46.399 λιγότεροι Τούρκοι πέρασαν φέτος το καλοκαίρι τα σύνορα του Έβρου

Της Κικής Ηπειρώτου

Μείωση στις οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στον Έβρο, που φτάνει το 15%, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2017, δείχνουν τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, για το τρίτο τρίμηνο του 2018. Η διαρκής πίεση που δέχεται τους τελευταίους μήνες η τουρκική λίρα, σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα επηρέασε σε αξιοσημείωτο βαθμό και τις τουριστικές ροές προς την περιοχή μας, που τα τελευταία χρόνια προσελκύει σημαντικό αριθμό ξένων επισκεπτών.

Μία πρώτη «κόπωση» στο ρυθμό αφίξεων, αλλά κυρίως στην καταναλωτική συμπεριφορά των Τούρκων τουριστών είχαν δείξει και τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης για το 2017. Αυτή η τάση φαίνεται πως ενισχύεται, σε συνάρτηση με την επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας, γεγονός που αποδεικνύεται από τη μείωση των αφίξεων το καλοκαίρι, διάστημα που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ‘απογείωση’ στην προσέλευση. Έτσι λοιπόν, το καλοκαίρι του 2018 και συγκεκριμένα το διάστημα από Ιούνιο ως και Αύγουστο, από Κήπους και Καστανιές, εισήλθαν 46.399 λιγότεροι Τούρκοι επισκέπτες, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2017.
Συγκεκριμένα, η μείωση των τουρκικών τουριστικών ροών για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ανέρχεται ποσοστιαία στο 15% με περισσότερες από διακόσιες εξήντα τέσσερις χιλιάδες (264.455) Τούρκους επισκέπτες να εισέρχονται τελικά στην Ελλάδα το εφετινό τρίτο τρίμηνο, 46.399 λιγότεροι όμως σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017. Στους Κήπους οι αφίξεις Τούρκων υπηκόων υποχωρούν κατά 12,50% για το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017 ενώ στις Καστανιές η αντίστοιχη συγκριτική μείωση αγγίζει το 25%.

Κατά την ομαδοποίηση των στοιχείων σε επίπεδο εννιαμήνου καταγράφεται ποσοστιαία μείωση η οποία ξεπερνά το 7% για το τρέχον έτος σε σχέση με το 2017 με πεντακόσιες πενήντα τέσσερις χιλιάδες Τούρκους (553.876) να εισέρχονται τελικά στην Ελλάδα από τις δύο οδικές πύλες εισόδου στο Νομό Έβρου, επίδοση στην οποία επιδρά καταλυτικά η υποχώρηση στις τουριστικές ροές από Τουρκία του τρίτου τριμήνου.

Στα επιμέρους επεξεργασμένα στοιχεία εννιαμήνου οι οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στους Κήπους διαμορφώνονται λίγο κάτω από τετρακόσιες σαράντα εννιά χιλιάδες (448.693), μειωμένες κατά 3,54% (16.446 λιγότερες) συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, ενώ στις Καστανιές η αντίστοιχη μεταβολή εννιαμήνου είναι αρνητική κατά 19,75% και τις απόλυτες τουρκικές αφίξεις να ανέρχονται σε περίπου εκατόν πέντε χιλιάδες (105.183 / 25.894 λιγότερες).

Όπως αναφέρει στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, «μετά από μία δεκαετία η οποία χαρακτηρίσθηκε από τις συνεχείς – ως επί το πλείστον – και εντυπωσιακές κατά περίπτωση αυξήσεις στις οδικές αφίξεις των Τούρκων υπηκόων στη χώρα μας κατά τις θερινές περιόδους και μετά από μήνες ανθεκτικότητας του εισερχόμενου από Τουρκία τουρισμού τόσο στις διαρκείς υποχωρήσεις της νέας τουρκικής λίρας (TRY) έναντι του ευρώ (EUR) όσο και στην επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας, καταγράφεται μείωση των τουρκικών επισκέψεων στα συνοριακά σημεία διέλευσης των Κήπων και των Καστανέων για το καθοριστικό για τον τουρισμό της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης τρίτο τρίμηνο του 2018».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο