efhmerida1

Θλίψη

Θλίψη

Ένα ταξίδι στο γειτονικό Τσανάκαλε (των «βάρβαρων» Τούρκων), είναι αρκετό για να σου προκαλέσει μελαγχολία. Μια πόλη που πριν μια εικοσαετία δεν σου προκαλούσε κανένα ενδιαφέρον, σήμερα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη και ας βρίσκεται στην Ασία. Μια εξαιρετική μεγάλη προκυμαία που δίνει την ευχαρίστηση στους πολίτες να αναπνέουν την αύρα της θάλασσας και να απολαμβάνουν τον καφέ ή το τσάι τους δίπλα στο κύμα. Μια παλαιά πόλη εξ ολοκλήρου πεζοδρομημένη και με τα παραδοσιακή κτήριά της συντηρημένα και ενταγμένα στην καθημερινή ζωή, όπως το «Χάνι» που μετατράπηκε σε «πολυκαφενείο». Περιφερειακοί δρόμοι και κόμβοι για την «απεμπλοκή» της αστικής κυκλοφορίας από την υπεραστική. Αξιοποίηση της ύπαρξης των μνημείων της Τροίας και των μύθων που την περιβάλλουν και με σοβαρές δημόσιες αρχαιολογικές παρουσιάσεις (όπως η τεράστια μακέτα με τις εφτά διαδοχικές φάσεις της ύπαρξής της), αλλά και με τον «Δούρειο Ίππο» , τον τάφο του Έκτορα κλπ. Ας ελπίσουμε ότι κάποτε θα βάλλουμε και στην Αλεξανδρούπολη τις σωστές προτεραιότητες…
Γ.Λ.

Ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι

Άλλη μια φορά μας εξέπληξε η ζεστή φιλοξενία και η αγάπη που μας δείχνουν οι τούρκοι πολίτες όταν μας συναναστρέφονται. Αποκλείεται να σε αφήσουν να πληρώσεις στον τόπο τους. Θα σε πάνε στα πιο καλά εστιατόρια και ξενοδοχεία. Θα σε καλέσουν για κρασί στο σπίτι τους, όπου ολόκληρη η παρέα τους θα έλθει να σε γνωρίσει. Θα έχουν ελληνική μουσική με τα καλύτερα των Χατζηδάκη και Θεοδωράκη. Συγκινήθηκα όταν μας υποδέχθηκαν προχθές στο μικρό γραφικό ρεστωράν που είχαν κλείσει αποκλειστικά για μας, με το «χρυσοπράσινο φύλλο» του Θεοδωράκη. Σοβαροί συνομιλητές αλλά και με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, μιλούν ελεύθερα για ό,τι συμβαίνει στη χώρα τους, ενώ αντίθετα είναι εξαιρετικά διακριτικοί όταν μιλούν για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Και όμως πολλοί Έλληνες συνεχίζουν να ζουν με το μίσος που μας ταΐζουν από παιδιά, χωρίς να έχουν επισκεφθεί ούτε μια φορά την Τουρκία, για «λόγους αρχής όπως λένε».
Γ.Λ.

Πάλι καλά…

Τέλος, τουλάχιστον προσωρινό, στην αγωνία των δύο Σύρων προσφύγων που κινδύνευαν να απελαθούν στην Τουρκία έβαλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, που εξέδωσε προσωρινή διαταγή να μη γίνει η απέλασή τους. Οι δύο πρόσφυγες, που, όπως ισχυρίζονται, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο στην Τουρκία, ο ένας λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού και ο άλλος λόγω της αρμενικής του καταγωγής, είχαν σε βάρος τους απόφαση απέλασης από την ΕΛ.ΑΣ., καθώς το αίτημα ασύλου τους είχε κριθεί απαράδεκτο σε δεύτερο βαθμό από τις Επιτροπές Προσφυγών. Κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης αίτημα αναστολής της απόφασης απέλασης, το οποίο έχει προγραμματιστεί να δικαστεί στις 27 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή που έβγαλε το δικαστήριο, απαγορεύεται η απέλασή τους και οι δύο Σύροι θα κυκλοφορούν ελεύθεροι, καθώς το ίδιο δικαστήριο είχε ήδη κάνει δεκτές τις αντιρρήσεις που είχαν υποβάλει κατά της κράτησής τους. Τρεις μέρες μετά, στις 30 Σεπτεμβρίου, έχει προγραμματιστεί να δικαστεί ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, στη μεταβατική του έδρα στη Μυτιλήνη, και η αίτηση που έχουν κάνει οι δύο πρόσφυγες ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις των Επιτροπών Προσφυγών που έκριναν απαράδεκτο το αίτημα ασύλου τους, με το σκεπτικό πως είναι γι’ αυτούς ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία. Αν το Διοικητικό Εφετείο κάνει δεκτό το αίτημα ακύρωσης, οι δύο πρόσφυγες θα δικαιούνται διεθνή προστασία στην Ελλάδα και φυσικά θα απαγορεύεται να απελαθούν.
Κ.Η.

Σαφάρι

«Σαφάρι» για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε πολιτικά κόμματα, βουλευτικά γραφεία, φορείς και όχι στις σχολικές αίθουσες ξεκινά ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. Σύμφωνα με το Έθνος, ο υπουργός έχει ήδη στείλει επιστολή σε κόμματα, βουλευτές κλπ ζητώντας μέχρι τις 10 Αυγούστου να έχουν επιλεγεί οι εκπαιδευτικοί που θα αρθεί η απόσπασή τους και να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες. Ο κ. Φίλης γνωστοποιεί ότι επιδιώκει «να μειωθεί κατά 30% ο αριθμός των αποσπασμένων φέτος, ως μια έμπρακτη ενέργεια ενίσχυσης του σχολείου». Στοιχεία που αφορούν έως τον Φεβρουάριο του 2016, δείχνουν ότι στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας υπηρετούν 371 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Στα γραφεία βουλευτών υπηρετούν 127 εκπαιδευτικοί και στα πολιτικά γραφεία των κομμάτων 62. Στην Εκκλησία έχουν αποσπασθεί 74 εκπαιδευτικοί, ενώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υπηρετούν 241 αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί.
Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr