80 γιατροί από την ΑΜΘ στο σκάνδαλο των υπερσυνταγογραφήσεων

Συνολικά, σε όλη τη χώρα, εμπλέκονται πάνω από 1.000 γιατροί. Οι 33 υπηρετούσαν στα νοσοκομεία του Έβρου, σύμφωνα με το πόρισμα του ΕΟΠΥΥ.

80 γιατροί από την Περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και  Θράκης, οι 33 από τους οποίους από τον Έβρο, εμπλέκονται, σύμφωνα με τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ, στο σκάνδαλο με τις υπερβολικές συνταγογραφήσεις επιθεμάτων κατακλίσεων.

Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Έβρου, κάνοντας μάλιστα λόγο για ‘χασούρα’ του δημοσίου, εξαιτίας των εν λόγω συνταγογραφήσεων, που υπολογίζεται σε πάνω από 2,5 εκ ευρώ.

Ο ΕΟΠΥΥ συνέκρινε τις φωτογραφίες και διαπίστωσε πως πάνω από 1.000 γιατροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας, συνταγογράφησαν σε διαφορετικούς ασθενείς, επιθέματα, προσκομίζοντας την ίδια ακριβώς φωτογραφία. Οι γιατροί που καταγράφονται σε κάθε περιοχή της ΑΜΘ έχουν ως εξής: 13 από την Ξάνθη, 10 από την Ροδόπη, 33 από τον Έβρο, 14 από την Καβάλα και 10 από τη Δράμα.

Στο πόρισμα των ελεγκτών του ΕΟΠΥΥ αναφέρεται:

Διερευνήθηκε υπόθεση, με βάση στοιχεία της Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ, όπου διαπιστώθηκε ότι πλέον των 1000 ιατρών παραβαίνουν την οδηγία του ΕΟΠΥΥ περί έκδοσης ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για χορήγηση επιθεμάτων κατακλίσεων με χρήση και της εικόνας του έλκους.

Χρησιμοποιείται δηλαδή η ίδια φωτογραφία βλάβης, από διαφορετικούς ιατρούς ή τον ίδιο γιατρό, για διαφορετικούς ασφαλισμένους, με χρήση αναληθών στοιχείων (ανεύρεση φωτογραφιών βλάβης δέρματος που επισυνάφθηκαν σε περισσότερες της μίας γνωμάτευσης).

Οι φωτογραφίες έλκους ταυτοποιήθηκαν μεταξύ τους με τη μέθοδο της ψηφιακής ανάλυσης, από τη Δ/νση Πληροφορικής του ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι σε πολλές περιπτώσεις δηλώθηκε αναληθώς στη γνωμάτευση και η συνύπαρξη νόσου Σακχαρώδους διαβήτη σε ασφαλισμένους στους οποίους χορηγήθηκαν επιθέματα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο