20.000 ευρώ για το δικαστικό αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού διαθέτει η ΠΕΔ ΑΜΘ

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την άδεια ερευνών που δόθηκε στην εταιρεία από την Αποκεντρωμένη. Γεωτρήσεις σε 16 σημεία σε μία έκταση 20 τ. χλμ.

Το ποσό όχι των 10.000, αλλά των 20.000 ευρώ αποφάσισε να διαθέσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για τον δικαστικό αγώνα που ξεκινά ενάντια των χρυσωρυχείων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την άδεια ερευνών που δόθηκε στην εταιρεία.

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ που πραγματοποιήθηκε  στις 25 Οκτωβρίου προχώρησε σε τροποποίηση προηγούμενης απόφασης για το θέμα, σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος. Έτσι, αύξησε το αρχικό ποσό των 10.000 ευρώ σε 20.000, προκειμένου να προσβάλει δικαστικά την πρόσφατη απόφαση  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, με την οποία δόθηκε το πράσινο φως για το «Ερευνητικό πρόγραμμα στον κεντρικό τομέα του Δημόσιου Μεταλλευτικού Χώρου Ε5 (Δ.Μ.Χ.Ε5) Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης», από την εταιρεία «ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε.»

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης προέκυψε μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει δεκτή την προσφυγή της εταιρείας χρυσού κατά προηγούμενης απόφασης της Αποκεντρωμένης με την οποία απορρίπτονταν η αίτησή της για διενέργεια ερευνών σε μία μεγάλη έκταση μεταξύ Ροδόπης και Έβρου.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η παράταξη του Βαγγέλη Λαμπάκη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια χωρίς ουσιαστική στήριξη, νομική εξειδικευμένη συμπαράσταση και την τεκμηριωμένη επιστημονικά άποψη μας, ΕΞΕΔΩΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΧΡΥΣΟΘΗΡΕΣ Δηλ. ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ».

Παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση της Αποκεντρωμένης, από την οποία προκύπτουν ακριβώς τα 16 σημεία στα οποία θα πραγματοποιήσουν τα συνεργεία της εταιρείας χρυσού τις σχετικές έρευνες, οι οποίες έχουν προθεσμία ολοκλήρωσης το ένα έτος.

«Παρακάτω παραθέτουμε ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΣ που θ’ «ανοίξουν» οι χρυσοθήρες στο τόπο μας, λέγοντας ότι το κλίμα με την έγκριση απόφασης ερευνών έγειρε υπέρ των χρυσοθήρων. Ρωτάμε τι ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ από τον Φεβρουάριο του 2022 και επί 4 μήνες που δόθηκε η προθεσμία στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια για έκδοση απόφασης;;; ΤΙΠΟΤΑ. Η ανάθεση στο νομικό επιτελείο έγινε μετά την εκπνοή των προθεσμιών. Τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα», σημειώνει η παράταξη «Πόλη & Πολίτες».

Στην απόφαση της Αποκεντρωμένης, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: «.. οι έξι πρώτες γεωτρήσεις θα ανορυχθούν με τη μέθοδο της πυρηνοληψίας, ενώ οι υπόλοιπες θα πραγματοποιηθούν με μικτή μέθοδο, δηλαδή τα πρώτα 100-150 μέτρα στα οποία δεν αναμένεται μεταλλοφορία θα ανορυχθούν με τη μέθοδο της ανάστροφης κυκλοφορίας και σε μεγαλύτερα βάθη με τη μέθοδο της πυρηνοληψίας.

Οι γεωτρήσεις πυρηνοληψίας θα γίνουν με τη χρήση περιστροφικού γεωτρύπανου, ενώ οι γεωτρήσεις ανάστροφης κυκλοφορίας με τη χρήση σφύρας. Στις περιπτώσεις μικτής μεθόδου ανόρυξης θα απαιτηθεί γεωτρύπανο διπλής δυνατότητας… Σε κάθε θέση όπου θα πραγματοποιηθεί η ερευνητική γεώτρηση θα αφαιρεθεί ποσότητα φυτικής γης περίπου βάθους 20-30 cm και εδαφικού υλικού περίπου βάθους 50-60 cm. Οι ποσότητες αυτές θα φυλαχθούν κατάλληλα, ώστε να χρησιμοποιηθούν κατά τη φάση αποκατάστασης».

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο