Αυτό είναι τo δικηγορικό «δίδυμο» που αναλαμβάνει τον αγώνα κατά του χρυσού στο ΣτΕ

Στόχος η ακύρωση απόφασης της Αποκεντρωμένης που έδωσε άδεια για έρευνες στην Μεταλλευτική Θράκης

Το δικηγορικό «δίδυμο» Δετσαρίδη – Μιχαλοπούλου αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών, καθώς και τη νομική εκπροσώπηση των φορέων της ΑΜΘ, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή μας.

Πιο συγκεκριμένα, οι δικηγορικές εταιρείες «Χ. Π. Δετσαρίδης – Β. Α. Κοτίνη – Ε. Χ. Δετσαρίδου και Συνεργάτες», που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη και η με έδρα στην Αθήνα «ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΡΕΜΕΛΗΣ – ΤΣΙΡΩΝΑΣ & ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ», (με τη δικηγόρο Χαρίκλεια Μιχαλοπούλου), κατέθεσαν οικονομική προσφορά υπόψιν της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ, που αγγίζει τις 20.000 ευρώ, για την άσκηση αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας κατά απόφασης του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου: «Ερευνητικό πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Ε5 (Δ.Μ.Χ.Ε5) Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, από την εταιρεία «ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.»

Όπως αναφέρεται στην προσφορά, «οι δικηγορικές μας εταιρείες θα αναλάβουν την νομική αυτή υπηρεσία με συνολική αμοιβή ποσού είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000,00) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (24%), ήτοι δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00) συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (24%) η κάθε μια. Στην ως άνω αμοιβή περιλαμβάνονται πάσης φύσεως έξοδα γραμ. προείσπραξης, έξοδα παράστασης, μετακίνησης κτλ.»

Στο ποσό αυτό, που θα διαθέσει η ΠΕΔ ΑΜθ, όπως επισημαίνεται, δεν συμπεριλαμβάνεται η προετοιμασία και η αντίκρουση ενώπιον του Δικαστηρίου της ενδεχόμενης παρέμβασης που θα ασκηθεί υπέρ της διατήρησης της πράξης από την εταιρεία «ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.

Στις επάλξεις η Διανομαρχιακή

Δεν έπιασε εξαπίνης τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά του Χρυσού η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, που δίνει το «πράσινο φως» στη Μεταλλευτική Θράκης για τη διενέργεια 16 ερευνητικών γεωτρήσεων για τον εντοπισμό κοιτασμάτων χρυσού στην ευρύτερη περιοχή των Σαπών.

Όλο το προηγούμενο διάστημα η Διανομαρχιακή Επιτροπή, έχει προετοιμάσει και έχει εκκινήσει τις διαδικασίες για να ανατρέψει την αρνητική αυτή εξέλιξη για την περιοχή μας, αποδεικνύοντας έτι μία φορά, πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής» το μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής, κ. Ανέστης Στρατιάδης, θύμισε πως «σε όλες οι ενέργειες από το 2012 που έκανε την αίτηση για τις 16 ερευνητικές γεωτρήσεις η Μεταλλευτική Θράκης στην ευρύτερη περιοχή των Σαπών, οι αντιδράσεις μας ήταν άμεσες» για να διαβεβαιώσει πως «και τώρα λοιπόν οι αντιδράσεις μας είναι συντονισμένες τόσο τον νομό Έβρου όσο και στο νομό Ροδόπης».

Προσφυγή στο ΣτΕ

Σύμφωνα με τον «Παρατηρητή της Θράκης», μετά τη θετική εισήγηση του Συντονιστή, λοιπόν η Διανομαρχιακή δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά αντίθετα «έγινε μια σύσκεψη με τον πρόεδρο της ΠΕΔ, τον κ. Βασίλη Μαυρίδη, δήμαρχο Ορεστιάδας καθώς και με όλους τους φορείς και αποφασίσαμε να προσφύγουμε κατά της απόφασης» ανάφερε ο κ. Στρατιάδης και εξήγησε πως «μέσα στο νόμιμο χρονικό διάστημα που είναι ένας μήνας, ορίσαμε τον κ. Χρήστο Δετσαρίδη, καθηγητή Νομικής στο ΔΠΘ ώστε να προσφύγουμε εμείς τώρα στο ΣτΕ ενάντια σε αυτήν την απόφαση. Ήδη η προσφυγή στο ΣτΕ έχει κατατεθεί και έχουμε έναν ακόμη μήνα να επιχειρηματολογήσουμε πλέον για την προσφυγή που κάνουμε. Έτσι οι επιστήμονες μας επεξεργάζονται και εμπλουτίζουν το κείμενο που ήδη είχαν ετοιμάσει». «Φυσικά» έσπευσε να διευκρινίσει «αν μέχρι τη συζήτηση της προσφυγής στο ΣτΕ η Μεταλλευτική Θράκης, προχωρήσει σε ενέργειες, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να καταθέσουμε και ασφαλιστικά μέτρα για να μην ξεκινήσει καμία ενέργεια».

Αν τελικά δεν ευδοκιμήσει η νομική οδός, ο κ. Στρατιάδης ξεκαθάρισε πως «εμείς θα καλέσουμε τον κόσμο, όπως τον καλούμε πάντα να είναι σε εγρήγορση, για να βρεθούμε όλοι μαζί στα βουνά και να μην επιτρέψουμε στην εταιρεία να βάλει ούτε σε μια σπιθαμή γης το τρυπάνι της». Άλλωστε όπως υποστήριξε «οι 16 αυτές γεωτρήσεις δεν πρόκειται να δώσουν τίποτα καινούργιο στην εταιρεία. Απλώς είναι ένα μέσο για να δικαιολογήσει από μια μεριά στους Καναδούς επενδυτές ότι το ζήτημα κινείται και από την άλλη για να μπορέσουν να εμφανίσουν κάποια δραστηριότητα στη ντόπια κοινωνία, και να λειάνουν το έδαφος για τα μελλοντικά τους σχέδια».

«Εμείς το καθήκον μας θα το κάνουμε»

«Εμείς σαν Διανομαρχιακή είμαστε έτοιμοι για όλα. Στο τέλος τέλος θα ανεβούμε και στο βουνό να αντιταχθούμε στην εταιρεία και γι’ αυτό καλούμε τον κόσμο να είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τον τόπο του. Εμείς το καθήκον μας θα το κάνουμε. Όσο περισσότεροι είμαστε τόσο καλύτερα» υπογράμμισε ο κ. Στρατιάδης και επανέλαβε πως «θα εξαντλήσουμε τα νομικά περιθώρια και αν δεν καρποφορήσουν στη συνέχεια θα εξαντλήσουμε οποιοδήποτε μέσο πάλης μπορούμε να έχουμε για να αποτρέψουμε αυτή τη δραστηριότητα στο τόπο μας».

 

Κ.Η.

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του