21 παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου σε 354 ελέγχους στον Έβρο

«Είναι πολύ ικανοποιητική η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, φαίνεται ότι ο κόσμος συμμορφώνεται…», σχολίασε η Ευαγγελία Κοσμαδάκη

Τριακόσιους πενήντα τέσσερις (354) ελέγχους πραγματοποίησαν στο πρώτο δίμηνο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στον Έβρο οι συναρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Τα κλιμάκια των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, των δύο Αστυνομικών Διευθύνσεων και του Λιμενικού, κατά τους ελέγχους που διενήργησαν, βεβαίωσαν παραβάσεις και επέβαλαν πρόστιμα σε 14 επιχειρήσεις και σε επτά (7) καπνίζοντες πελάτες καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Υγείας διενήργησαν 116 ελέγχους σε όλο τον νομό, βεβαίωσαν παράβαση και επέβαλαν πρόστιμο σε μία (1) επιχείρηση (Αλεξανδρούπολη), στην οποία βρέθηκαν χρησιμοποιημένα σταχτοδοχεία, ενώ κανένα πρόστιμο δεν επιβλήθηκε σε πελάτη.

Πυκνοί ήταν οι έλεγχοι που έγιναν και από τις δυο Αστυνομικές Διευθύνσεις (Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας), στις περιοχές ευθύνης τους.

Ειδικότερα, αστυνομικά κλιμάκια της Διεύθυνσης Ορεστιάδας έκαναν 123 ελέγχους, κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 8 επιχειρήσεις και σε 4 πελάτες καταστημάτων.

Ενενήντα έναν (91) ελέγχους διενήργησε η Αστυνομική Διεύθυνση της Αλεξανδρούπολης. Σε αυτούς, βεβαιώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα σε 5 επιχειρήσεις και σε 3 καπνίζοντες πελάτες καταστημάτων.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου , Ευαγγελία Κοσμαδάκη, εκφράζει την ικανοποίησή της για την πορεία εφαρμογής του αντικαπνιστικού

Σε 24 ελέγχους προχώρησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο (σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη), στους οποίους, ωστόσο, δεν βεβαιώθηκε καμία απολύτως παράβαση.
Παρότι ανήκουν στις συναρμόδιες υπηρεσίες για τον έλεγχο τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου, οι δημοτικές αστυνομίες Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας δεν προχώρησαν σε κανέναν έλεγχο στο πρώτο δίμηνο εφαρμογής του νόμου.

«Είναι πολύ ικανοποιητική η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, φαίνεται ότι ο κόσμος συμμορφώνεται…», σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας Έβρου, Ευαγγελία Κοσμαδάκη, υπογραμμίζοντας ότι «στους κλειστούς χώρους διαπιστώνεται σχεδόν απόλυτη εφαρμογή του νόμου». Την ίδια εκτίμηση εκφράζουν και οι Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Όσον αφορά τους εξωτερικούς χώρους που έχουν διαμορφώσει τα καταστήματα για τους καπνιστές πελάτες τους, «υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα των διευκρινίσεων για το πώς ακριβώς θα πρέπει αυτοί να είναι κλεισμένοι, παρότι έχουν υποβληθεί υπηρεσιακά σχετικά ερωτήματα στο Υπουργείο Υγείας».

Όσον αφορά το ύψος του προστίμου, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι τα τετραγωνικά μέτρα της επιχείρησης, το είδος της παράβασης κ.λ.π.

Επιπλέον, τα αρχικά πρόστιμα που επιβάλλονται είναι δυνατόν να μειωθούν, μετά από ένσταση που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν οι παραβάτες, όπως, για παράδειγμα, συνέβη στην περίπτωση της επιχείρησης στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία αρχικά επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ, ωστόσο ο ιδιοκτήτης, μαζί με την ένσταση, προσκόμισε συγκεκριμένα στοιχεία και έγγραφα, ζητώντας και πετυχαίνοντας τον επανυπολογισμό και τελικά τη μείωση του προστίμου στα 500 ευρώ.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο