«23.25», όταν ο χρόνος σταμάτησε στα Τέμπη: Οι διάλογοι του «θανάτου» και οι εκκλήσεις για τους αγνοούμενους

Μάχη για να κρατηθούν στη ζωή δίνουν 6 νεαροί στο νοσοκομείο Λάρισας

Το ρολόι έδειχνε 23.25, κανένας από τους επιβάτες του μοιραίου τρένου δεν μπορούσε να φανταστεί πως δευτερόλεπτα μετά θα βρισκόταν σε ένα σκηνικό βγαλμένο από εφιάλτη. Η σύγκρουση του μοιραίου Intercity με την εμπορική αμαξοστοιχία ήταν τόσο σφοδρή, άλλωστε οι ταχύτητες που είχαν αναπτυχθεί ήταν μεγάλες, που δύο από τα βαγόνια του επιβατικού τρένου εξαϋλώθηκαν, ενώ όσοι κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από το τρίτο κάνουν λόγο για θαύμα. Η κοιλάδα των Τεμπών έγινε την Τρίτη για ακόμη μία φορά τόπος τραγωδίας, θρήνου και αβάσταχτου πόνου.
Η μοιραία σύγκρουση των τρένων, για την οποία ζητούνται απαντήσεις, οδήγησε στον θάνατο 44 ανθρώπους (σύμφωνα με πηγές από το νοσοκομείο), έχει δεκάδες αγνοούμενους και άφησε συγγενείς και οικογένειες να κλαίνε τους δικούς τους ανθρώπους.
Όσο, όμως, ψάχνουμε για απαντήσεις σχετικά με τις ελλείψεις και τα λάθη, τα σωστικά συνεργεία για δεύτερη ημέρα ψάχνουν αδιάκοπα για εγκλωβισμένους, ώστε να δώσουν απαντήσεις στους ανθρώπους τους, που ζουν εδώ και δύο 24ωρα με την αγωνία.
Πάνω από 50 άνθρωποι δεν βρίσκουν τους δικούς τους και υποβάλλονται σε εξέταση DNA, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση των θυμάτων. Την ίδια ώρα, δραματικές είναι οι εκκλήσεις συγγενών και φίλων στα social media, που καλούν όσους επέβαιναν στο μοιραίο τρένο να δώσουν πληροφορίες για τους αγνοούμενους.


Η σύλληψη του σταθμάρχη και ο μοιραίος διάλογος

Η συζήτηση για το ποιος έχει την ευθύνη για αυτό το τρομακτικό δυστυχήμα είναι μεγάλη. Οι ελλείψεις στο σύστημα των σιδηροδρομικών γραμμών της χώρας είναι τεράστιες και οι ευθύνες μεγάλες. Για την προχθεσινή σύγκρουση, όπως έγινε γνωστό, συνελήφθη ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος παραδέχτηκε πως έκανε λάθος, που οδήγησε στη σύγκρουση.
Ο σταθμάρχης, που σήμερα προσάγεται στον Εισαγγελέα με βαρύτατες κατηγορίες, παραδέχθηκε ενώπιον Εισαγγελέα τις εγκληματικές παραλείψεις του, δηλαδή πως έβαλε τη μοιραία αμαξοστοιχία σε λάθος τροχιά και πρόσθεσε ότι κατάλαβε το λάθος που κόστισε ανθρώπινες ζωές, μόλις πληροφορήθηκε για το τραγικό δυστύχημα. Τότε, αντιλήφθηκε τις συνέπειες των όσων είχε κάνει, δρομολογώντας την επιβατική αμαξοστοιχία σε λάθος ράγες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, ο σταθμάρχης στην αρχή έλεγε ότι γύρισε το κλειδί για να αλλάξει συρμό το τρένο, όμως «το σύστημα δεν δούλεψε». Ωστόσο, όταν οι αστυνομικοί του έδειξαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το σύστημα δουλεύει κανονικά τότε ανασκεύασε και είπε ότι ίσως ήταν εκείνος που έκανε το μοιραίο λάθος.  «Εχω κάνει τον λάθος χειρισμό» είπε χαρακτηριστικά.
Το ηχητικό ντοκουμέντο από τον μοιραίο διάλογο μεταξύ του σταθμάρχη και του μηχανοδηγού, λίγο πριν τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη είναι αποκαλυπτικό.

Μηχανοδηγός: Λάρισα ακούει;
Σταθμάρχης: Ακούει. Με 47 νούμερο περνάτε κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως φωτόσημο εισόδου νέων Πόρων.
Μηχανοδηγός: Βασίλη φεύγω;
Σταθμάρχης: Φεύγεις, φεύγεις.
Μηχανοδηγός: Έγινε, καλό βράδυ.
Σταθμάρχης: Καλή συνέχεια.
Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Βασίλη, να γυρίσω;
Σταθμάρχης: Όχι, όχι άστο όπως είναι γιατί ακολουθεί το 1564.
Υπάλληλος σιδηροδρομικού σταθμού: Έγινε, καλώς, το αφήνω όπως είναι η διαγώνιος.

Σε βάρος του σταθμάρχη έχει σχηματιστεί δικογραφία για βαρύτατα αδικήματα. Οι κατηγορίες τις οποίες θα αντιμετωπίσει και για τις οποίες θα ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη, αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών από το οποίο προήλθε ως αποτέλεσμα θάνατος πολλών ατόμων, αδίκημα που με βάση πρόσφατη τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 291) επισύρει ποινές από 10 χρόνια κάθειρξη ως και ισόβια.

Επίσης, διώξεις θα ασκηθούν για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια και κατά συρροή.

Τους ψάχνουν οι συγγενείς τους με αναρτήσεις στο twitter

Όπως έγινε γνωστό, το επιβατικό τρένο ήταν γεμάτο με άτομα νεαρής ηλικίας, 20-30 χρονών και μεταξύ αυτών είναι και τα περισσότερα θύματα. Οι συγγενείς των αγνοουμένων από χθες κάνουν δραματικές εκκλήσεις στα social media, ώστε να βρουν ένα στοιχείο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. «Αγνοείται από εχθές βρισκόταν στο τραίνο που συγκρούστηκε, παρακαλούμε πολύ οποίος/οποία γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει! Το όνομα της είναι…», γράφει χαρακτηριστικά μία από τις δημοσιεύσεις.


Τα τρία λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία

Τα λάθη που έγιναν στον σταθμό και οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη ήταν τρία σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα σιδηροδρομικών ατυχημάτων κ. Αναστάσιο Δέδε που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.
Όπως είπε: «Το πρώτο λάθος ήταν η αλλαγή κατεύθυνσης του σιδηροδρόμου, που κατευθύνθηκε αντί για την άνοδο στην πορεία καθόδου. Το δεύτερο ότι δεν ελέγχθηκε από την στιγμή που ξεκίνησε και έφυγε, σε ποια γραμμή κινείται, και αυτό ήταν υποχρέωση του σταθμάρχη. Το τρίτο λάθος από την στιγμή που έχεις μπροστά σου το πάνελ που ρυθμίζεις τα κλειδιά και το συγκεκριμένο 118, από την στιγμή που έφυγε το τρένο με μία απλή παρατήρηση θα μπορούσες να δεις ότι στην γραμμή ότι έφυγε στην ανάποδη γραμμή και να ειδοποιήσεις τον μηχανοδηγό να σταματήσει».
Όσο για το αν υπάρχουν και ποιες είναι οι δικλίδες ασφαλείας που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, ο κ. Δέδες απάντησε: «Όλα αυτά τα τρένα, τα οποία είναι ηλεκτροκίνητα, είναι εφοδιασμένα με συστήματα τηλεδιοίκησης και με συστήματα σηματοδότησης και ελέγχου με αισθητήρες. Δηλαδή υπάρχει καταρχήν φανάρι, το οποίο είναι και κατά την άνοδο και κατά την κάθοδο. Άρα θα μπορούσε να δει και ο ένας μηχανοδηγός και ο άλλος ότι υπάρχει κόκκινο φανάρι, άρα να σταματήσει τον συρμό. Δεύτερη δικλείδα ασφαλείας είναι τη στιγμή κατά την οποία το φανάρι αυτό παραβιάζεται για κάποιο λόγο από τον οδηγό, έχει συστήματα emergency break που σημαίνει ότι σταματάει άμεσα η αμαξοστοιχία με αυτόματο σταμάτημα και υπάρχει και το άλλο το σύστημα το οποίο είναι το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου όπου βλέπουμε σε όλο το δίκτυο των γραμμών πού κινούνται τα τρένα, με ποια ταχύτητα κινούνται και όλα τα υπόλοιπα.
Σε ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά αν δεν λειτούργησε κανένα από αυτά τα συστήματα, ο κ. Δέδες απάντησε: «Αυτά τα συστήματα, από ό, τι άκουσα δεν λειτουργούσαν ποτέ και εφόσον δεν λειτουργούσαν ποτέ, δεν λειτούργησαν και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Το μόνο σύστημα το οποίο δουλεύει για την επιτήρηση και τον έλεγχο είναι στην περιοχή Τιθορέας, όπου εκεί δουλεύει το σύστημα κανονικά με κάμερες κλπ».

Τέμπη: Μάχη για να κρατηθούν στη ζωή δίνουν 6 νεαροί στο νοσοκομείο Λάρισας

Εκτακτες αιμοδοσίες σε νοσοκομεία, Ιατρικούς Συλλόγους και Περιφέρειες, κινητοποίηση των ψυχιάτρων, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ετοιμότητα εργαστηρίων ταυτοποίησης DNA και ιατροδικαστών, ακύρωση εκδηλώσεων (ακόμα και …εκλογών) συνθέτουν την «απάντηση» της σοκαρισμένης ελληνικής κοινωνίας στη νέα τραγωδία των Τεμπών!
Πόσα είναι τα θύματα τελικά; Πόσοι επέβαιναν στη μοιραία αμαξοστοιχία; Είναι το ακριβές νούμερο που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο; Φρονώ πως όχι! Για μένα μετρούν περισσότερο τα ονόματα, οι ηλικίες, οι οικογένειες, οι μικρές προσωπικές ιστορίες πίσω από κάθε νεκρό και κάθε τραυματία… Μετράει η μία μοναδική ζωή που έσβησε απότομα, άδικα, βίαια, άδοξα… Ο γονιός στο συγκεκριμένο εκείνο σπίτι, πίσω από την κλειστή εκείνη πόρτα που δεν θα ανοίξει ξανά για χαρές. Όλα τα άλλα είναι λόγια που κρύβουν από πίσω την «ένοχη» σκέψη «ευτυχώς είναι καλά το δικό μου παιδί»!

Η κατάσταση στα νοσοκομεία
Στα νοσοκομεία της Λάρισας, προσπαθούν να κρατήσουν στη ζωή 6 νέους ανθρώπους που είναι σοβαρότατα τραυματισμένοι ενώ περί τους 60 είναι με ελαφρύτερα τραύματα. Μεταξύ αυτών είναι κι ένα μωρό 6,5 μηνών το οποίο νοσηλεύεται στη Χειρουργική του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας. Από τους 6 που δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή, 2 νοσηλεύονται με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ 4 παραμένουν διασωληνωμένοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης.
Άλλα έξι άτομα χρειάστηκε να χειρουργηθούν στο Πανεπιστημιακό την ώρα που συγγενείς κατέφθαναν συνεχώς χθες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ακόμα και από την Κύπρο, για να αναζητήσουν τα παιδιά τους. Για τους ανθρώπους αυτούς είναι απαραίτητη η ψυχολογική υποστήριξη από ειδικευμένο προσωπικό καθώς όσοι έχουν χάσει τα αγαπημένα τους πρόσωπα, δεν μπορούν καν να τα αναγνωρίσουν, με τα περισσότερα πτώματα να είναι καμένα και διαμελισμένα.
Μέχρι αργά χθες, οι διασώστες της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ αλλά και του ΕΚΑΒ είχαν μεταφέρει στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας πάνω από 17 ειδικούς σάκους με ανθρώπινα μέλη τα οποία πρέπει να εξεταστούν από ιατροδικαστές για να φανεί σε πόσες σορούς ανήκουν… Αλλά όπως λένε οι διασώστες με το βλέμμα στραμμένο στο κενό, κάποιοι επιβάτες στα πρώτα 3 βαγόνια ίσως να έχουν «εξαϋλωθεί» λόγω της μεγάλης ενέργειας που απελευθερώθηκε από τη μετωπική σύγκριση των δύο τρένων όσο -κυρίως- από την πυρκαγιά που ακολούθησε και κατά την οποία αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες άνω των 1300 βαθμών Κελσίου.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, έθεσε σε ετοιμότητα τους ιδιώτες γιατρούς πέντε ειδικοτήτων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά των τραυματιών που έχουν διακομιστεί στα νοσοκομεία της πόλης και μιλώντας στην κρατική τηλεόραση (χθες το απόγευμα), είπε ότι 40 σοροί έχουν ήδη μεταφερθεί στα νοσοκομεία της πόλης και εξέφρασε την πρόβλεψη ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί.

Γραμμή 10306
Η Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 και η Ομοσπονδία ΑΡΓΩ με τα στελέχη των φορέων μελών της βρίσκονται ήδη δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος του τρένου στα Τέμπη μετά από εντολή της Υφυπουργού αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωής Ράπτη. Ακολουθώντας τις βασικές μεθοδολογικές αρχές των Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας ήδη 152 επιβαίνοντες έλαβαν ένα τηλέφωνο υποστήριξης και συμπαράστασης από επαγγελματίες ψυχικής υγείας της Γραμμής 10306 για την κάλυψη των αναγκών τους και την ανακούφιση τους από τις όποιες ψυχολογικές συνέπειες του δυστυχήματος.
Προσφέροντας τους έτσι μια εκτόνωση μέσω της ενεργητικής ακρόασης, βασικές πληροφορίες για την κάλυψη των αναγκών και κάθε άλλη στήριξη. Η ανταπόκριση των επιβατών ήταν πολύ θετική γιατί ένιωσαν ότι έχουν υποστήριξη και δεν είναι αβοήθητοι. Τα στελέχη της Γραμμής τους ενημέρωσαν ότι μπορούν να καλέσουν οποιαδήποτε στιγμή νιώσουν άσχημα το 10306 όλο το 24ώρο και να ζητήσουν είτε εξ αποστάσεως από την Γραμμή είτε δια ζώσης υποστήριξη από τις μονάδες ψυχικής υγείας των φορέων μας καθώς επίσης και ότι θα τους ξανά καλέσουμε άμεσα για να μας ενημερώσουν για τυχόν ανάγκες και για το πως αισθάνονται.

Παράλληλα στελέχη των φορέων ψυχικής υγείας:
ΘΕΨΥΠΑ,
Αποστολή,
Σύλλογος γονέων κηδεμόνων και φίλων αυτιστικών ατόμων Ν.Λάρισας,
Συνειρμός,
Δίοδος,
ΕΠΑΨΥ,
ΙΑΣΙΣ,
ΕΨΥΚΑ και
ΠΕΨΑΕΕ
Παρέχουν υποστήριξη επί τόπου στο Γ.Ν.Ν. Λάρισας τόσο σε συγγενείς θυμάτων όσο και σε νοσηλευόμενους επιβάτες όλο το 24ώρο καθώς και διαδικτυακά.
ieidiseis.gr

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο