Αυτές είναι οι πρώτες προτάσεις προς τη Διακομματική Επιτροπή Θράκης 

Φορείς και πολίτες έχουν ήδη ανταποκριθεί στο κάλεσμα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας  
«Επέκταση» του ΔΠΘ στο Σουφλί, δημιουργία «Χωριού Αυτισμού» στην Τραϊανούπολη, ίδρυση Ενιαίου Φορέα για το Ελαιόλαδο κλπ 

Της Κικής Ηπειρώτου  

 

Τις πρώτες προτάσεις φορέων και πολιτών της Θράκης φιλοξενεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της περιοχής, που δημιουργήθηκε κυρίως για αυτό τον σκοπό (epitropithrakis.gov.gr).  

Ορισμένες από τις σύντομες περιλήψεις των προτάσεων / προβληματισμών που έχουν ήδη κατατεθεί και είναι διαθέσιμες προς τους χρήστες του διαδικτύου σας παρουσιάζουμε σήμερα. 

Από: Σύλλογο γονέων & φίλων αυτιστικών ατόμων Ν. Έβρου «Ο Άγιος Βασίλειος»  

 

Χωριό Αυτισμού – Πρόταση για δημιουργία φιλικών συνθηκών επίσκεψης και διαμονής αυτιστικών ατόμων και ΑΜΕΑ στην ευρύτερη περιοχή της Τραϊανούπολης (Δήμος Αλεξανδρούπολης, Ν. Έβρου) 

Σκοπός της πρότασης είναι να δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή του πρώην Δήμου Τραϊανούπολης φιλικές συνθήκες για αυτιστικά άτομα και ΑΜΕΑ, ώστε να μπορούν να κάνουν σύντομες, αλλά και διαρκείας επισκέψεις για αναψυχή, εκπαίδευση, εργοθεραπεία, γυμναστική. 

Ταυτόχρονα, με την πρόταση θα ωφεληθεί και η περιοχή, η οποία, παρόλο που έχει μεγάλη οικολογική και ιστορική αξία, δεν έχει αξιοποιηθεί αρκετά, ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και οι επιχειρήσεις μαραζώνουν. 

Στο πλαίσιο του προτεινόμενου προγράμματος θα γίνουν υποδομές και θα αναπτυχθούν «έξυπνες» υπηρεσίες ευεξίας δημιουργώντας συνέργειες σε όλο το τουριστικό οικοσύστημα στην ευρύτερη περιοχή της Τραϊανούπολης (Λουτρά, Δέλτα Έβρου). Με στόχο την δημιουργία ιδιαίτερης τουριστικής εμπειρίας στα άτομα με αυτισμό και ΑΜΕΑ θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις και φορείς για επεμβάσεις και υπηρεσίες. 

 

Από: Συνταξιούχο γεωπόνο 

Πρόταση δημιουργίας ενιαίου φορέα διαχείρισης ελαιόλαδου Θράκης 

Δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης ελαιολάδου Θράκης (ή μελλοντικά ΠΑΜΘ) με στόχο να βγει από την αφάνεια το εξαιρετικό ελαιόλαδο της περιοχής με την τυποποίηση, εμφιάλωση και κυρίως τον εξαγωγικό προσανατολισμό, επειδή πιστεύω ότι το “αύριο” μπορεί να είναι καλύτερο μόνο αν το προετοιμάσουμε σωστά. 

Από: Ομοσπονδίες Επαγγελματικών Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Θράκης 

  1. Θεσμοθέτηση ειδικού φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος για τις επιχειρήσεις της Θράκης
  2. Η θέσπιση του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στην περιοχή της Θράκης
  3. Δημιουργία ειδικών ζωνών φθηνότερων καυσίμων στην Θράκη

 

Από: Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης  

Η περιοχή της Θράκης με τα σημαντικά πλεονεκτήματα, που απορρέουν από τη θέση της, τις υποδομές της και τις ενεργειακές δυνατότητές της, αντί να αποτελεί φάρο ανάπτυξης και παραγωγικότητας συνθλίβεται ανάμεσα στις οικονομίες της Βουλγαρίας και της Τουρκίας με πολύ χαμηλές επιδόσεις σε βασικούς δείκτες ανάπτυξης (ΑΕΠ, Ακαθάριστο Σχηματισμό Παγίου Κεφαλαίου) με γεωγραφικά και διαρθρωτικά προβλήματα ανταγωνιστικότητας και δυσάρεστα κοινωνικά αποτελέσματα (ανεργία, χαμηλούς μισθούς).  

 Οι τομείς όπου επιμερίζονται οι απόψεις μας είναι: α) Επιχειρηματικότητα – εμπόριο – υπηρεσίες 

β) Υποδομές γ) Βιομηχανία – βιομηχανικές περιοχές δ) Ενέργεια ε) Φορολογία στ) Τραπεζικό σύστημα ζ) Αγροτικός τομέας η) Πανεπιστήμιο θ) Ολοκληρωμένο σχέδιο στενευμένων κινήτρων ι) Προστασία από παραεμπόριο – λαθρεμπόριο ια) Ανθρωπογεωγραφία – συγκράτηση πληθυσμού – υπογεννητικότητα ιβ) Τουρισμός ιγ) Αντιαναπτυξιακά κίνητρα ιδ) Κονδύλια ΕΣΠΑ ιε) Μεταφορές ιστ) Μεταλλευτικός τομέας ιζ) Δίπολο Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής ιη) Εξωστρέφεια 

 

Από: Δήμο Σουφλίου  

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ απο το αθηνοκεντρικό κράτος προς αυτήν την ακριτική περιοχή. 

Η περαιτέρω ενδυνάμωσή – ενίσχυσή του με τμήματα και δομές παντού π.χ. ίδρυση Γεωπονικής, Κτηνιατρικής, Φαρμακευτικής Σχολής, Λιμενικής Ακαδημίας κ.α. θα ήταν η μεγαλύτερη προσφορά αυτής της Επιτροπής προς την Θράκη. 

 

Από: Καθηγητή Πληροφορικής  

Θεωρώ ότι καλό θα ήταν να προστεθεί το μάθημα της πληροφορικής στη διδασκαλία και να προσαρμοστεί κατάλληλα το Πρόγραμμα Σπουδών, έτσι ώστε να εντάξει τις Νέες τεχνολογίες και συγκεκριμένα το μάθημα της Πληροφορικής στα μειονοτικά σχολεία. 

 

Από:  Δημοτικός σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης “ΠΟΛΗ&ΠΟΛΙΤΕΣ-ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ” 

Η πρόταση μου για την Θράκη βάσει της εμπειρίας μου που απέκτησα τα τελευταία 15 χρόνια από την θέση του δημοτικού συμβούλου του Δήμου Αλεξανδρούπολης από τα οποία 9 χρόνια (2011-2019) διετέλεσα Δήμαρχος και 5 χρόνια (2014-2019) Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. 

Από: Φοιτητές – Σχολή Νοσηλευτικής ΔΙΠΑΕ Διδυμότειχο 

Ως αγανακτισμένοι, αλλά και με αίσθημα ευθύνης φοιτητές της Νοσηλευτικής σχολής ΔΙΠΑΕ Διδυμοτείχου, στέλνουμε αυτή την επιστολή με σκοπό να γίνουν γνωστά τα προβλήματα της φοίτησής μας, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα το αβέβαιο μέλλον μας. Νιώθουμε αδικία σε βάρος των σπουδών μας και των οικογενειών μας. 

 

Από:   Ιδιώτη – Επιχειρηματία τουρισμού 

Πρόταση δημιουργίας θεματικού αρχαιολογικού γεωλογικού πάρκου με ανάπτυξη παράλληλων οικοτουριστικών και αγροτουριστικών δράσεων. Τοποθεσία: Κοινότητα Μαρώνειας Δήμου Μαρώνειας Σαπών. 

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο