μουσική σκηνή με δυνατότητες πολυχώρου ποικίλων παρουσιάσεων, κοινωνικών εκδηλώσεων κλπ. Οι χώροι προβλέπονται να είναι πλήρως εξοπλισμένοι ώστε να ικανοποιούν το σύνολο των λειτουργιών που προτείνονται για τις ανάγκες των δημοτών της Αλεξανδρούπολης.
Για την αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης με χρήση υλικών και σύγχρονες αισθητικές προσεγγίσεις στις υποδομές της σκηνής για υποστήριξη δράσεων θεατρικών κινηματογραφικών και συνεδριακών, περιλαμβάνεται μελέτη για τη διαμόρφωση ενός συγχρόνου θεάτρου με ακουστική μελέτη, σκηνική μελέτη και ειδική μελέτη φωτισμού σκηνής. Επίσης ανακαίνιση του φουαγιέ και του ημιορόφου με κατάλληλη διαμόρφωση αφού ουσιαστικά υποστηρίζει το θέατρο, με τοποθέτηση και σχεδιασμό μπαρ και υποδομών υποστήριξης για περιοδικές εκθέσεις εικαστικών και προσαρμογή στις ανάγκες για προσβασιμότητα από ΑΜΕΑ.Για όλα αυτά απαιτούνται μία σειρά από πολλές μελέτες, από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο, για λογαριασμό του Αναπτυξιακού Οργανισμού και του Δήμου, θα τις εκπονήσει και θα προετοιμάσει τους αντίστοιχους φακέλους, προκειμένου τα συγκεκριμένα έργα να τύχουν χρηματοδότησης μέσα από ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία.  

Κόστος και χρονοδιαγράμματα  

Σε ο,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, για τις μελέτες και την τεχνική υποστήριξη του έργου των αναπλάσεων, για το οποίο θα εργαστεί μία σειρά από εξειδικευμένους επιστήμονες, το κόστος (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), για το Δήμο, αγγίζει τις 298.000 ευρώ, ενώ για τη μελέτη το παλιό κολυμβητήριο τις 62.000 ευρώ. Να σημειωθεί πως τα χρονικά περιθώρια για την προετοιμασία των μελετών και των τευχών δημοπράτησης είναι ασφυκτικά. Συνολικά, ως 1η Ιουνίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όσα προβλέπονται για τα έργα των αναπλάσεων ενώ για το πάρκινγκ στο παλιό κολυμβητήριο υπάρχει ένα περιθώριο 8 μηνών.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο