Το 2024 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την Ελληνική Αστυνομία στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Όπως τονίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης το 2024 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την Ελληνική Αστυνομία στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας καθώς διαχειρίστηκε τις υποθέσεις 25.438 θυμάτων ενώ παραθέτει μια σειρά από μέτρα που υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών.
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Χρυσοχοΐδη:
Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τον απολογισμό των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.
Το 2024 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την Ελληνική Αστυνομία στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Από τη μια πλευρά, υιοθετήσαμε τα περισσότερα νέα μέτρα που έχουν ποτέ ληφθεί για τη διαχείριση της συγκεκριμένης μορφής βίας και από την άλλη, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας υποδέχτηκε και διαχειρίστηκε τις υποθέσεις 25.438 θυμάτων. Αριθμός πρωτόγνωρος για την Ελληνική Αστυνομία.
Ο αριθμός των θυμάτων ίσως τρομάζει, αλλά όταν το 2019 ανέλαβα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και βρήκα τις καταγγελίες κάτω από 5.000 το χρόνο, οι αστυνομικοί μου είπαν πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, γνωρίζουμε μόνο το 30% των πραγματικών υποθέσεων και πως τα θύματα διστάζουν να καταγγείλουν.
Για αυτό, λοιπόν, οι 25.438 άνθρωποι που εμπιστεύτηκαν την Ελληνική Αστυνομία και την Πολιτεία, δεν μας τρομάζουν, μας δίνουν δύναμη να χτίσουμε πάνω σε αυτό, ώστε κανένα θύμα να μην μένει στη σιωπή και στον φόβο.
Αυτό μας δείχνει, επίσης, πως σε θέματα όπως η ενδοοικογενειακή βία δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Αντίθετα, χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση κάθε περιστατικού, ιδιαίτερα αυτών που αναδεικνύουν λάθη ή κενά στη διαδικασία, με στόχο τη λήψη αποφάσεων, τον σχεδιασμό και την υιοθέτηση νέων μέτρων, ώστε να προστατεύσουμε κάθε άνθρωπο που ζητά βοήθεια από την Ελληνική Αστυνομία.
Το 2024, η Αστυνομία χειρίστηκε, κατά μέσο όρο, 60 – 70 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας την ημέρα, σύνολο 22.080 υποθέσεις, έναντι 11.589 το 2023, αύξηση 91%. Η ‘Αμεση Δράση, το γνωστό σε όλους μας “100”, δέχτηκε και διαχειρίστηκε 32.523 κλήσεις.
Είναι σημαντικό να τονίσω πως το 75% των περιστατικών της χώρας τα χειρίστηκαν τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, το βασικό μας επιχειρησιακό όπλο σε αυτή τη μάχη.
Θα κάνω ειδική αναφορά στις συλλήψεις, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της Αστυνομίας, να συλλαμβάνει και να παραπέμπει τους κατηγορούμενους στη δικαιοσύνη. Το 2024 πραγματοποιήθηκαν 13.503 συλλήψεις, αύξηση 109%, από τις 6.453 του 2023. Σημαντική ήταν η αύξηση στις εγκαταστάσεις, αλλά και στη χρήση του Panic Button, ενός τεχνολογικού εργαλείου που σώζει ζωές.
Το 2024, 5.817 θύματα εγκατέστησαν το Panic Button, μια αύξηση που αν την υπολογίσουμε, αναλογικά το μήνα, φτάνει στο 387% από το 2023. Κρίσιμο είναι ότι αυτό ενεργοποιήθηκε 841 φορές, αύξηση 233% συγκριτικά με το 2023.
Στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για ολιγωρία. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε τα θύματα να καταγγείλουν και να τα προστατεύσουμε.
Σας συνιστώ να επισκεφτείτε την ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας, όπου υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για τα θύματα και τις καταγγελίες, καθώς και τα στοιχεία για τα 63 Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας”.