Την αμφιβολία του για τις προθέσεις της πολιτείας, εκφράζει ο Δ/ντής της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής Ελπιδοφόρος Μανταδάκης
Την αμφιβολία του για τις προθέσεις της πολιτείας να δημιουργήσει στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων, εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου και καθηγητής Παιδιατρικής στο ΔΠΘ, Ελπιδοφόρος Μανταδάκης.
Ο κύριος προβληματισμός έγκειται στο εάν θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την πρόσληψη του μεγάλου αριθμού νοσηλευτών κυρίως, που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία της μονάδας. Όπως είπε ο κ. Μανταδάκης, χρειάζονται 18 νοσηλευτές και 5 -6 γιατροί ειδικοτήτων, «κάτι που ανεβάζει το κόστος», καθώς οι συνολικά 25 διορισμοί που απαιτούνται θα πρέπει να υποστηριχτούν έμπρακτα, για να σταθεί το εγχείρημα.
Όσον αφορά τους ισχυρισμούς που έχουν ακουστεί και από την πλευρά του υπουργού Υγείας, ότι ο παιδικός πληθυσμός της ΑΜΘ και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου δεν δικαιολογεί τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων, ο κ. Μανταδάκης σημείωσε ότι ο αριθμός των παιδιών της περιοχής αυτής ξεπερνά τον πληθυσμό των παιδιών της Θεσσαλίας, για την οποία η πολιτεία δέχτηκε τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων. «Δεν μπορεί σ’ αυτήν τη χώρα να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, όπως ανέφερε ο ίδιος σε επιστολή του τον περασμένο Απρίλιο, με αποδέκτες τη διοίκηση του ΠΓΝΑ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, «το προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΑ, το προσωπικό της Μονάδας Νεογνών του ΠΓΝΑ, οι Αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου, καθώς και το προσωπικό της ΜΕΘ ενηλίκων έχουν δώσει σκληρούς αγώνες για τη σταθεροποίηση και διακομιδή βαρέως πασχόντων παιδιατρικών ασθενών στις ΜΕΘ Παίδων ανά την ελληνική επικράτεια που είχαν ελάχιστα, μόλις 1, διαθέσιμα κρεβάτια. Επιτέλους ήρθε η ώρα η ελληνική πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να χρηματοδοτήσει την ίδρυση και λειτουργία μιας ΜΕΘ Παίδων με 6 κλίνες στο ΠΓΝΑ, που θα καλύψει πλήρως τις ανάγκες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και των νησιών του Βορείου Αιγαίου για πολλές δεκαετίες.
Η ίδρυση μιας τέτοιας μονάδας θα συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη Παιδιατρικών Χειρουργικών ειδικοτήτων (Νευροχειρουργική, Ορθοπαιδική, Γενική Χειρουργική, Ουρολογική κλπ) που τώρα δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσουν δύσκολα παιδιατρικά χειρουργεία που χρήζουν μετεγχειρητικής υποστήριξης σε ΜΕΘ Παίδων. Η ελληνική πολιτεία φρόντισε πριν από 22 χρόνια να φτιάξει ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου απευθυνόμενη στον πληθυσμό της Κρήτης (624.000) με βάση την απογραφή του 2021. Επιτέλους είναι καιρός η ελληνική πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να ιδρύσει ΜΕΘ Παίδων και στο ΠΓΝΑ για την κάλυψη των αναγκών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο πληθυσμός της οποίας (562.000) είναι πολύ παρόμοιος με αυτόν της Κρήτης στην ίδια απογραφή».


