Η ευχή της ημέρας

Σήμερα θα ήθελα να είμαι ΟΛΑ. Δηλαδή, Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Να έχω λύσει τα βασικά οικονομικά μου προβλήματα. Να έχω μείωση εξόδων και αύξηση εσόδων. Να ατενίζω με αισιοδοξία το μέλλον και να σχεδιάζω τα σχέδιά μου απρόσκοπτα. Ω, ναι.
Κ.Η.

Το δικαίωμα στη μόρφωση

Το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς να εντάξει στα σχολεία χιλιάδες προσφυγόπουλα. Ο υπουργός Παιδείας έκανε γνωστό ότι αρχικά τα παιδιά των προσφύγων θα φιλοξενηθούν σε πολλές σχολικές μονάδες για να ενταχθούν πλήρως στη συνέχεια, και με βάση τον σχετικό προγραμματισμό, στα τυπικά σχολεία. Στο υπουργείο Παιδείας έχει συσταθεί ήδη επιστημονική επιτροπή, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες πρόσληψης με δημόσιο διαγωνισμό, περίπου 800 αναπληρωτών, οι οποίοι θα γνωρίζουν αραβικά, φαρσί και άλλες γλώσσες που μιλούν οι πρόσφυγες. Τα τμήματα αυτά θα λειτουργήσουν σε σχολεία, ενώ νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν στα κέντρα φιλοξενίας.
Κ.Η.

Για την ταμπακέρα;

Οργισμένη η απάντηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Ρίζου στην ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Έβρου για τα προβλήματα του νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Αφού καταγγέλλει τον Άδωνη και τον Βορίδη που «κατέστρεψαν» το ΕΣΥ, συνεχίζει με το «μαύρο» στην ΕΡΤ και τους «εκβιαστές δημοσιογράφους», με τους παχυλούς μισθούς. Και καταλήγει με το απόφθεγμα «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σκοινί» (δεν έχετε δικαίωμα δια να ομιλείτε, έλεγε κάποιος) …Για την «ταμπακέρα» βέβαια, για τα προβλήματα του Νοσοκομείου, ούτε λέξη.
Γ.Λ.

Αγοραία συμπεριφορά

Ο κ. Τσακαλώτος, με τα «άπταιστα» ελληνικά του, στη συζήτηση για την εξεταστική, έβγαλε έναν απίστευτο εκνευρισμό και μια αγοραία συμπεριφορά από τα υπουργικά έδρανα. Τελικά αποκάλυψε και αυτός τον πραγματικό εαυτό του. Τον κατανοούμε. Το σφυροκόπημα από την αντιπολίτευση ήταν αδυσώπητο. Κάτι ήξερε ο Πρωθυπουργός και φυγομάχησε μαζί με τον συγκυβερνήτη του.
Γ.Λ.

Ομολογία προσχήματος

Ο κ. Τσίπρας προτείνει να βάλουν στο Σύνταγμα δικλείδα ασφαλείας, ώστε η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να μην αποτελεί πρόσχημα για την προσφυγή στις κάλπες. Ομολογεί δηλαδή ότι και αυτός ότι τον Ιανουάριο του 2015, όπως και άλλοι στο παρελθόν αυτό το πρόσχημα χρησιμοποίησαν για να προκαλέσουν εκλογές. Μήπως αντί για την αναθεώρηση του Συντάγματος χρειαζόμαστε απλά αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο το εφαρμόζουμε;
Γ.Λ.

Τι μου θυμίζει

Oι περισσότεροι Βραζιλιάνοι είναι απαισιόδοξοι για τον αντίκτυπο που θα έχουν στη χώρα τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ομίλου Ibope, η οποία δημοσιεύθηκε στην καθημερινή εφημερίδα “Estado de S.Paulo”, το 60% των Βραζιλιάνων πιστεύει ότι οι Αγώνες, οι οποίοι αναμένεται ότι θα κοστίσουν 40 δισεκατομμύρια ρεάλ (περίπου 11,1 δισ. ευρώ), θα φέρουν περισσότερο κακό παρά καλό στη Βραζιλία, ενώ το 32% θεωρεί πως το κορυφαίο αθλητικό «ραντεβού» του πλανήτη θα αποφέρει περισσότερα οφέλη στη χώρα παρά ζημίες. Η ανησυχία για τους Αγώνες έχει αυξηθεί στην Βραζιλία, καθώς η χώρα βυθίζεται στην χειρότερη ύφεση εδώ και δεκαετίες, οι Ολυμπιακές προετοιμασίες καθυστερούν και οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές έχουν αποκαλύψει αποδείξεις εκτεταμένης διαφθοράς στις κατασκευαστικές συμβάσεις για τις Ολυμπιακές υποδομές…
Κ.Η.

3.000

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ), περισσότεροι από 3.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2016, ενώ σχεδόν 250.000 άνθρωποι κατάφεραν να κάνουν τον διάπλου. «Η ανεύρεση 39 πτωμάτων στις λιβυκές ακτές αυτή την εβδομάδα ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων σε περισσότερα από 3.034», αναφέρει ο ΙΟΜ, διευκρινίζοντας πως ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά πολύ σε σχέση με τους 1.917 θανάτους που είχαν καταγραφεί τους πρώτους επτά μήνες του 2015. Αντίθετα, ο αριθμός των αφίξεων είναι «ελαφρά» αυξημένος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ένας λόγος που εξηγεί γιατί υπάρχουν περισσότεροι νεκροί και αγνοούμενοι φέτος είναι ο μεγάλος αριθμός των αφίξεων μεταναστών που καταγράφηκε στα τέλη Μαΐου, με περίπου 1.000 μετανάστες να φθάνουν στην Ευρώπη μέσα σε λίγες ημέρες. Την ίδια περίοδο στα ναυάγια εμπλέκονταν σκάφη μεγαλύτερα απ’ ό,τι συνήθως τα οποία μετέφεραν εκατοντάδες ανθρώπους.
Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο