205 λιγότεροι εισακτέοι φέτος στις σχολές του ΔΠΘ στον Έβρο  

Σταθερές οι σχολές της Αλεξανδρούπολης, μεγάλη μείωση στα τμήματα της Ορεστιάδας – Απούσα η σχολή ψυχολογίας, με τους ίδιους εισακτέους η Νοσηλευτική Διδυμοτείχου 

Της Κικής Ηπειρώτου 

1.130 είναι οι θέσεις των εισακτέων για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, στα τμήματα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που λειτουργούν στον Έβρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας. Ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος  κατά 205 άτομα, σε σχέση με πέρυσι, οπότε είχαν ανακοινωθεί 1.335 εισακτέοι. 
Η μεγαλύτερη μείωση αφορά στα δύο τμήματα της Ορεστιάδας, όπου πέρσι είχαν ανακοινωθεί 467 εισακτέοι για τις σχολές Αγροτικής Ανάπτυξης και Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, ενώ φέτος οι εισακτέοι που ανακοινώθηκαν ανέρχονται σε 380. Σημειώνεται πως η μείωση αυτή ήταν ζητούμενο για τη διοίκηση των τοπικών τμημάτων του ΔΠΘ, προκειμένου να υπάρχει πιο εύρυθμη λειτουργία τους.
Σε ό,τι αφορά στις σχολές και τα τμήματα της Αλεξανδρούπολης, δεν υπάρχει καμία μεταβολή σε σχέση με πέρυσι:  

  • Σχολή επιστημών της εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία – 238 εισακτέοι 
  • Ιατρικής – 135 
  • Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής 137 
  • Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης 240 
Οι εισακτέοι πέρυσι
Οι εισακτέοι φέτος

  

Από το 2023 και βλέπουμε το τμήμα Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο  

 Σε ό,τι αφορά το Διδυμότειχο, το τμήμα Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου θα έχει και την επόμενη χρονιά τους ίδιους εισακτέους με πέρυσι: 128, ενώ η έδρα του παραμένει στην πόλη των κάστρων. Ωστόσο, από τη λίστα απουσιάζει το τμήμα Ψυχολογίας, για το οποίο έγιναν προσπάθειες να λειτουργήσει από το 2022, δίχως όμως να υπάρξει χειροπιαστό αποτέλεσμα. 
Στις πρώτες του δηλώσεις στο Ράδιο Έβρος και στην εκπομπή Εβροσκόπιο ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, διατύπωσε για μία ακόμη φορά την πρόθεση του ιδίου και του Υπουργείου Παιδείας να αποτελέσει το Διδυμότειχο την 5η έδρα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. “Το Υπουργείο έχει αποφασίσει να λειτουργήσει το Τμήμα Ψυχολογίας και θα λειτουργήσει”, δήλωσε κατηγορηματικά, θέτοντας μάλιστα τη βάση και για νέο, δεύτερο πανεπιστημιακό Τμήμα στην Πανεπιστημιούπολη που θα δημιουργηθεί στο Διδυμότειχο. Ο κ. Συρίγος δεν θέλησε να κατονομάσει τους υπεύθυνους στους οποίους όμως επέρριψε ευθύνες για τις καθυστερήσεις, σημειώνοντας με νόημα πως “υπήρξαν καθυστερήσεις, όχι όμως από το Υπουργείο Παιδείας… Οι καθυστερήσεις δεν επέτρεψαν την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Τμήματος“, υποστήριξε ο κ. Συρίγος, σημειώνοντας πως αυτό έπρεπε να εκδοθεί έως τις 15 Μαΐου, προκειμένου να προλάβει να ενταχθεί το συγκεκριμένο Τμήμα στον ακαδημαϊκό χάρτη του 2022-2023. Ο υφυπουργός Παιδείας υπενθύμισε πως έχει επισκεφθεί πολλές φορές την περιοχή για το συγκεκριμένο θέμα: “Έχω ανέβει πολλές φορές για να λύσω το πρόβλημα“, είπε συγκεκριμένα, και επανέλαβε πως “στόχος είναι να δημιουργηθεί το Τμήμα Ψυχολογίας και δεν βοηθά να πετάει πέτρες ο ένας στον άλλον“. “Το Τμήμα θα λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο“, κατέληξε, διατυπώνοντας εκ νέου το στόχο: “Στόχος μας είναι το Διδυμότειχο να γίνει η 5η έδρα του ΔΠΘ“, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι αυτό θα γίνει πράξη πολύ σύντομα, με την ίδρυση του Τμήματος Ψυχολογίας μέσω Προεδρικού Διατάγματος, και λειτουργία του τη μεθεπόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2023-2024. 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο