32 δημοτικά σχολεία στον Έβρο στο νέο διευρυμένο ολοήμερο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας

Δείτε ποια σχολεία θα λειτουργούν ως τις 5.30 το απόγευμα – Εντωμεταξύ, «ασφυκτικά ξεκινά η νέα σχολική χρονιά» για τα δημοτικά της Αλεξανδρούπολης
της Κικής Ηπειρώτου

Σε 32 δημοτικά σχολεία του Έβρου θα υλοποιηθεί πιλοτικά το νέο πρόγραμμα ολοήμερων σχολείων, τα οποία αντί για τις 4 το απόγευμα θα κλείνουν στις 5.30. Πρόκειται περίπου για το 50% των σχολείων που λειτουργούσαν ως ολοήμερα και τις προηγούμενες σχολικές χρονιές.
Το νέο πρόγραμμα αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφύλαξη από τους εκπαιδευτικούς και στην περιοχή μας. «Θεωρούμε πως και αυτό είναι ένα επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης και του υπουργείου» είχε δηλώσει στη «ΓΝΩΜΗ» η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξανδρούπολης «Γεώργιος Βιζυηνός» Ζωή Κάλτσου, εκτιμώντας ότι «δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, ενώ είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στα σχολεία, με την υπάρχουσα κατάσταση. Στις σχολικές μονάδες δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να μείνουν τα παιδιά για τόσες πολλές ώρες. Δεν υπάρχουν, για παράδειγμα, τραπεζαρίες και χώροι ξεκούρασης, θα πρέπει όλα να γίνονται στις τάξεις, πάνω στα θρανία. Τα σχολεία δεν συντηρούνται ούτε θερμαίνονται σωστά, αφού εξασφαλίζουμε με το ζόρι πετρέλαιο για το κανονικό ωράριο, πόσω μάλλον για επιπλέον ώρες. Κι αυτό, φυσικά, είναι αποτέλεσμα της διαρκούς υποχρηματοδότησης των σχολικών μονάδων από το κράτος. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά το προσωπικό, παρά τις εξαγγελίες για διορισμούς, αυτοί δεν επαρκούν ούτε για να καλύψουν τα υπάρχοντα κενά, ενώ θα χρειαστεί να γίνουν προσλήψεις συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που θα κρατούν τα παιδιά απασχολημένα, όπως είναι τα καλλιτεχνικά, η θεατρική και φυσική αγωγή. Δεν μπορούν οι δάσκαλοι που υπάρχουν σήμερα να καλύψουν μόνοι τους τις επιπλέον ώρες. Εκτός κι εάν η κυβέρνηση θέλει να βρει ‘λύσεις’ τύπου ΚΔΑΠ στα δημόσια σχολεία, αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, όπως και πολλά άλλα».

Τα κριτήρια
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, για την επιλογή των σχολικών μονάδων ελήφθησαν υπόψη κριτήρια όπως το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν ήδη σε ολοήμερο και ο αριθμός των λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί περίπου στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια.
Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως: «Η νέα αυτή πρωτοβουλία έχει διττή στόχευση: αφ’ ενός να εξασφαλίσει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας αναβαθμίζοντας περαιτέρω τη δημόσια δωρεάν παιδεία, αφετέρου να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς, επιτυγχάνοντας μια μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ σχολικού ωραρίου και ωραρίου των εργαζόμενων γονέων». «Δημιουργούμε ένα σχολείο μέσα στην κοινωνία, με μαθητές που εκφράζονται δημιουργικά μέσα από νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και έχουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο σπίτι. Και με γονείς που μπορούν να ενταχθούν καλύτερα στον εργασιακό βίο, απολαμβάνοντας πιο ποιοτικές παροχές από τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση» τόνισε η κ. Κεραμέως.
Οι γονείς θα ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την εγγραφή των παιδιών τους στο διευρυμένο Ολοήμερο τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και πριν από την έναρξη των μαθημάτων, από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο νέο ολοήμερο
1. 1ο 12/Θ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ (ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ) ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
2. 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
3. 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
4. 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ” ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ”
5. 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
6. 6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
7. 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
8. 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
9. 10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
10. 11ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
11. 12ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
12. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΠΑΛΟΥ
13. 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΕΡΩΝ
14. 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ
15. 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥΦΛΙΟΥ
16. 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
17. 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
18. 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ν. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ – ΚΥΡΙΛΛΕΙΟ
19. 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
20. 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
21. 7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
22. 8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
23. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΚΑΙΩΝ
24. 8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
25. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΪΣΤΡΟΥ
26. 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΕΡΩΝ
27. 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΕΡΩΝ
28. 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
29. 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
30. 4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ
31. 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
32. 6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

«Ασφυκτικά ξεκινά η νέα σχολική χρονιά»
«Εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει δοθεί καμία σοβαρή λύση στο στεγαστικό των σχολείων στην Αλεξανδρούπολη», σχολίασε σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γεώργιος Βιζυηνός», Ζωή Κάλτσου, τονίζοντας πως «η σχολική στέγη παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα». Η ίδια υποστήριξε πως «δυστυχώς, και η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά “ασφυκτικά” για τα δημοτικά σχολεία της βορειοδυτικής πλευράς της πόλης, που είναι πιεσμένα με πολυάριθμα τμήματα», ενώ για τα νηπιαγωγεία ανέφερε πως τα 14 από τα 24 που λειτουργούν στην Αλεξανδρούπολη, στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους. Όσον αφορά το πρόσφατο ζήτημα που ανέκυψε μετά τη σκέψη της δημοτικής αρχής να μετατρέψει το ακίνητο της Αντουαννέτας Δεμτζιάν σε δημόσιο εκπαιδευτήριο, προκειμένου να στεγάσει το 12ο νηπιαγωγείο, η κα. Κάλτσου σχολίασε ότι «η πρόταση αυτή δεν είναι ό,τι καλύτερο», σημειώνοντας επίσης πως «δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε τελευταία στιγμή για να ψάχνουμε τέτοιες λύσεις».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο