1ο βραβείο σε διαγωνισμό φωτογραφίας του WWF στον Πάνο Λασκαράκη

Άλλη μία σημαντική διάκριση για τον φωτογράφο με καταγωγή από τον Έβρο – Έπαινο έλαβε και ο Νάσος Ναλμπάντης για φωτογραφία του από τη Δαδιά

 

«Άρωμα» Έβρου είχαν τα βραβεία του δεύτερου πανελλήνιου φωτογραφικού διαγωνισμού «Natura 2000-Click στη φύση», που διοργάνωσαν το WWF Ελλάς και το Περιοδικό Φωτογράφος, σε συνεργασία με τους εταίρους του έργου LIFE-IP 4 ΝATURA. H ανταπόκριση της φωτογραφικής κοινότητας ήταν εντυπωσιακή, καθώς επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη θέρμη και έδειξαν την ευαισθησία τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, καταθέτοντας πάνω από 1.500 φωτογραφίες, προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο τις περιοχές Natura 2000 της χώρας μας και παράλληλα, χαρίζοντάς μας φωτογραφικά στιγμιότυπα πολύ υψηλού επίπεδου.
Στον φετινό διαγωνισμό οι κατηγορίες ήταν τέσσερις –άνθρωπος και φύση, πτηνά, ζώα και φυτά, τοπίο– και σε κάθε μια αναδείχθηκαν τρεις μεγάλοι νικητές και επτά φωτογραφίες που πήραν έπαινο. Μέσα από τον φωτογραφικό φακό είδαμε τους θησαυρούς που κρύβει η φύση και θαυμάσαμε δεκάδες είδη απαράμιλλης ομορφιάς. Αργυροπελεκάνος στην λίμνη της Κερκίνη, φοινικόπτερο στον Αμβρακικό κόλπο, λεοντόψαρο στο Αιγαίο, ασπροπάρης στο δάσος της Δαδίας, άλογα στην Πίνδο, αλλά και κατάβαση σε σπήλαιο στον Υμηττό, ψάρεμα στη λίμνη Καστοριάς, ανάβαση στο όρος Μαίναλο είναι μόνο μερικά από τα θέματα που ξεπρόβαλαν μέσα από τις 40 φωτογραφίες που ανέδειξε η κριτική επιτροπή.
Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Τοπίο» κατέκτησε ο πολυβραβευμένος -εντός κι εκτός συνόρων –  Πάνος Λασκαράκης, με καταγωγή από τον Έβρο. Στη φωτογραφία του αποτυπώνεται περιοχή της Τύμφης στο ανατολικό Ζαγόρι. Πρόκειται για ορεινό όγκο με έντονο ανάγλυφο, απότομους γκρεμούς και κατάφυτες πλαγιές, όπου κυριαρχούν τα δάση οξιάς (Fagus sylvatica), ελάτης (Abies borisii-regis) και μαύρης πεύκης (Pinus nigra). Στην ευρύτερη περιοχή, εντοπίζονται σπάνια θηλαστικά, όπως η αρκούδα ο λύκος και η βίδρα, καθώς και εντυπωσιακά αρπακτικά πουλιά, όπως ο χρυσαετός, ο γυπαετός και ο ασπροπάρης.
Επιπλέον, ο Πάνος Λασκαράκης κέρδισε και έπαινο στην κατηγορία «Ζώα και Φυτά» φωτογραφίζοντας ένα αγριόγιδο των Βαλκανίων στο δάσος του Φρακτού στη Δράμα.

Έπαινο για τη φωτογραφία του στην κατηγορία «Πτηνά» έλαβε ο Νάσος Ναλμπάντης για φωτογραφία που τραβήχτηκε στο δάσος της Δαδιάς και απεικονίζει ένα ζεύγος ασπροπάρηδων. Είναι μεταναστευτικός γύπας, ιδιαίτερα οικείος στους κατοίκους των αγροτικών περιοχών που μέχρι πρόσφατα συντηρούσαν πληθυσμούς του είδους. Είναι γνωστός με πληθώρα λαϊκών ονομάτων που μπορεί να αναφέρονται στα φυσικά του χαρακτηριστικά (π.χ. ασπροκότα), τις διατροφικές του συνήθειες (π.χ. χελωνάς), τη συμπεριφορά του (π.χ. μπατζουτιέρα) και τη συμβολική νοηματοδότησή του (π.χ. άλογο της Πασχαλιάς).

Κ.Η.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο