Χάντρες και καθρεφτάκια
Απλά πράγματα: Το νέο πακετάκι με χάντρες και καθρεφτάκια είναι έτοιμο αφού προηγήθηκε ο εκλογικός νόμος όπου απέτυχαν παταγωδώς. Τώρα θα τα παίζουν επικοινωνιακά όλα για όλα με δημοψηφίσματα και άλλα κόλπα για τον καταστατικό χάρτη της χώρας.
Ποιος ΕΝΦΙΑ, πιο ΕΚΑΣ, ποιες επικουρικές, ποιοι φόροι, ποια καθημερινή αγωνία για τον μηνιαίο αρνητικό προϋπολογισμό των οικογενειών, αφού για πρώτη φορά υπήρξε δημοκρατία σ’ αυτή τη χώρα όπως είπε ο ανιστόρητος.
Κ.Ρ.
Ποια συναίνεση;
Ο Σκουρλέτης είπε “δεν γνωρίζω τη δήλωση του Καμμένου για τη Γεννηματά.” Ο Τσίπρας έως αυτή τη στιγμή δεν έβαλε τον συνεταίρο του να κάνει έστω μια υποκριτική διευκρινιστική δήλωση και ο ίδιος δεν έβγαλε άχνα.
Ουδείς από τον εσμό τόλμησε έστω και εμμέσως να διατυπώσει την αντίρρησή του για τη δήλωση του χυδαίου συκοφάντη. Μετά μου λες υπάρχουν εκεί μέσα “σοβαροί”. Μετά μου μιλάς για μετεκλογική “εθνική συναίνεση”. Με ποιους απάνθρωπους, έχεις αναλογισθεί;
Κ.Ρ.
Νο borders – no Aristoteleio
Γυαλιά καρφιά το έκαναν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τα παλληκάρια του no borders. To πανεπιστήμιο της νιότης μας, όπου σπούδασαν και πολιτικοποιήθηκαν στο πλαίσιο των αγώνων για τη δημοκρατία, γενιές και γενιές Βορειολλαδιτών και όχι μόνον, έπεσε ανυπεράσπιστο στα νύχια των διεθνών ταραξιών, ανενόχλητων από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης που δήλωσε ότι «η αστυνομία κράτησε την …ψυχραιμία της», που πάει να πει «μπάτε σκύλοι αλέστε». Κρίμα για την «πρώτη φορά αριστερά» που ταυτίστηκε με τους μπαχαλάκηδες.
Γ.Λ.
Σωστά μοιρασμένα
Αλεξανδρούπολη, Σουφλί και Ορεστιάδα είναι οι βασικοί προμηθευτές της Γιορτής Κρασιού 2016. Επιχειρήσεις από τις τρεις πόλεις του Έβρου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, στους σχετικούς διαγωνισμούς της ΤΙΕΔΑ και κατέληξαν να προμηθεύουν τη Γιορτή με κρασί και κρέας. Πολύ ορθώς μοιρασμένα κι ας μην έγινε επίτηδες. Άλλωστε, ο βόρειος Έβρος στηρίζει διαχρονικά όχι μόνο τη Γιορτή Κρασιού, αλλά γενικότερα την οικονομία της Αλεξανδρούπολης. Ισχύει άραγε, γενικώς, και το αντίστροφο;
Κ.Η.
Εύγε!
Εντύπωση προκάλεσε το σχόλιο του Αρχιμανδρίτη Σωφρόνιου Γκουτζίνη για την αντιμετώπιση του 18χρονου Θρακιώτη από τη Ροδόπη που έχασε τη ζωή του στο μακελειό του Μονάχου. Με μια ανάρτηση στο facebook επικρίνει όσους αντέδρασαν περίεργα στο γεγονός ότι ο άτυχος Χουσεΐν, που έχασε τη ζωή του, είχε διαφορετικό θρήσκευμα:
«Ο έλληνας που δολοφονήθηκε στο Μόναχο έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Χουσεΐν Νταϊτσίκ. Επειδη όμως το ονοματεπώνυμο του δεν είναι αρκουντως ελληνικό, ακούγεται παραταιρο, το “καταπινουμε”. Ελληνας με επίθετο που παραπέμπει στο Ισλάμ…. Δεν “κολλάει”, αφού δεν εξυπηρετεί την εθνικιστικη νοοτροπία κάποιων…. Για αυτούς το 18χρονο παλληκαρακι είναι ένας χρήσιμος αλλά καθόλου βολικός νεκρός…. Δεν σεβαστηκαν την ταυτότητα του, το ονοματεπώνυμο του, ούτε στο θάνατο… Ολοι αυτοί ας σταματήσουν τη σκυλευση του νεκρού και την πατριδοκαπηλια… εδω στη Θράκη δεν έχουν καμία δουλειά…. Εδώ ξέρουμε πως να ζούμε μαζί άνθρωποι με διαφορετικά πιστεύω, έθιμα και νοοτροπίες… Ο Χουσεΐν Νταϊτσίκ έχει ονοματεπώνυμο και πατρίδα του πλέον είναι ο ουρανός και η αιωνιότητα… Ο Θεος να παρηγορησει τους δικούς του».
Κ.Η.
Το τερμάτισε
Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, κυρίως εκείνοι που είναι επιφορτισμένοι με την εφαρμογή του: όταν φωτογραφήθηκε επάνω σε σκάφος χωρίς να φορά σωσίβιο, νορβηγός αστυνομικός έκοψε πρόστιμο στον εαυτό του. Ο Αρνε Στάβνες εμφανίσθηκε στις σελίδες της εφημερίδας Verdens Gang στο πηδάλιο περιπολικού στα νερά του νησιού Ουτόγια, σκηνή της σφαγής 69 ανθρώπων από τον ακροδεξιό Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, την πέμπτη επέτειο της οποίας τίμησε την Παρασκευή η Νορβηγία. Η φωτογραφία προκάλεσε σαρκαστικά σχόλια αναγνωστών αγανακτισμένων από την απουσία σωσιβίου, το οποίο είναι υποχρεωτικό στη Νορβηγία για τα σκάφη μήκους κάτω των 8 μέτρων. Ο αστυνομικός αναγνώρισε το σφάλμα και απάντησε αναρτώντας τη φωτογραφία της κλήσης που έκοψε στον εαυτό του, ύψους 500 κορωνών (53 ευρώ). Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στον περασμένο χρόνο, το 80% των Νορβηγών εμπιστεύεται την αστυνομία, παρά τα κενά που διαπιστώθηκαν στα μέτρα ασφαλείας με αφορμή την επίθεση του Μπρέιβικ, που σκότωσε συνολικά 77 ανθρώπους στις 22 Ιουλίου 2011.
Κ.Η.