4 στους 10 ξένους καταναλωτές της Θράκης είναι Τούρκοι

Της Κικής Ηπειρώτου

Τα αποτελέσματα και συμπεράσματα της μεγαλύτερης οικονομικής έρευνας που έχει πραγματοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο στην Ελλάδα, έδωσε στη δημοσιότητα Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης. Ενδιαφέροντα και χρήσιμα τα στοιχεία για το μείγμα τουριστών-καταναλωτών και το οικονομικό τους αποτύπωμα στον τζίρο της αγοράς της Θράκης, αλλά και για την πορεία των οδικών αφίξεων τα τελευταία χρόνια.

Στην έρευνα της Ομοσπονδίας πήραν μέρος τρεις Εμπορικοί Σύλλογοι των πρωτευουσών των Νομών της Θράκης και 389 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.

Στα βασικότερα συμπεράσματά της, είναι ότι 1 στις 2 επιχειρήσεις κατέγραψαν αρνητικές ετήσιες οικονομικές επιδόσεις για το 2017. Σε ό,τι αφορά το μείγμα των τουριστών – καταναλωτών της Θράκης 4 στους 10 είναι Τούρκοι και 3,5 στους 10 Βούλγαροι. Εντυπωσιακό εύρημα αποτελεί η παρουσία Κύπριων στην Ξάνθη.

Σχετικά με τις οδικές αφίξεις μη κατοίκων από το εξωτερικό για το 2017, συγκεντρώθηκαν στοιχεία από Καστανιές, Κήπους, Ορμένιο, Κυπρίνο, Νυμφαία, Άγιο Κωνσταντίνο και Εξοχή και προκύπτει πως συνολικά, όλο το έτος, σε επίπεδο ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εισήλθαν από τα σημεία εισόδου της περιφέρειας, 3.5895.856 ξένοι επισκέπτες.

 Με δυσκολίες, αλλά και προοπτικές η αγορά της Θράκης

Σε ό,τι αφορά στον ετήσιο τζίρο των καταστημάτων της Θράκης, για το 2017, σε σύγκριση με το 2016, το 26,59% των επαγγελματιών σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη διαπίστωσε αύξηση, το 24,76% καμία μεταβολή και το 48,65% μείωση. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις τρεις πόλεις, μόνο στην Αλεξανδρούπολη παρατηρήθηκε αύξηση τζίρου στο 37,46% των ερωτηθέντων, αφού για Κομοτηνή ο τζίρος αυξήθηκε μόνο για το 29,42% των επιχειρήσεων και για την Ξάνθη, ακόμη χειρότερα, στο 12,90%.

Για τους αλλοδαπούς καταναλωτές, συνολικά στις τρεις πόλεις της Θράκης, το 40,74% είναι Τούρκοι (46,32% στην Αλεξανδρούπολη) το 36,26% είναι Βούλγαροι (32,35% στην Αλεξανδρούπολη), ενώ μικρότερα ποσοστά αφορούν καταναλωτές από Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Γαλλία.Η συνεισφορά των ξένων καταναλωτών στον τζίρο της κάθε περιοχής, στην Αλεξανδρούπολη μεταφράζεται σε 6,56%, στην Κομοτηνή σε 5,09%  και στην Ξάνθη σε 6,49%. Σε επίπεδο Θράκης, ο μέσος όρος είναι 6,05%.

Κήποι: Εκπληκτική αύξηση αφίξεων την τελευταία δεκαετία

Αυτό που ξεχωρίζει  ιδιαίτερα από τα στοιχεία της Ομοσπονδίας για τις οδικές αφίξεις, είναι η εντυπωσιακή αύξηση των αφίξεων Τούρκων από το τελωνείο των Κήπων από το 2007 ως το 2017.

Το 2007 είχαμε 133.313 οδικές αφίξεις μη κατοίκων από Τουρκία στο τελωνείο των Κήπων, αριθμός που παρουσίασε σταδιακή αύξηση όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να φτάσουμε πέρσι στις 784.672 αφίξεις.

Βεβαίως, είναι αυτονόητο ότι δεν επιλέγουν όλοι αυτοί οι επισκέπτες για τη διαμονή τους τον Έβρο και τη Θράκη, που, σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν απλώς ένα αναγκαίο και γρήγορο πέρασμα. Ωστόσο, αδιαμφισβήτητα είναι ένα θετικό, ενθαρρυντικό στοιχείο που αποτυπώνει μία συγκεκριμένη δυναμική, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί περισσότερο από τους αρμόδιους, ώστε το τουριστικό ρεύμα να αυξηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας εντονότερα την τοπική οικονομία.

Η Ετήσια Έκθεση με μια ματιά

  • Πρόκειται για την μεγαλύτερη οικονομική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί σε περιφερειακό επίπεδο στην χώρα. 3 Εμπορικοί Σύλλογοι των πρωτευουσών των Νομών της Θράκης και 389 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων συμμετείχαν στην έρευνα.
  • 1 στις 2 επιχειρήσεις κατέγραψαν αρνητικές ετήσιες οικονομικές επιδόσεις για το 2017.
  • Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν περιφερειακά των αστικών κέντρων καταγράφουν παραδοσιακά καλύτερα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα από εκείνες των παραδοσιακών αστικών αγορών.
  • Το 65% των επιχειρήσεων της Θράκης που λειτουργούν στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων της Θράκης πραγματοποιεί πωλήσεις σε αλλοδαπούς καταναλωτές.
  • Η μέση συμμετοχή των αλλοδαπών καταναλωτών στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων που λειτουργούν στις παραδοσιακές Αγορές ανέρχεται στο 6,05%.
  • Στο μείγμα των τουριστών – καταναλωτών της Θράκης 4 στους 10 είναι Τούρκοι και 3,5 στους 10 Βούλγαροι. Εντυπωσιακό εύρημα αποτελεί η παρουσία Κύπριων στην Ξάνθη. Προβληματισμό δημιουργεί η μικρή παρουσία Ρουμάνων και Σέρβων στις αστικές οικονομίες της Θράκης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο