alexis-800x140

Παραλιακός Δικέλλων: Αυτόν τον δρόμο, ποιος θα τον νομιμοποιήσει;

Της Κικής Ηπειρώτου

Την απόφαση να δοθεί προθεσμία μίας εβδομάδας στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, προκειμένου να διερευνήσουν την υπόθεση του παραλιακού δρόμου των Δικέλλων, έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, μετά από εκτενή συζήτηση του θέματος.

Το ζήτημα έφερε στην επικαιρότητα, πριν λίγες ημέρες, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης, δημοσιοποιώντας έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Έβρου, σύμφωνα με το οποίο, αν δεν επιλυθεί το  θέμα με τη νομιμοποίηση του δρόμου, «κινδυνεύει να κατεδαφιστεί ως αυθαίρετο τεχνικό έργο». Παρά μάλιστα την προθεσμία που είχε δοθεί, δεν υπήρξε κάποια απάντηση από τους αρμόδιους.

Το θέμα ήρθε ως έκτακτο στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης, από τον κ. Μιχαηλίδη, αλλά και τον πρώην Δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις, με το «μπαλάκι» των ευθυνών να πηγαίνει από τη μία στην άλλη πλευρά κι από τους πρώην στους νυν και τούμπαλιν.

Από τον κ. Λαμπάκη έγινε αναφορά στην ασφαλτόστρωση του τότε χωματόδρομου, επί νομαρχίας Ντόλιου,  και παρά το γεγονός ότι το έργο δεν ήταν νόμιμο, όπως είπε, αφού δεν ήταν στην αρμοδιότητα της νομαρχίας, ορθώς και καλώς έγινε, καθώς έλυσε πολλά προβλήματα της περιοχής. «Τώρα, θα πρέπει ο δρόμος να έρθει στα χέρια του Δήμου,  ο οποίος μέσα από τον Νόμο 4607/2019 θα πρέπει να τον νομιμοποιήσει» και να μην κάνει, όπως είπε, ότι το θέμα δεν υφίσταται.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης σημείωσε πως η προηγούμενη δημοτική αρχή, από τον Απρίλιο του 2019, που ψηφίστηκε ο νόμος, θα μπορούσε να είχε δρομολογήσει το ζήτημα. Πρότεινε δε, να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο στις υπηρεσίες της ΠΕ Έβρου, που όπως ενημέρωσε το σώμα με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Δ. Πέτροβιτς, διερευνούν το θέμα για τη χρηματοδότηση και τη νομιμοποίηση του δρόμου. Εφόσον δεν υπάρξει άμεσα κάποια εξέλιξη, τότε ο Δήμος θα κινήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης ανέβασε τους τόνους, λέγοντας πως ο Δήμαρχος παρά το γεγονός ότι έχει ευθύνη, δεν έχει καταλάβει τη σοβαρότητα του θέματος και έκρυψε το έγγραφο, κάνοντας λόγο ακόμη και για συμφέροντα που μπορεί να έχει η δημοτική αρχή στη συγκριμένη περιοχή.

Ακολούθησε έντονη αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Κολιό να καλεί τον κ. Μιχαηλίδη να αρθρώνει πολιτικό λόγο.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σάββας Δευτεραίος ζήτησε να υπάρχει ήρεμο κλίμα στις συνεδριάσεις, προς όφελος των δημοτών, σημειώνοντας πως το βασικό ερώτημα είναι αν ο Δήμος θέλει τον δρόμο αυτό. «Κατά τη γνώμη μου, σαφώς και πρέπει να τον θέλουμε και να τον διεκδικήσουμε», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για μία εύκολη υπόθεση και γι’ αυτό χρειάζεται συνεννόηση και προσεκτικά βήματα.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα για μία νέα πορεία» Δημήτρης Λαζόπουλος τόνισε την ανάγκη γενικότερης τακτοποίησης της περιοχής των Δικέλλων, ξεκινώντας από τη νομιμοποίηση του δρόμου της παραλίας και συνεχίζοντας με παρεμβάσεις εντός του οικισμού για διευκόλυνση των προσβάσεων και των διελεύσεων.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός έκανε λόγο για έναν δρόμο ζωτικής σημασίας, προτείνοντας, εφόσον εξαντληθεί η προθεσμία της μίας εβδομάδας από την ΠΕ Έβρου, να αναλάβει πρωτοβουλία ο Δήμος, «ασχέτως αν ο δρόμος είναι δικός μας ή όχι».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο