Ώρα να μπει τέλος στον «πόλεμο» της ασφάλτου

Της Κικής Ηπειρώτου 

Το μείζον ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων, αυτού του ακήρυχτου πολέμου που διεξάγεται καθημερινά στους ελληνικούς δρόμους, με θύματα κυρίως νέους ανθρώπους, απασχόλησε τους ομιλητές και συμμετέχοντες στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα και ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε, με θέμα «Μετά το τροχαίο, τι;».

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το απόγευμα της Τετάρτης, οργανώθηκε από το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Τμήμα Τροχαίας, με τη συμπαράσταση του “SOS Τροχαία Εγκλήματα”, του Πανελλαδικού Συλλόγου για την υποστήριξη Θυμάτων Τροχαίων και των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης.

Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο οποίος εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι ενώ τα τροχαία δυστυχήματα έχουν αυτά τα τραγικά αποτελέσματα, ακόμη δεν λέμε να συμμορφωθούμε είτε ως οδηγοί είτε ως πεζοί. Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς σημείωσε πως χρειάζεται να υπάρξει ενημέρωση στα σχολεία και αλλαγή νοοτροπίας, ενώ τους δικούς του προβληματισμούς για το φαινόμενο εξέφρασε ο αρχιμανδρίτης Χαρίτωνας  Ριζιώτης, ευχόμενος να γίνουν όσα πρέπει ώστε να μην έχουμε άλλο αίμα στην άσφαλτο.

Στεφανίδης: Το «κλειδί» η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Ο Αναπληρωτής Διοικητή Τροχαίας, Αστυνόμος Α’, Κωνσταντίνος Στεφανίδης, παρουσίασε μερικά σοκαριστικά βίντεο με τροχαία ατυχήματα, τα οποία μπορούν να συμβούν – και συμβαίνουν – ανά πάσα στιγμή στον καθένα μας, παρά το γεγονός, όπως παρατήρησε, ότι οι περισσότεροι δεν πιστεύουμε ποτέ ότι θα συμβεί σε εμάς. Παρουσιάστηκαν ακόμη ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα. Σύμφωνα με αυτά, στην περιοχή ευθύνης της Τροχαίας Αλεξανδρούπολης, τα περισσότερα τροχαία συμβαίνουν τον Ιούλιο, τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και συνήθως τις απογευματινές ώρες. Εμπλέκονται στις περισσότερες περιπτώσεις ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα, ενώ το 1/3 των εμπλεκόμενων οχημάτων είναι δίκυκλα. Τα περισσότερα τροχαία συμβαίνουν εντός κατοικημένων περιοχών, οι εμπλεκόμενοι είναι ενήλικες, κυρίως άντρες, αλλά αυξημένα ποσοστά εμφανίζουν και οι ανήλικοι. Επίσης, στην περιοχή μας, σύμφωνα με την επεξεργασία των τελευταίων στοιχείων, προκύπτει ότι η πρώτη αιτία πρόκλησης ατυχήματος είναι η παραβίαση προτεραιότητας, ενώ η δεύτερη η απόσπαση προσοχής, συνήθως λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου!

«Το μόνο που μπορεί να γίνει για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα στην άσφαλτο και για να μην υποστούμε τις συνέπειες από σοβαρούς τραυματισμούς, είναι η τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας», σημείωσε ο κ. Στεφανίδης.

Η Υποδιοικήτρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης Ελένη Δερμανοπούλου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιάννης Ζαμπούκης και ο Ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης
Δερμανοπούλου: Η αποστολή των πυροσβεστών-διασωστών και όλες οι δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν

«Είμαι 20 χρόνια στο πυροσβεστικό σώμα και ακόμα θυμάμαι το πρόσωπο του πρώτου ανθρώπου που κλήθηκα να διασώσω, στο πρώτο μου τροχαίο» είπε στη συνέχεια η Επιπυραγός Ελένη Δερμανοπούλου, Υποδιοικήτρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αλεξανδρούπολης.

Η κα Δερμανοπούλου αναφέρθηκε στην αποστολή των πυροσβεστών-διασωστών και σε όλες τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια μίας επιχείρησης διάσωσης. Αρχικά, το κύριο μέλημα της πυροσβεστικής είναι να εκτιμηθεί η ιατρική κατάσταση των εγκλωβισμένων, η απόφαση για τη μέθοδο που κάθε φορά πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να διασωθούν οι εμπλεκόμενοι στο τροχαίο, ενώ παράλληλη γίνεται προσπάθεια από τους διασώστες να τους καθησυχάσουν, διατηρώντας και οι ίδιοι την ψυχραιμία τους. Πολλές φορές δε, χρειάζεται να στηρίξουν ψυχολογικά και τους συγγενείς που μπορεί να βρεθούν στο σημείο, ή να διαχειριστούν την ένταση, ακόμα και το θυμό τους.

«Δεν μένει κανείς ανεπηρέαστος από αυτές τις καταστάσεις, χρειαζόμαστε κι εμείς ψυχολογική στήριξη, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει κάποιος μηχανισμός, έχουν γίνει βήματα τελευταία, αλλά υπάρχουν ακόμη κενά», σημείωσε αναφερθείσα στον τομέα ψυχοκοινωνικής μέριμνας του πυροσβεστικού σώματος που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη.

Παυλίδης: Τα θέματα βιοηθικής και τα βασανιστικά ερωτήματα των συγγενών

Ο κ Παύλος Παυλίδης μίλησε τόσο ως Ιατροδικαστής, όσο και ως καθηγητής ιατρικής για θέματα βιοηθικής, εστιάζοντας στα ηθικά διλήμματα  που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία αντιμετώπισης του θύματος ενός τροχαίου που βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Το βασικό ζήτημα που προκύπτει από μία τέτοια κατάσταση είναι η απόφαση της οικογένειας να δώσει τη συγκατάθεσή της, εφόσον έχει επέλθει εγκεφαλικός θάνατος, για τη δωρεά οργάνων του ανθρώπου της. Το θέμα αυτό απασχολεί έντονα τους γιατρούς που θα πρέπει να προσεγγίσουν τους συγγενείς και να κάνουν μία τέτοια δύσκολη κουβέντα μαζί τους. Άλλωστε, πρόκειται για πολύ κόσμο για ένα ζήτημα-ταμπού, αφού, όπως είπε οκ. Παυλίδης, μιλάμε ουσιαστικά για ευθανασία, κάτι που απαγορεύει τόσο ο Ιπποκράτης, όσο και θρησκεία μας, αφού ο σεβασμός στον νεκρό είναι στην κουλτούρα μας από τα αρχαία χρόνια. Ωστόσο, η δωρεά οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις είναι μία πράξη γενναιότητας και αγάπης που μπορεί να σώσει ζωές και θα πρέπει οι επαγγελματίες της  υγείας να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μέσα από έναν θάνατο να υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Παράλληλα, ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε και στα βασανιστικά ερωτήματα των συγγενών γύρω από το αναπάντεχο και βίαιο αυτό συμβάν του τροχαίου, τα οποία θα τους ταλανίζουν για πάντα. Τις περισσότερες φορές, αποδέκτες αυτών των ερωτημάτων είναι οι γιατροί, οι οποίοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αρβανίτη: Το μείζον θέμα της διαταραχής μετατραυματικού στρες

Η κα Κατερίνα Αρβανίτη, Ψυχίατρος του τμήματος Ιατρικής του ΔΠΘ αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της διαταραχής μετατραυματικού στρες, μετά από ψυχοτραυματική εμπειρία-τροχαίο. Τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της διαταραχής είναι η επαναβίωση του τραύματος, μέσα από όνειρα ή αναμνήσεις, το συναισθηματικό μούδιασμα και η ευερεθιστότητα και αυξημένη αντίδραση ξαφνιάσματος.  Για να οριστεί μια κατάσταση ως μετατραυματικό στρες, θα πρέπει το άτομο να έχει τα παραπάνω συμπτώματα, για διάστημα 1 μήνα και άνω. Σύμφωνα με την εμπειρία, από τις περιπτώσεις που έχουν διαγνωστεί με μετατραυματικό στρες, το 50% αναρρώνει, το 40% παραμένει σε αυτή την κατάσταση, με εξάρσεις και υφέσεις,  ενώ ένα 10% παρουσιάζει επιπλοκές με χρήση αλκοόλ.

Ζαμπούκης: Το δύσκολο έργο των δικηγόρων

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης σημείωσε πως, σε επαγγελματικό και ανθρώπινο επίπεδο, οι δικηγόροι είναι εκείνοι που έχουν το δυσκολότερο ρόλο στην αντιμετώπιση ενός τροχαίου δυστυχήματος, αφού είναι οι πρώτοι που πρέπει να επαναφέρουν στη σκληρή πραγματικότητα τους ζωντανούς για να συνεργαστούν μαζί τους για την νομική αντιμετώπιση του συμβάντος. Στη συνέχεια, ανέλυσε τα βήματα που ακολουθούνται δικαστικά για τροχαία με υλικές ζημιές, τραυματισμό, ή θάνατο, ενώ αναφέρθηκε και στη μη ξεκάθαρη νομολογία αναφορικά με την χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη και για ψυχική οδύνη (η πρώτη αφορά ζώντες και η δεύτερη μόνο περιπτώσεις θανάτου), αφού υπάρχει σύγχυση αναφορικά με το ποιοι θεωρούνται οικογένεια του θύματος, αλλά και με τους χρόνους παραγραφής. Τέλος, τόνισε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι προσεκτικός καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν αποζημιώσεις, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια που θέτει ο νόμος, μέσα σε διάστημα μόλις 2 ετών από το συμβάν.

Μαρτίνης: Η σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας

Ο κ Γιώργος Μαρτίνης Διευθυντής του Κέντρου Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε στη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας και στην ανάγκη της διαρκούς μετάδοσης του μηνύματος αυτού, αφού το ασφαλές και επαρκές αίμα είναι το ‘κλειδί’ για τη σωτηρία ενός θύματος τροχαίου.  Όπως τόνισε, ο τραυματίας ενός τροχαίου έχει ανάγκη άμεσης και μαζικής μετάγγισης, κάτι που προϋποθέτει την άμεση κινητοποίηση του προσωπικού, προκειμένου να υπάρξει άριστος συντονισμός και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά και του κύκλου των εθελοντών αιμοδοτών, που δυστυχώς δεν είναι αρκετοί στη χώρα μας.

Τιλκερίδης: Ανάγκη για Κέντρο Αποκατάστασης και Κέντρο Τραύματος στο ΠΓΝΑ

Ο Χειρουργός Ορθοπαιδικός του ΠΓΝΑ Κωνσταντίνος Τιλκερίδης έδωσε σημαντικά στατιστικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα ότι τα ¾ των θανάτων από τροχαία αφορούν άτομα  από 15 ως 24 ετών, ότι τα τροχαία είναι η  3η αιτία θανάτου σε όλες τις ηλικίες, κι ότι το 70% όσων σκοτώνονται νύχτα έχουν καταναλώσει αλκοόλ. Παράλληλα, όπως σημείωσε, 1 στους 3 ανθρώπους θα χρειαστεί κάποιοι στιγμή  νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω εμπλοκής σε τροχαίο. Παραθέτοντας το παράδειγμα της άρτιας και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των τραυματιών στο σύστημα υγείας της Αγγλίας, σημείωσε πως αντίθετα, στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών της χώρας μας, που καλούνται να αντιμετωπίσουν… τα πάντα, υπάρχει έλλειμμα συντονισμού, με αποτέλεσμα ο τραυματίας να γίνεται ‘μπαλάκι’.  Γι’ αυτό, όπως τόνισε θα πρέπει τα ΤΕΠ να έχουν διοικητική αυτονομία και να είναι στελεχωμένα με επειγοντολόγους – μία νέα ειδικότητα στη χώρα μας, που έχει εγκρίνει πρόσφατα το υπουργείο υγείας. Αναφέρθηκε ακόμη στην … πονεμένη ιστορία της προσπάθειας για δημιουργία Κέντρου Αποκατάστασης στο ΠΓΝΑ, που για λίγες μονάδες δεν εντάχθηκε η χρηματοδότηση λειτουργίας του στο interreg πριν λίγα χρόνια. Παρουσίασε φωτογραφίες από τον εξοπλισμό που υπάρχει στο νοσοκομείο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω έλλειψης, κυρίως κονδυλίων για το εξειδικευμένο προσωπικό. Παρά την πρώτη προσπάθεια που δεν ευοδώθηκε, η νέα διοίκηση επιμένει στη δημιουργία του Κέντρου Αποκατάστασης, που θα είναι η δεύτερη δημόσια τέτοια δομή  σε όλη τη χώρα, με παράλληλη προσπάθεια για δημιουργία Κέντρου Τραύματος.

Συνεχίζεται η προσπάθεια για τη λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης

Παρεμβαίνοντας, ο διοικητής του ΠΓΝΑ Δημήτρης Αδαμίδης επισήμανε πως η προσπάθεια συνεχίζεται για τη λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης, τονίζοντας πως το τροχαίο δεν είναι θέμα τύχης ή ατυχίας, αλλά προσωπικών επιλογών οι οποίες πολλές φορές αποβαίνουν μοιραίες όχι για εμάς τους ίδιους, αλλά για άλλους, αθώους συνανθρώπους μας.

Ξεχωριστές νότες στην εκδήλωση

Ξεχωριστή ‘νότα’ στην εκδήλωση έδωσε η κυρία Όλγα Γκιούρδα με τα πάντα καίρια μηνύματα και προβληματισμούς της, ο πρόεδρος της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Αλεξανδρούπολης Κριτής Κριτού που χάρισε ένα κράνος σε έναν νεαρό δικυκλιστή, καθώς και ο Γιάννης Βαγενάς, ένας από τους πιο παλιούς τροχονόμους της Αλεξανδρούπολης. Επίσης, η τμηματάρχης Παιδείας του Δήμου Αλεξανδρούπολης και μέλος του ΔΣ του Πανελλαδικού Συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα» & της International Road Victims Partnership  Καίτη Μακρή, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια γύρω από τα τροχαία καθώς και στη σημαντική δουλειά που γίνεται στη δημοτική βιβλιοθήκη με τα σχολεία.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο