20 μήνες στην αναμονή οι επιχειρήσεις της ΑΜΘ για την επιδότηση 12% 

Πικρία και απογοήτευση για τη μεγάλη καθυστέρηση που προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες, εκφράζουν οι Πρόεδροι των Συνδέσμων Βιοτεχνιών Βιομηχανιών ΑΜΘ. Τι αναφέρουν σε επιστολή τους, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Αν. Δημοσχάκη  

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου  

Την πικρία και την απογοήτευσή τους εκφράζουν οι Πρόεδροι των Συνδέσμων Βιοτεχνιών Βιομηχανιών της Περιφέρειας ΑΜΘ για την σχεδόν διετή καθυστέρηση που παρατηρείται σχετικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συμψηφισμού των οφειλών τους με την επιδότηση εργοδοτικού κόστους, το γνωστό ως 12%. 

Τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την καθυστέρηση επιβαρύνουν σημαντικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, την στιγμή  που, όπως αναφέρουν, ο ΟΑΕΔ έχει προχωρήσει το θέμα των ελέγχων και έχει ανακοινώσει στο Υπουργείο Εργασίας τα οφειλόμενα ποσά προς τις επιχειρήσεις, ωστόσο έχει ολοκληρωθεί μόνο ένας ελάχιστος αριθμός συμψηφισμών. Έτσι, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής, που ήδη αντιμετωπίζουν, σε αρκετές περιπτώσεις, θέμα επιβίωσης, έχουν να διαχειριστούν τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς από ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ, αλλά και τις τράπεζες. 

Σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη, τον Υπουργό Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα, τον Υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, ζητούν την άμεση και συντονισμένη επίλυση των τυχόν διαδικαστικών θεμάτων που τυχόν υπάρχουν και συνοπτικές διαδικασίες συμψηφισμών για όλες τις επιχειρήσεις.  Την επιστολή κατέθεσε με αναφορά του στη Βουλή  ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης. Όπως υπογραμμίζει ο βουλευτής, σε συνέχεια αλλεπάλληλων ενεργειών για το συγκεκριμένο θέμα, είναι ζωτικής σημασίας η επίλυση των διαδικαστικών ζητημάτων που σχετίζονται με την χορήγηση ασφαλιστικών και φορολογικών ενημεροτήτων στις επιχειρήσεις της περιοχής. 

Η επιστολή  

Θέμα: Μεταποιητικές επιχειρήσεις Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Αίτημα ολοκλήρωσης της διαδικασίας συμψηφισμού των οφειλών εκ του εργοδοτικού κόστους 12% 

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, 

Η Κυβέρνηση με τον Νόμο 4706/2020 προχώρησε στην νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των οφειλόμενων για την περίοδο 2010-2015 του εργοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων με αντίστοιχη υποχρέωση των επιχειρήσεων να παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα που είχαν ασκήσει. Σήμερα είκοσι μήνες μετά, ενώ ο ΟΑΕΔ έχει προχωρήσει το θέμα των ελέγχων και έχει ανακοινώσει στο Υπουργείο Εργασίας τα οφειλόμενα ποσά προς τις επιχειρήσεις, εντούτοις έχει ολοκληρωθεί ένας ελάχιστος αριθμός συμψηφισμών. Με την παρούσα επιστολή οι Πρόεδροι των Συνδέσμων Βιοτεχνιών Βιομηχανιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σας εκφράζουμε την απογοήτευση και πικρία των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση τους από τις Υπηρεσίες σας καθότι: 

 1. Οι Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν εκδίδουν ασφαλιστικές ενημερότητες προς τις επιχειρήσεις παρότι αυτές έχουν να λαμβάνουν σημαντικά ποσά και οφείλουν μικρό μέρος αυτών.
 2. Οι Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προχωρούν στην διαδικασία αυτεπάγγελτης δίωξης για υπεξαίρεση χρημάτων από το Δημόσιο προς τις Επιχειρήσεις που η μηναία καταβολή ξεπερνά τις 30.000 ευρώ ακόμη και όταν αυτές προχωρούν σε άμεση ρύθμιση αυτών.
 3. Οι Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ δεν εκδίδουν φορολογικές ενημερότητες προς τις επιχειρήσεις παρότι αυτές έχουν να λαμβάνουν σημαντικά ποσά και οφείλουν μικρό μέρος αυτών
 4. Οι Υπηρεσίες προβαίνουν στην αποστολή Ενημερωτικών ως προς την κατάσχεση λογαριασμών των επιχειρήσεων για τις δικές τους οφειλές.
 5. Οι τράπεζες ουσιαστικά αρνούνται σε πολλές επιχειρήσεις την άρση ενεχυριάσεων ζητώντας την προκαταβολή των ανωτέρω ποσών, άρα και αδυναμία παραίτησης των επιχειρήσεων αυτών από ένδικα μέσα.
 6. Οι Επιχειρήσεις που πίστεψαν ότι ο Νόμος θα εφαρμοσθεί και προχώρησαν στην δημιουργία οφειλών, αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα στην συνεργασία τους με τις προμήθειες του Δημοσίου και τις συναλλαγές τους με το τραπεζικό σύστημα.

Κύριοι Υπουργοί, 

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που έχουν απομείνει στην περιοχή ζητούν την άμεση και συντονισμένη εκ μέρους σας επίλυση των τυχόν διαδικαστικών θεμάτων που τυχόν υπάρχουν και συνοπτικές διαδικασίες συμψηφισμών για όλες τις επιχειρήσεις. Η άμεση καταβολή των οφειλόμενων στην κρίσιμη αυτή χρονικά περίοδο είναι επιβεβλημένη περισσότερο από ποτέ. Αναμένουμε την συνεργασία και την αρωγή σας προσωπικά, όπως και των αρμοδίων Υπηρεσιών. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή ενημέρωση. 

Με Εκτίμηση 

 • Οι Πρόεδροι 
 • Χρήστος Γιoρδαμλής – Προέδρος Συνδέσμου Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Έβρου 
 • Χρήστος Αργυρόπουλος – Προέδρος Συνδέσμου Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ροδόπης 
 • Έλενα Ροφαέλα – Προέδρος Συνδέσμου Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ξάνθης 
 • Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου – Προέδρος Συνδέσμου Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ανατολικής Μακεδονίας 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο