ΑΑΔΕ: ‘Εξαρση της παραβατικότητας και «νέου τύπου» κόλπα για φοροδιαφυγή

Επιτήδειοι δεν προσκομίζουν καν τα βιβλία και τα στοιχεία τους στην Εφορία επιλέγοντας να πάρουν μόνο ένα μικρό πρόστιμο, αντί για τα πολύ μεγαλύτερα πρόστιμα που θα έδειχνε ο έλεγχος

Colpo grosso για να αποφεύγουν βαριά πρόστιμα και ποινικές διώξεις της Εφορίας έχουν στήσει οι επιτήδειοι. Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) διαπιστώνουν έξαρση μιας νέου τύπου παραβατικότητας, που έχει αρχίσει να εκδηλώνεται από τους υπόπτους για φοροδιαφυγή. Και όταν η ΑΑΔΕ τους επιλέγει για φορολογικό έλεγχο και τους καλεί να προσέλθουν στην Εφορία «δι’ υπόθεσίν τους» προσκομίζοντας τα βιβλία τους, αυτοί αποφεύγουν τις εκ του σύνεγγυς επαφές, αρνούμενοι να παρουσιαστούν στα γραφεία της υπηρεσίας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως όλα δείχνουν, κάποιοι δασκαλεύουν τους ελεγχόμενους να ακολουθήσουν συγκεκριμένη τακτική, ανοίγοντας όμως έτσι και μια νέα τρύπα στο σύστημα ποινών της Εφορίας.

Πώς στήνεται το κόλπο

Εμπειρα στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών διαπιστώνουν πως αρχίζει να γίνεται δόλια χρήση του πλέγματος δικαιωμάτων και ποινών από φορολογούμενους που καλούνται να προσέλθουν προς έλεγχο.
Το «savoir vivre» που εφαρμόζει η Φορολογική Διοίκηση (Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, νόμος 4987/2022) προβλέπει πως όταν ένας φορολογούμενος επιλέγεται προς έλεγχο λαμβάνει πρόσκληση προκειμένου μέσα σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία τα βιβλία και όλα τα λογιστικά αρχεία της επιχείρησης προκειμένου να γίνει ο έλεγχος με βάση παραστατικά και αποδείξεις.
Απέναντι στον κανόνα αυτό, όμως, παρατηρείται μια νέα τάση: ένας -συνεχώς αυξανόμενος- αριθμός επιχειρήσεων επιλέγει να μην προσκομίσει καν τα (πιθανόν πειραγμένα) βιβλία και τα στοιχεία του.

Γιατί επιλέγουν κάτι τέτοιο;

Η εξήγηση κρύβεται στις διατάξεις που ισχύουν και κάνουν χρήση τους οι πλέον μυημένοι στα νέα κόλπα φοροδιαφυγής:

■ Αν δεν προσκομίσουν τα βιβλία και τα αποδεικτικά στοιχεία, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 15% του μέσου τζίρου τριετίας. Το ποσό προκύπτει με βάση τον ακαθάριστο τζίρο που είχαν δηλώσει/εμφανίσει οι ίδιοι κατά την τελευταία τριετία, διαιρώντας διά 3 και πολλαπλασιάζοντάς τον με 15%. Καταβάλλουν έτσι πρόστιμο που κυμαίνεται από 5.000 έως 30.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά στοιχεία (Α’ και Β’ Κατηγορίας βιβλία) ή έως 90.000 το πολύ για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά (Γ’ κατηγορίας), το οποίο και θεωρείται η ανώτατη ταρίφα, καθώς η μη προσκόμιση εξομοιώνεται με τη μη τήρηση βιβλίων.

■ Αντιθέτως, αν προσκομίσουν τα βιβλία, τότε το πρόστιμο μπορεί να ανεβαίνει στα ύψη (χωρίς το «ταβάνι» στα 30.000 ή στα 90.000 ευρώ ανά κατηγορία επιχείρησης) με βάση τα πραγματικά δεδομένα που θα προκύψουν από τα προσκομιζόμενα στοιχεία (π.χ. αθροιστικά λάθη, αμφισβητούμενες δαπάνες χωρίς παραστατικά ή κατά παράβαση τυπικών όρων ή ορίων, πλαστά ή εικονικά κ.ά.). Ακόμα χειρότερα, όμως, εάν ο έλεγχος ολοκληρωθεί και αποκαλυφθούν σοβαρές παραβάσεις, απειλούνται ακόμα και με ποινικές κυρώσεις, με βάση το ύψος της βεβαιούμενης φοροδιαφυγής (π.χ. από 50.000 ευρώ σε ΦΠΑ ή 100.000 ευρώ φόρου εισοδήματος κ.λπ.).

Η διαπίστωση του φαινομένου ξεκίνησε από τους ελέγχους της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), αλλά και ορισμένων ΔΟΥ.
Πλέον όμως στο παιχνίδι έχουν μπει τα νέα Ελεγκτικά Κέντρα και οι έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί. Οι ελεγχόμενοι καλούνται να προσέλθουν στο ειδικό «γυάλινο δωματιάκι» όπου -μακριά από το γραφείο του ελεγκτή και υπό πλήρη οπτική διαφάνεια- διεξάγονται οι συναντήσεις με τα στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης.

Αποτέλεσμα της ελεγκτικής πίεσης αυτής είναι ότι:

■ Το 2021 είχαν διαπιστωθεί 11 κρούσματα (ΑΦΜ) μη προσέλευσης και προσκόμισης στοιχείων. Οι ελεγχόμενοι δέχτηκαν πρόστιμα ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.

■ Το 2022 διαπιστώθηκαν 80 κρούσματα (ΑΦΜ) στους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο 7,1 εκατ. ευρώ για μη προσκόμιση των στοιχείων που ζητούσε η Εφορία.

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ συνεχίζονται πλέον πιο εντατικά στην κατεύθυνση αυτή, ενώ το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί το φαινόμενο προκειμένου να παρέμβει, εφόσον χρειαστεί, νομοθετικά.
newmoney.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του