Ώρα αποφάσεων και ευθυνών για τον κάθετο άξονα του Έβρου

Ένα πολύ κακό «ανέκδοτο» έχει καταντήσει πλέον η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού στον Έβρο.

Ένα έργο που καρκινοβατεί εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, προκαλώντας την οργή των Εβριτών, αφού πέρα από την ταλαιπωρία που υφίστανται στις μετακινήσεις τους, δεν είναι λίγες οι φορές που η κατάντια του οδικού δικτύου έχει αποβεί άκρως επικίνδυνη, ακόμη και μοιραία, για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Τοπικές αρχές και φορείς έχουν πολλές φορές προχωρήσει σε καταγγελίες μέχρι και παρακλήσεις, εκφράζοντας την αγωνία τους για τον δρόμο που θα έπρεπε να τελειώσει χθες, όπως λένε, προτού θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.

Με τον κόμπο να έχει φτάσει προ πολλού στο χτένι και την αγανάκτηση στο «κόκκινο», ο δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός, με αφορμή τη νέα διακοπή των εργασιών, στο τμήμα Μάνδρα – Ψαθάδες, καλεί σε ευρεία σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Εγνατίας Οδού και της κατασκευάστριας εταιρείας.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, στο δημαρχείο Σουφλίου, ώστε ο κάθε αρμόδιος να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για την πορεία και την παράδοση του έργου.
Ο δήμαρχος Σουφλίου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της Δημοτικής Τηλεόρασης Ορεστιάδας και στον Γιάννη Τομαδάκη, υποστήριξε ότι αν δε βρεθεί λύση, θα ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα.

Ανάμεσα στις εργασίες που υπολείπονται είναι η τοποθέτηση στηθαίων και η σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής στο ύψος του Κισσαρίου – Λαβάρων.
Στον κάθετο άξονα του Έβρου, ανήκει και το υπό κατασκευή τμήμα Μάνδρα – Αρδάνιο.

Η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού στον Έβρο καρκινοβατεί εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, προκαλώντας την οργή των Εβριτών.

«Η τελευταία πρόσληψη στις Τεχνικές υπηρεσίες της ΠΕ Έβρου έγινε το 1996!»

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σταμάτης Γκατζίδης. Σύμφωνα με αυτά, που αναδημοσιεύουμε από το ράδιο Έβρος, η τεχνική υπηρεσία της περιφερειακής Ενότητας Έβρου, που έχει στην ευθύνη της την συντήρηση του οδικού δικτύου από τη Μάντρα μέχρι το Ορμένιο, βρίσκεται σε κατάσταση κυριολεκτικά αποσύνθεσης. Το προσωπικό που απέμεινε είναι ελάχιστο και στην υπηρεσία αυτή, που έχει στην ευθύνη της τη συντήρηση οδικού δικτύου 750 χιλιομέτρων, πριν 15 χρόνια υπηρετούσαν στο εργοτάξιο του Σοφικού 25 εργαζόμενοι, σήμερα απέμειναν μόνο 5. Η τελευταία πρόσληψη στις Τεχνικές υπηρεσίες έγινε το 1996 πριν από 21 χρόνια και ο νεότερος εργαζόμενος είναι ηλικίας 55 χρόνων!

Σε ό,τι αφορά τα μηχανήματα, είναι ελάχιστα και γερασμένα: Ένα JCB, 3 φορτηγά και 2 αλατιέρες με μαχαίρι. Η τελευταία φορά που η αρμόδια υπηρεσία ενισχύθηκε με 2 φορτηγά ήταν πριν από 13 χρόνια το 2004.

Όπως επισήμανε ο κ. Γκατζίδης, «οι περικοπές από το 1ο , 2ο και 3ο μνημόνιο έχουν φέρει τους Δήμους στην αδυναμία, να μην μπορούν να κάνουν σοβαρές παρεμβάσεις και να περιορίζονται ( με τα κουβαδάκια) σε μπαλώματα. Βαρύτατες όμως είναι οι ευθύνες που έχουν διαχρονικά και οι τοπικές αρχές (περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμοι) που όλα αυτά τα χρόνια αδιαμαρτύρητα αποδέχονται και στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Αντιλαϊκές πολιτικές που ακριβά πληρώνουν καθημερινά οι Εβρίτες οδηγοί με την καθημερινή τους ταλαιπωρία, την πρόκληση εκατοντάδων ατυχημάτων και την απώλεια ανθρώπινων ζωών Μπροστά σ’ αυτήν κατάσταση η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους Εβρίτες να βγάλουν τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε αγώνα, να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε Έβρου και στους Δήμους, με σύγχρονο εξοπλισμό και να διεκδικήσουν ακόμα χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αναβάθμιση του εθνικού, επαρχιακού και αστικού οδικού δικτύου του Έβρου».

Ανάμεσα στις εργασίες που υπολείπονται είναι η τοποθέτηση στηθαίων και η σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής στο ύψος του Κισσαρίου – Λαβάρων.

Γκουγκουσκίδου: «Κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των διερχομένων»

Στην κατάσταση του οδικού δικτύου στον ευρύτερο δήμο Ορεστιάδας αναφέρθηκε και η επικεφαλής της παράταξης «Ορεστιάδα Τόπος να Ζω» Μαρία Γκουγκουσκίδου «Τόσο αυτό εντός του αστικού ιστού της πόλης, το οποίο, με τις αμέτρητες λακκούβες, καθιζήσεις, ανισόπεδες επιφάνειές του, φθείρει καθημερινά και καταστρέφει τα αυτοκίνητά μας, όσο και αυτό που συνδέει την πόλη με τις τοπικές κοινότητες κι αυτές μεταξύ τους, το οποίο πλέον, στα συγκεκριμένα τμήματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου, αποτελεί κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των διερχομένων. Θέσαμε τη δημοτική αρχή προ των ευθυνών της για οτιδήποτε συμβεί εξαιτίας της τραγικής κατάστασης των δρόμων μας, χωρίς όμως δυστυχώς να έχουμε καμία ανταπόκριση από αυτήν. Η δημοτική αρχή συνεχίζει να κωφεύει μπροστά στις αγωνιώδεις εκκλήσεις των δημοτών για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο του Δήμου μας».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του