Αδιέξοδο στις συνομιλίες ΟΛΑ-Δήμου για τη δυτική χερσαία ζώνη

Αναρμόδιος δήλωσε ο Οργανισμός για το αίτημα παραχώρησης που υπέβαλε το δημοτικό συμβούλιο, προωθώντας το θέμα στο ΤΑΙΠΕΔ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων και προσφυγής στη δικαιοσύνη

Της Κικής Ηπειρώτου

Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από τη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Αλεξανδρούπολης (στην οποία δεν συμμετείχαν μέλη της δημοτικής αρχής) και εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ, με θέμα το αίτημα – απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον αποχαρακτηρισμό και παραχώρηση της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα στο Δήμο.

Στη συνάντηση, πέρα από τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΑ Κώστα Χατζηκωνσταντίνου, συμμετείχε το μέλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Βλάχος, ενώ από το Δήμο Αλεξανδρούπολης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης, της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός και οι ανεξάρτητοι Παύλος Μιχαηλίδης και Κυριάκος Αραμπατζής. Λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη δυνατή η συμμετοχή εκπροσώπου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που επίσης υποστηρίζει το αίτημα για παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον αποχαρακτηρισμό της δυτικής χερσαίας ζώνης, η οποία ελήφθη πριν λίγες μέρες κατά πλειοψηφία, αφού η παράταξη Ζαμπούκη απείχε της ψηφοφορίας, βασίζεται στο Νόμο 2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας, καθώς και σε εγκύκλιο του Υπουργείου ναυτιλίας, από το 2017, με αποδέκτες την Αποκεντρωμένη Μακεδονίας-Θράκης  και τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι καλούνται να αποχαρακτηρίσουν όσες εκτάσεις δεν καλύπτουν λιμενικές τους ανάγκες. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μαζί με το τοπογραφικό, όπου απεικονίζεται η επίμαχη έκταση, απεστάλησαν στον Οργανισμό Λιμένα, ο οποίος, σύμφωνα με τους δημοτικούς συμβούλους, θα έπρεπε να λάβει απόφαση και να κινήσει τις διαδικασίες για την παραχώρηση της έκτασης, εφόσον αυτή δεν προορίζεται για λιμενικούς σκοπούς.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, πως σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Maximum FM, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΑ Κ. Χατζηκωνσταντίνου, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η ευκαιρία για τη συγκεκριμένη έκταση χάθηκε όταν, παρά την επίμονη προσπάθειά του, πριν προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα, για κατάθεση συγκεκριμένης πρότασης από το Δήμο προς το ΤΑΙΠΕΔ, δεν έγινε απολύτως τίποτα. Όπως είχε σημειώσει, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα της προχθεσινής συνάντησης, στην παρούσα φάση, το θέμα είναι αναγκαστικά ‘παγωμένο’, αφού ο διαγωνισμός είναι ήδη στην τελική του ευθεία και δεν νομιμοποιείται κανείς να μπει σε διάλογο για οποιοδήποτε θέμα, πόσω μάλλον για μία έκταση που περιλαμβάνεται στο πακέτο προς ιδιωτικοποίηση.

Η θέση του προέδρου του ΟΛΑ

Τελικώς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η διοίκηση του ΟΛΑ κοινοποίησε την απόφασή της να παραπέμψει το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο, είναι το μόνο αρμόδιο, όπως ειπώθηκε. Σε ανάρτησή του, ο πρόεδρος του ΟΛΑ Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, υπογράμμισε τα εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος, έχοντας την αποκλειστική χρήση του συνόλου της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος, υποδέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια τακτικής συνεδρίασης τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, παρέλαβε ψήφισμα του τελευταίου και άκουσε με προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις των μελών της επιτροπής.

Καθότι στην παρούσα συγκυρία δεν υφίσταται δυνατότητα έκδοσης απόφασης λόγω της από καιρό ολοκλήρωσης του προσδιορισμού των ορίων της χερσαίας ζώνης καθώς και της λήξης της διαδικασίας παραχώρησης σε έναν ακριβώς μήνα από σήμερα -διαδικασία η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020- δεσμευτήκαμε να προωθήσουμε το ψήφισμα στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, αποκλειστικό μέτοχο του Οργανισμού (και υπό ευρεία έννοια ιδιοκτήτη της χερσαίας ζώνης) και καθ’ ύλην αρμόδιο».

Να σημειωθεί πως η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, δίχως να λείψει η δυσαρέσκεια για την στάση του ΟΛΑ. Το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο θα κληθεί να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του, είτε αυτές θα έχουν τη μορφή κινητοποιήσεων είτε προσφυγής στη δικαιοσύνη.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο