room-to-grow-bnner

101 κενά σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά του Έβρου 

Συνολικά, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σε όλη τη χώρα, υπάρχουν 8.274 κενά   

Γκαρά: «Την Υπουργό Παιδείας την ενδιέφερε μόνο να κάνει διαφήμιση τις χορηγίες και τα παγουρίνο»  

 

Περισσότερα από 8.000 κενά εκπαιδευτικών καταγράφονται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε  η Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) σε συνέντευξη τύπου. Πιο ειδικά, σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται σε: δασκάλους, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής και παράλληλης στήριξης, καθώς και σε εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε τάξεις υποδοχής (Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας). 

Στον Έβρο, σύμφωνα με τη λίστα με τα κενά που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΟΕ, έχει τα εξής κενά στις εξής ειδικότητες: 

Δάσκαλοι: 13 κενά 

Νηπιαγωγοί: 9 κενά 

Αγγλικών: 10 κενά 

Φυσικής αγωγής: 4 κενά 

Μουσικής: 3 κενά 

Γαλλικών, Γερμανικών: από 1 κενό 

Θεατρικής αγωγής: 5 κενά  

Εικαστικών: 10 κενά 

Πληροφορικής: 3 κενά 

Ειδικής Αγωγής: 4 κενά 

Παράλληλης Στήριξης: 19 κενά 

ΖΕΠ: 19 κενά 

Σύνολο κενών: 101 

 

«Μεγάλη η αγωνία των εκπαιδευτικών»  

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής τόνισε πως στα σχολεία υπάρχει μεγάλη αγωνία, με τους εκπαιδευτικούς να καλούνται να αντιμετωπίσουν ύποπτα κρούσματα και να τα βάλουν σε χώρους απομόνωσης που όμως δεν υπάρχουν. Σημείωσε επίσης, πως η λειτουργία των σχολείων έχει πάρα πολλά προβλήματα και βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το τι θα παρουσιαστεί προς τα έξω, αλλά όχι τι πραγματικά συμβαίνει στην τάξη. Ακόμα, χαρακτήρισε τραγική την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά, εν μέσω πανδημίας. 

Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Γιώργος Τρούλης ανέφερε ότι του υπουργείο Παιδείας άνοιξε τα σχολεία με «τεράστιες μάσκες και μικρά παγουρίνα». Το βασικό που θέτει η Ομοσπονδία είναι η τήρηση των αποστάσεων και η αξιοποίηση άλλων διαθέσιμων χώρων. «Έχουμε 2.700 σχολικές μονάδες που είναι κλειστές από τις συγχωνεύσεις της κας Διαμαντοπούλου και χώρους από Δήμους που δεν αξιοποιήθηκαν». Υπογράμμισε πως δίχως το απαραίτητο προσωπικό τίποτα δε μπορεί να προχωρήσει. «Ξεκινήσαμε με 3.500-4.000 κενά και τώρα είναι 8.067 σε όλη την πρωτοβάθμια εκπαίδευση». 

Ο οργανωτικός γραμματέας της ΔΟΕ Θανάσης Γκούμας έκανε λόγο για παλινωδίες και αστοχίες του υπουργείου Παιδείας σε βάρος των εκπαιδευτικών και τόνισε πως η πολιτική ηγεσία πρέπει να συνεργαστεί με τους εκπαιδευτικούς και να ακούσει τις προτάσεις τους. 

Η νηπιαγωγός και μέλος του ΔΣ Μάγια Σταυροπούλου επεσήμανε πως οι οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι σε μεγάλο βαθμό άσχετες με την πραγματικότητα λειτουργίας νηπιαγωγείων και ανέφερε σημαντικά προβλήματα στην υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης. 

Το μέλος της ΔΟΕ Αχιλλέας Ζορμπάς υπογράμμισε πως «αν συνυπολογίσουμε τις 3.500 πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, σε συνδυασμό με το ότι πέρυσι έγιναν 42.000 προσλήψεις αναπληρωτών, τότε τα κενά είναι πολλαπλάσια. Συμπλήρωσε επίσης πως σήμερα εργάζονται 4.474 καθαρίστριες, δηλαδή 1 καθαρίστρια για 1.5 σχολείο. 

Τέλος, ο ειδικός γραμματέας της ΔΟΕ Ζήσης Καπράνας ανέφερε ότι οι 8.067 που λείπουν θα επαρκούν απλώς για να μπορέσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν στοιχειωδώς και όχι ώστε να τηρηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

 

Σχόλιο Νατάσας Γκαρά 

Το σχόλιο της βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσας Γκαρά για τα κενά των εκπαιδευτικών: 

«Ένα από τα σημαντικότερα που είχε να κάνει η Κυβέρνηση ήταν να μεριμνήσει για το οργανωμένο, με ασφάλεια και σχέδιο άνοιγμα των σχολείων. 

Μάλιστα η αρμόδια Υπουργός διακήρυττε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι τα σχολεία θα ανοίξουν νωρίτερα, ενδεχομένως και την 1η του Σεπτέμβρη, για να καλύψουν και την “χασούρα” του lock down της περασμένης άνοιξης. 

Τελικά τα σχολεία άνοιξαν πολύ αργότερα από την 1η Σεπτεμβρίου που υποσχόταν η Υπουργός, αλλά αυτό είναι κατανοητό και δικαιολογημένο καθώς υπήρξε αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Ας μην πούμε εδώ για τις ευθύνες της Κυβέρνησης για το πως διαχειρίστηκε έστω και αυτούς τους ελάχιστους τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας, αν προχώρησε στους απαραίτητους ελέγχους, τεστ κτλ στα σύνορα και αλλού. Οι πολίτες ξέρουν τι έχει γίνει και έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. 

Αυτό όμως που είναι απαράδεκτο και δεν δικαιολογείται με τίποτα είναι που ενώ ο μήνας πλησιάζει τις 20 του Σεπτέμβρη, έχουν  άφησαν τα σχολεία με τουλάχιστον 8.274 κενά – μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση – μεταξύ αυτών και 101 στην ΠΕ Έβρου (επίσημα στοιχεία από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος). 

Και είναι εξοργιστικό διότι η κα Κεραμέως έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα δηλώσεις πως όλα θα είναι έτοιμα και στην ώρα τους και η φετινή χρονιά δεν θα έχει καμία σχέση με τις άλλες. 

Αλλά τελικά αποδείχθηκε πως την Υπουργό την ενδιέφερε μόνο να κάνει διαφήμιση τις χορηγίες, τα παγουρίνο και τα άλλα που προσφέρουν διάφοροι όμιλοι “ευεργέτες”, όλως τυχαίως σε στενή σχέση με το κόμμα της ΝΔ. 

Λυπάμαι, αλλά όλο αυτό δεν έχει καμία σχέση με  την εκπαίδευση, το εκπαιδευτικό σύστημα, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές. Κάποιοι θα έπρεπε να ντρέπονται».  

Κ.Η.  

 

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο