Από 8,6 εκ ευρώ σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα και Δράμα

Την επίσημη ανακοίνωση οριστικοποίησης του τελικού πίνακα κατάταξης των δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που υπέβαλαν τις αναπτυξιακές τους προτάσεις, στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, έκανε χθες ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος.

Σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν οι προτάσεις των δήμων, από 8,6 εκ ευρώ θα λάβουν οι δήμοι Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Δράμας.

Σημειώνεται πως στην πρώτη αξιολόγηση των προτάσεων, η αρμόδια επιτροπή, απέκλεισε από τη διαδικασία την πρόταση του Δήμου Ορεστιάδας, λόγω ελλιπούς φακέλου. Στις 3 πρώτες θέσεις τερμάτισαν οι δήμοι Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Δράμας, ενώ η κατάταξη δεν άλλαξε ούτε μετά τις ενστάσεις που υπέβαλλαν οι δήμοι Κομοτηνής και Ξάνθης.

Το μόνο στοιχείο που άλλαξε ήταν η προσθήκη, τελικά, και του δήμου Δράμας ως δικαιούχου των 8,6 εκ ευρώ, παρά το γεγονός, όπως είπε ο κ. Μέτιος, ότι αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι χρηματοδότηση θα λάβουν 1 με 2 δήμοι. «Είναι σημαντική επιτυχία της περιφέρειας και της διαχειριστικής αρχής το γεγονός ότι η τελική έγκριση αφορά τελικώς 3 δήμους, όταν ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε 1 με 2», ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Ο κ. Μέτιος τόνισε ακόμη πως η συνεργασία της περιφέρειας με τους δήμους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη υλοποίηση του ΕΣΠΑ και ακόμη περισσότερο για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το σύνολο των 89 ήδη ενταγμένων έργων συνολικού προϋπολογισμού 133 εκ ευρώ, τα 55 από αυτά, με προϋπολογισμό 65 εκ ευρώ, ήδη υλοποιούνται με δικαιούχους δήμους της περιφέρειας. Συνολικά, στην περιφέρεια κατευθύνονται 154 εκ ευρώ για αναπτυξιακά έργα των δήμων της ΑΜΘ.

Η τελική βαθμολογία των δήμων

Δήμος Αλεξ/πολης 7,4 στα 10
Δήμος Καβάλας 7,2 στα 10
Δήμος Δράμας 6,8 στα 10
Δήμος Κομοτηνής 6,5 στα 10
Δήμος Ξάνθης 5,9 στα 10

Επίθεση Μέτιου στο δήμαρχο Κομοτηνής

Συνέχεια στην κόντρα με τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη και απαντήσεις σε όσα ειπώθηκαν μετά τον αποκλεισμό της πρότασης του δήμου από την χρηματοδότηση, έδωσε ο περιφερειάρχης.

Όπως σημείωσε, από την πρόταση του Δήμου Κομοτηνής, σύμφωνα με την αξιολόγηση από τη διαχειριστική αρχή, δεν προκύπτει επαρκής ποσοτική και ποιοτική παρουσίαση των προβλημάτων και αναγκών της περιοχής, ενώ δεν ήταν ξεκάθαρη η αναπτυξιακή στόχευση της πρότασης και πώς αυτή θα επιτευχθεί.

Όπως ανέφερε ο κ. Μέτιος, ο δήμος Κομοτηνής, για να μπορέσει να υποβάλλει πρόταση συμπεριέλαβε έργα από άλλους φορείς, τα οποία είχαν ήδη ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα, προσθέτοντας και κάποια ακόμα.

«Ο κ. Πετρίδης επέλεξε να κάνει ένσταση με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για περίπου ένα μήνα η διαδικασία, όταν όλοι γνωρίζουμε πόσο πιεστικά χρονοδιαγράμματα υπάρχουν στο θέμα της απορρόφησης πόρων από το ΕΣΠΑ… η ένσταση ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. Όσα επικοινωνιακά τεχνάσματα όμως και να χρησιμοποιεί κανείς, η απουσία σχεδιασμού του δήμου Κομοτηνής είναι φανερή», κατέληξε ο περιφερειάρχης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του