Όλη η Θράκη στο πόδι για τα διόδια στη Μέστη

Σε ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων του Έβρου, της Ροδόπης και της Ξάνθης, με θέμα την επικείμενη κατασκευή σταθμού διοδίων στη Μέστη, καλούν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης για την Τετάρτη 19/10, στις 2 το μεσημέρι στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, στην Αλεξανδρούπολη.

Οι εξελίξεις τρέχουν και οι φορείς της Θράκης βρίσκονται στο «πόδι» προκειμένου να αποτρέψουν την επιβολή ενός ακόμη ‘χαρατσιού’ που αποφασίστηκε τον Νοέμβριο του 2014 από την προηγούμενη κυβέρνηση και που η παρούσα κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αποσύρει κατά τη διαπραγμάτευσή τους με τους θεσμούς.

Έτσι, κατά τα συμφωνηθέντα, προχωρά η δημοπράτηση του σταθμού στη Μέστη, με την κυβέρνηση να συζητά και την αντιπρόταση για τους Κήπους, όπως θα διαβάσετε στο άλλο ρεπορτάζ για το θέμα. Ωστόσο, όλοι οι φορείς της Θράκης καλούνται στην αυριανή σύσκεψη, προκειμένου «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προς αποτροπή κατασκευής και λειτουργίας σταθμού διοδίων στη Μέστη ανάμεσα στους νομούς Έβρου και Ροδόπης που θα σφραγίσει με την υφιστάμενη αδράνεια στην οικονομία την οικονομική καταστροφή των Θρακιωτών και της Αγοράς».

Επιστολή Λαμπάκη προς Σπίρτζη

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης απέστειλε επιστολή για το θέμα προς τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη.

Κύριε Υπουργέ,

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας θέσω τον προβληματισμό μου «ΕΑΝ ΣΕ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ» (όπως αυτή των διοδίων) ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να υπάρξει εκ των προτέρων δημόσια ή τουλάχιστον θεσμική διαβούλευση, στο όνομα της Δημοκρατίας και της Πληροφόρησης αντί του αιφνιδιασμού και της απολυταρχικής επιβολής.

Στην επαγγελλόμενη από την κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια ανασυγκρότηση της οικονομίας του Έβρου και της Θράκης, το μόνο που διαπιστώνουμε είναι η επιβολή άμεσων και έμμεσων φόρων και τελών.

Με την επιβολή διοδίων στην Μέστη ανάμεσα στους νομούς Έβρου και Ροδόπης, δημιουργείται αρνητικό πρόσημο ήτοι :

1. Επιβαρύνετε τον κάθε οδηγό πολίτη, ιδιαίτερα των νομών της Θράκης με επιπλέον οικονομική επιβάρυνση που κατά πληροφορίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερη απ’ ότι σήμερα, οπότε καθίσταται απαγορευτική η μετακίνηση ανθρώπων μέσα στην Θράκη, ιδιαίτερα των αδυνάμων που είναι φυσικά οι περισσότεροι.

2. Επιβαρύνετε τα μεταφερόμενα εμπορεύματα και ζωοτροφές με μεγαλύτερο κόστος σε μία εποχή τραγικά δύσκολη στην πιο φτωχή περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας όπως είναι η Θράκη.

3. Δημιουργείτε κατά τα άνω διασπαστικές και διαχωριστικές γραμμές στη Θράκη, στοιχείο αρνητικό ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

4. Επιβαρύνετε τον πολίτη επιπλέον, ενώ επίκειται μεταβίβαση της εκμετάλλευσης της Εγνατίας έναντι τιμήματος που μάλλον δε δικαιολογεί την δημιουργία και άλλων σταθμών διοδίων για να γίνει πιο δελεαστικό το προς διάθεση «προϊόν».

Αν παρ’ όλα αυτά θεωρείτε ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη ή επιβάλλεται ενδεχόμενα από μνημονιακή ανάγκη ή άλλη παρεμφερή, η δημιουργία στη Θράκη κι άλλου σταθμού διοδίων, τότε προτείνουμε αυτός ο νέος σταθμός να μετατοπισθεί στα σύνορα των Κήπων.

Αυτή η επιλογή δεν θα δημιουργήσει το αρνητικό πρόσημο στους Θρακιώτες ή τουλάχιστον θα είναι κατά πολύ μικρότερο αυτού που θα συμβεί εάν επιμείνετε στην διακήρυξη.

Σε κάθε περίπτωση, είτε επιλέξετε τη μία ή την άλλη προτεινόμενη εκδοχή, απαιτείται ματαίωση (που δύνασθε ευχερώς να υλοποιήσετε) της διακήρυξης, προκειμένου στην νέα που θα ακολουθήσει ή να έχετε αφαιρέσει τον σταθμό διοδίων της Μέστης ή να τον αντικαταστήσετε με τον προτεινόμενο σταθμό διοδίων στα σύνορα των Κήπων.

Κύριε Υπουργέ,

Οι Θρακιώτες αξίζουμε μιας άλλης μεταχείρισης από αυτήν που τυγχάνουμε τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Κι αυτό τουλάχιστον πρέπει να το δεχθείτε γιατί η Θρακιώτισσα και ο Θρακιώτης, δεν αντέχουμε άλλο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο