Αύξηση του ιικού φορτίου κατά 47%  δείχνουν τα λύματα στην Αλεξανδρούπολη

Αύξηση του ιικού φορτίο δείχνουν οι αναλύσεις των λυμάτων, την εβδομάδα 13 Ιουνίου έως 19 Ιουνίου 2022. Στο διάστημα αυτό, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, κατά 47% στην Αλεξανδρούπολη σε σχέση με την εβδομάδα 6 έως 12 Ιουνίου 2022, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα, όπως και στις συνολικά εννέα από τις έντεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.
Ειδικότερα καθαρά αυξητικές τάσεις ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Άγιο Νικόλαο (+237%), στο Ηράκλειο(+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%), ενώ οριακή ήταν η αυξητική τάση στο Βόλο (+24%), στην Αττική (+17%) και στα Χανιά (+15%). Τις τελευταίες δέκα μέρες στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της τάξης του 60% – 70%, η οποία αποτυπώνεται και στη θετικότητα στα τεστ στο 6% – 7%, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt έφτασε, σε πανελλαδικό επίπεδο στο 1.24. Οι επικρατέστερες αυτή τη στιγμή μεταλλάξεις, Όμικρον 4 και 5, είναι τέσσερις φορές πιο μεταδοτικές από τη γρίπη.
Το επιδημιολογικό εργαλείο καταγραφής και πρόγνωσης της νόσου Covid-19, που έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, cello.org.gr, αναφέρει ότι, στη χώρα, μόνο πέντε περιφέρειες έχουν δείκτη μεταδοτικότητας Rt κάτω του 1.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο