Ο κ. Λύτρας σχολίασε πως υπάρχει αυξημένη θνητότητα, από 57% έως και 87%, σε περιόδους που είναι ψηλά η πληρότητα των ΜΕΘ και εάν οι ασθενείς βρίσκεται εκτός μονάδας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, περισσότερες από 1.500 ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί το διάστημα Σεπτέμβριος του 2020 έως Μάιος του 2021, εάν το σύστημα Υγείας λειτουργούσε σε συνθήκες χαμηλότερης πίεσης.

Το αναμενόμενο τέλος

Αν και ο κορωνοϊός επιφυλάσσει πάντα εκπλήξεις, όπως ήταν η μετάλλαξη Δέλτα, που οδήγησε σε έξαρση νοσηλειών και θανάτων, οι εκτιμήσεις είναι πως η πανδημία οδεύει προς το τέλος της. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως ο ιός θα εξαφανιστεί, αλλά πως θα εξελιχθεί σε ενδημικό, όπως ο ιός της γρίπης.

Στα τέλη Ιανουαρίου δημοσιοποιήθηκε μελέτη – που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Lancet – και την παρουσίασαν καθηγητές του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Αναφέρει – μεταξύ άλλων – πως ο αριθμός των θανάτων από το Όμικρον φαίνεται να είναι παρόμοιος με εκείνον των θανάτων κατά τη διάρκεια μίας σοβαρής περιόδου γρίπης, στις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου. “Μετά το κύμα του στελέχους Όμικρον, η CoViD-19 θα επιστρέψει, αλλά όχι και η πανδημία.

Στις αρχές του μήνα, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε δήλωσε πως η Γηραιά Ήπειρος είναι σε μια κατάσταση “κατάπαυσης του πυρός” που θα μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της πανδημίας της Covid-19.

Για τέλος της πανδημίας έκανε λόγο την Παρασκευή και ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στέφαν Μπάνσελ. Σύμφωνα με τον κ. Μπάνσελ η πανδημία – πιθανότατα – θα λάβει τέλος εντός του 2022. Πρόβλεψε, όμως, πως θα χρειάζονται τα επόμενα χρόνια ετήσιες ενισχυτικές δόσεις εμβολίων στη διάρκεια του φθινοπώρου (αρχής γενομένης από φέτος), προκειμένου να προστατεύονται καλύτερα οι άνθρωποι από τον κορωνοϊό, ο οποίος διαφορετικά θα μπορεί να μολύνει αρκετούς εμβολιασμένους.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος δήλωσε πως “ηγαίνοντας προς το καλοκαίρι, οι εμβολιασμένοι και με την ενισχυτική δόση, στην πραγματικότητα θα είναι πολύ κοντά κανονικότητα, εφόσον συνεχιστεί η πορεία που βλέπουμε στα μαθηματικά μοντέλα, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε και σημαντική εμβολιαστική κάλυψη”.