2.500 αιγοπρόβατα αφάνισε η θεομηνία στη Σαμοθράκη

Τεράστιες είναι οι ζημιές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο της Σαμοθράκης, μετά την ισχυρή καταιγίδα της προηγούμενης εβδομάδας. Συνεχίζονται οι έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εξήντα κτηνοτρόφοι έχουν δηλώσει ότι έχασαν 2.500 αιγοπρόβατα, ενώ στο φυτικό κεφάλαιο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης, έχει καταστραφεί η μισή παραγωγή τριφύλλι, θερμοκήπια, καθώς και ελαιόδεντρα, όπου η ισχυρή ανεμοθύελλα σε συνδυασμό με το χαλάζι και την ισχυρή βροχόπτωση δημιούργησε πτώση στους καρπούς.

Η καταγραφή στο φυτικό κεφάλαιο σταμάτησε λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων , αναμένεται να αρχίσει και πάλι την Πέμπτη, ενώ από τον τοπικό ΕΛΓΑ ορίσθηκαν δυο επιτροπές οι οποίες αύριο ξεκινούν τις εκτιμήσεις για το ζωικό κεφάλαιο.

«Οι ζημιές που έχουμε καταγράψει μέχρι σήμερα είναι τεράστιες, ενώ το τοπικό υποκατάστημα ΕΛΓΑ της Αλεξανδρούπολης έδρασε άμεσα και έγκαιρα,» σχολίασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο τμηματάρχης εκτιμήσεων υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Δημήτρης Πανταζής, τονίζοντας πως «για το φυτικό κεφάλαιο είχαμε φτάσει σε ένα σημείο κοντά στην ολοκλήρωση, αλλά λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων ήταν αδύνατον να συνεχίσουμε την δουλειά μας, για αυτό και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την Πέμπτη».

ΓΣΕΒΕΕ: Μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών επιχειρήσεων στο νησί της Σαμοθράκης
Η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή στον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δ. Παπαδημητρίου, την Υπουργό Εργασίας, κα. Ε. Αχτσιόγλου, τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο, τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Χ. Σπίρτζη και τον Περιφερειάρχη Ανατολ. Μακεδονίας – Θράκης, κ. Χ. Μέτιο, εκφράζει την αλληλεγγύη στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών της Σαμοθράκης και καλεί τους αρμόδιους φορείς να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα που υπάρχει για την υποστήριξη και την ταχεία αποκατάσταση των ζημιών στο νησί. Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει την ανάγκη να επανέλθει άμεσα σε ομαλούς ρυθμούς η οικονομική και κοινωνική ζωή, θεωρώντας ότι αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο και ένδειξη αλληλεγγύης η αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Για το σκοπό αυτό καλεί την κυβέρνηση και την περιφερειακή διοίκηση να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών αναγκών. Με οδηγό τις προτάσεις μας αλλά και το πλαίσιο ρυθμίσεων που έλαβαν χώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει την ανάγκη να αναληφθούν οι κατάλληλες θεσμικές πρωτοβουλίες που θα καλύπτουν όλες τις πληγείσες περιοχές, πολλές από τις οποίες θα πρέπει να έχουν μόνιμη διοικητική και νομική ισχύ (με έμφαση στη δημιουργία κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας, στην αποκατάσταση των υποδομών και τη μερική χρηματοδοτική κάλυψη των ζημιών) :

Ι. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

[1] Δημιουργία μιας κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις {one stop emergency shop} για τη συγκέντρωση και αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών δεδομένου ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν ενώ οι επιχειρηματίες δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούν με όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα. Αυτή η υπηρεσία μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα και λειτουργεί σε έκτακτες περιστάσεις σε όλη την επικράτεια.

[2] Πλήρης αποζημίωση της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης με βάση την αξία της και όχι το θεσμοθετημένο ελάχιστο κόστος κατασκευής. Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης για όλους τους επαγγελματίες που μισθώνουν ή θα αναγκαστούν να μισθώσουν (διάρκεια επιδότησης ενός έτους)

[3] Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα εμπορεύματα και τις πρώτες ύλες με βασικό κριτήριο τα τιμολόγια αγοράς. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εξεύρεση τιμολογίων τεκμήριο να είναι ενδεικτικές τρέχουσες τιμές.

[4] Έγκαιρη κατάθεση αιτήματος στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες για την παροχή διευκολύνσεων και χρηματοδότησης για την αποκατάσταση ζημιών.

ΙΙ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ

[1] Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές απαλλαγή (και όχι μόνο αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ για ένα εξάμηνο και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες, ωστόσο, δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.

[2] Απαλλαγή από την καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.

[3] Απομείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2017 και 2018.

[4] Παροχή δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες.

[5] Αναστολή ισχύος της ρύθμισης για την υποχρεωτική τήρηση συσκευών ηλεκτρονικών συναλλαγών POS, έως και την πλήρη αποκατάσταση των επικοινωνιών και των υποδομών στο νησί.

ΙΙΙ. ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ- ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

[1] Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μεταγκατάσταση κοκ)

[2] Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.

[3] Ειδική ρύθμιση- παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές (μέχρι τέλος του έτους)

[4] Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

[5] Μερική απελευθέρωση των κεφαλαιακών ελέγχων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις πληγείσες περιοχές.

[6] Δημιουργία συμπράξεων ιδιωτικού- δημοσίου τομέα με ανάπτυξη εργαλείων μικροχρηματοδότησης (crowd-funding, ειδικά επενδυτικά σχέδια) για την αποκατάσταση των ζημιών στις δημόσιες υποδομές (λιμένων, οδικού δικτύου).

Happy New Year festivity is deficient without knowing how to wish somebody and for this, everybody needs to receive an alternate style to wish their friends and family so they recall it the entire year. It likewise put an extraordinary effect on the individual whom we are sending. Concerning the Happy New Year 2018 GIF Images, we as a whole have a few expectations so we invite it with the full joy that this year will acquire an incredible satisfaction our life.

IV. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ

[1] Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά των πληγεισών περιοχών για χρονικό διάστημα ενός έτους

[2] Η άμεση αποκατάσταση των υποδομών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ομαλής οικονομικής και κοινωνικής ζωής

[3] Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.

[4] Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr