7 μήνες στον «πάγο» η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Αλεξανδρούπολης λόγω φυσικού αερίου

«Οι δικαιολογίες είναι ίδιες και επαναλαμβανόμενες… Δώσαμε προθεσμία ως 3/10 στην εργολαβία του φυσικού αερίου» αναφέρει ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γ. Ζαμπούκης
Ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα του ιστορικού – εμπορικού κέντρου της Αλεξανδρούπολης και που ο προϋπολογισμός του αγγίζει το 1,1 εκ ευρώ έχει μπει στον «πάγο» εδώ και 7 μήνες. Ο λόγος για την ανάπλαση της περιοχής μεταξύ της παραλιακής οδού και της κεντρικής λεωφόρου της πόλης, ένα έργο που περιλαμβάνει παρεμβάσεις που θα γίνουν με τρόπο ώστε να συνεχιστεί η παραδοσιακή λειτουργία του ιστορικού κέντρου, με απόδοση ενιαίου αρχιτεκτονικού χαρακτήρα στην περιοχή παρέμβασης, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής με τη δημιουργία και ανανέωση πράσινου στοιχείου (δενδροφύτευση), βιολογική αναβάθμιση της περιοχής με τη χρήση σύγχρονων οικοδομικών υλικών, πιο εναρμονισμένων με το περιβάλλον (ψυχρά υλικά δαπεδόστρωσης), δημιουργία χώρου, προσβάσιμου για όλες τις κατηγορίες κατοίκων και επισκεπτών της πόλης (ράμπες και λωρίδες ΑΜΕΑ). Παράλληλα, η μελέτη περιλαμβάνει διαμόρφωση της οδού Δικαστηρίων ήπιας κυκλοφορίας πλάτους 8,00μ. από τον πεζόδρομο Ν. Φωκά έως την πλατεία Κύπρου, κατασκευή ενός νέου πεζόδρομου (οδό Κουντουριώτη) καθώς και ανακατασκευή των ήδη υφιστάμενων πεζόδρομων Μιαούλη, Κανάρη, Σουλίου και Ν. Φωκά.
Φυσικό αέριο στο κέντρο: Ή τώρα ή μετά από 5 χρόνια
Το συγκεκριμένο έργο, για το οποίο η σύμβαση μεταξύ Δήμου και αναδόχου υπεγράφη τέλη Φεβρουαρίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, λόγω της αναμονής έναρξης των εργασιών για το δίκτυο φυσικού αερίου, το χρονοδιάγραμμα του οποίου μετατίθεται διαρκώς.
Πρόσφατα, ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης συγκάλεσε σύσκεψη με εκπροσώπους του κλάδου καταστηματαρχών εστίασης, με τη συμμετοχή του εκπροσώπου της ΔΕΔΑ, κ. Τσομίδη, όπου ζητήθηκε ο προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες επέκτασης του δικτύου διανομής του φυσικού αερίου, το οποίο δεσμεύτηκε να παραδώσει ο κ. Τσομίδης εγγράφως τις επόμενες μέρες. Όπως δήλωσε στον «Σφερικό» ο κ. Ζαμπούκης, έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τις 3/10, προκειμένου να ξεκινήσουν τα σκαψίματα για το φυσικό αέριο, σε διαφορετική περίπτωση, το έργο της ανάπλασης θα ξεκινήσει και το φυσικό αέριο θα κάνει τουλάχιστον μία 5ετία για να περάσει από την περιοχή και να ξηλώσει τα νέα υλικά της ανάπλασης.
«Δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι τίποτα. Ούτε από εισαγγελέα ούτε από οργανωμένες εκδηλώσεις ούτε από διαμαρτυρίες… Έκανα κοινωνούς της κατάστασης αυτής τους ανθρώπους της αγοράς, τους επιχειρηματίες της εστίασης και τους εμπόρους που αναπτύσσονται στο κέντρο, γιατί έχουμε από τις 2/2 που περιμένουμε να περάσει το φυσικό αέριο από το κέντρο, δηλαδή από την περιοχή μεταξύ Βασιλέως Αλεξάνδρου και Λεωφόρου Δημοκρατίας. Για την ανάπλαση θα χρειαστεί να βάλουμε νέες πλάκες, νέα δέντρα, αστικό εξοπλισμό, αλλά η κοινή λογική λέει πρώτα να γίνουν τα έργα για το φυσικό αέριο. Δυστυχώς, όμως, ούτε στην κοινή λογική μπορούμε να συγκλίνουμε. Κάλεσα τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους να ακούσουν με τα ίδια τους τα αυτιά όσα λέει η ΔΕΔΑ και το φυσικό αέριο δια των εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων και εργολάβων τους. Βάλαμε ένα ορόσημο ως τις 3 Οκτωβρίου, δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερο, θα μπει κανονικά η εργολαβία των πεζοδρομίων κι από εκεί και πέρα θα κάνει τουλάχιστον μια 5ετία να περάσει το φυσικό αέριο… Οι δικαιολογίες είναι ίδιες κι επαναλαμβανόμενες, μία ότι δεν υπάρχουν χρήματα, μία ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση για συνδέσεις … Αυτό όμως είναι κάτι που δεν μας ενδιαφέρει εμάς. Είναι στο χέρι της εταιρείας να κάνει καλύτερο promo, να πάει πόρτα πόρτα, να χαμηλώσει ακόμη το κοστολόγιό της για να πετύχει μεγαλύτερο ποσοστό κι αριθμό συνδέσεων στην περιοχή».

Στην αναμονή και η Απολλωνιάδα


Την ίδια στιγμή, στην Απολλωνιάδα ακόμη περιμένουν την εταιρεία να προχωρήσει στην ασφαλτόστρωση των δρόμων που είχαν σκαφτεί από τις αρχές του καλοκαιριού. Σε ανακοίνωση που είχε εκδοθεί πριν περίπου 3 εβδομάδες, αναφέρονταν πως οι εργασίες θα γίνονταν το διάστημα από 1 ως 15/9. Ωστόσο, πέρα από την οδό Βιζυηνού, δεν έχει ασφαλτοστρωθεί κανένας άλλος δρόμος, με τις πληροφορίες μας να αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα έγιναν δοκιμές πίεσης στο δίκτυο της περιοχής, ωστέ, αν όλα ήταν καλά να προχωρούσαν στην ασφαλτόστρωση.
Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο