“Ο Δήμος να διεκδικήσει μόνιμες θέσεις καθηγητών μουσικής” σημειώνει ακόμη η παράταξη
Να μην αυξηθούν τα δίδακτρα στο δημοτικό ωδείο Αλεξανδρούπολης – Φερών, αλλά να αυξηθεί η επιχορήγησή τους από τον Δήμο, προτείνει η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Σε ανακοίνωσή της σχολιάζει ακόμη και το θέμα της πενθήμερης εργασίας των μουσικών.
Αναλυτικά:
Στη συνεδρίαση του ΔΣ (25/9/24) συζητήθηκαν δύο θέματα που αφορούν στον καθορισμό διδάκτρων και εβδομάδας πενθήμερης εργασίας για τους μουσικούς του ωδείου Αλεξανδρούπολης – Φερών καθώς και του τμήματος Εικαστικών Τεχνών.
Τα δίδακτρα παραμένουν σχεδόν τα ίδια όμως με μια αύξηση 25% (από 24 σε 30 ευρώ) στα τμήματα της μουσικής προπαιδείας που συγκεντρώνουν και τον μεγαλύτερο αριθμό μικρών μαθητών. Αύξηση 32% στη Βυζαντινή μουσική (από 32 σε 42ευρώ) και καθορισμός 60ευρώ για το δίπλωμα. Επίσης καθορίζεται μετά τις εκπτώσεις κατώτερη μηνιαία συνδρομή 20ευρώ.
Το ωδείο έχει 600 μαθητές από τα δίδακτρα των οποίων καλύπτεται το 70% της μισθοδοσίας των καθηγητών ενώ ο Δήμος επιχορηγεί το υπόλοιπο 30%.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείναμε να μην αυξηθούν τα δίδακτρα σε κανένα τμήμα και ο Δήμος να αυξήσει την επιχορήγηση με το σκεπτικό ότι το Ωδείο αποτελεί τη «βιτρίνα» του πολιτισμού στο Δήμο με αξιόλογη παρουσία σε συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις και μεγάλη προσφορά στη μουσική παιδεία. Χαίρει της εκτίμησης των δημοτών και γι’ αυτό συγκεντρώνει τόσο μεγάλο αριθμό μαθητών. Επίσης προτείναμε να βρεθεί λύση για το κτιριακό γιατί το κεντρικό κτίριο δεν καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες και το παλιό ωδείο στην οδό Βενιζέλου παραμένει ασυντήρητο χωρίς θέρμανση το χειμώνα.
Το δεύτερο θέμα αφορά στον καθορισμό πενθήμερης εργασίας από Τρίτη ως Σάββατο για τους μουσικούς και τους εικαστικούς. Γι’ αυτή την απόφαση γίνεται επίκληση στις απαράδεκτες διατάξεις του Ν.3584/2007(άρθρο 36) με τον οποίο εδώ και χρόνια έχει αρχίσει το ξήλωμα του πενθήμερου. Δηλαδή, το Σάββατο δεν θεωρείται ημέρα αργίας (εξαιρέσιμη) και ο εργαζόμενος δεν πληρώνεται επιπλέον 75% γι’ αυτό και δεν προκύπτει καμιά επιπλέον δαπάνη. Για την απασχόληση το Σάββατο ορίζεται μη εργάσιμη η Δευτέρα αλλά αν απασχοληθεί κάποιος τη Δευτέρα (εφόσον υπάρξει εξαιρετική ανάγκη) παίρνει ρεπό μια άλλη μέρα. Αλήθεια ποιος καθορίζει και ποιες είναι οι εξαιρετικές ανάγκες για μουσικούς –εικαστικούς, λες και είναι εργαζόμενοι στην πολιτική προστασία!! Επιπλέον αυτή η αλλαγή γίνεται χωρίς ενημέρωση των εργαζόμενων οι οποίοι ήδη δουλεύουν ατελείωτες και κυρίως απλήρωτες ώρες όταν κάνουν πρόβες για συναυλίες και όταν καλούνται σε διάφορες εκδηλώσεις του Δήμου. Δουλεύουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους με 9μηνες συμβάσεις ενώ τους οφείλονται από το Δήμο μισθολογικά κλιμάκια πολλών ετών, ίσως και 20ετίας. Δηλαδή ένα αξιόλογο και έμπειρο προσωπικό που στηρίζει όλο το έργο του ωδείου και των εικαστικών παραμένει με ευθύνη δημοτικών αρχών και κυβερνήσεων για χρόνια στην κακοπληρωμένη, ελαστική εργασία και το μόνο που εισπράττει κάθε φορά είναι το χειροκρότημα στο τέλος της παράστασης.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε:
Να πληρωθούν άμεσα στους συμβασιούχους τα χρωστούμενα μισθολογικά κλιμάκια.
Να συντηρηθούν οι αίθουσες των δύο κτιρίων που χρησιμοποιούνται για τα μαθήματα και να μεταφερθούν τμήματα του Ωδείου στο κτίριο της πρώην Τράπεζας Ελλάδος που αγοράζεται από το Δήμο με χρήματα των δημοτών.
Ο Δήμος να διεκδικήσει μόνιμες θέσεις καθηγητών μουσικής.