Όλα τα ποιητικά ταξίδια του Γιώργου Σταυρίδη σε ένα τόμο

Του Βασίλη Κάργα

Την  πρώτη συγκεντρωτική έκδοση του ποιητικού έργου του Αλεξανδρουπολίτη Γιώργου Σταυρίδη αποτελεί ο τόμος «Ποιήματα 1975-2012», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Δίαυλος και δίνει τη δυνατότητα στο αναγνωστικό κοινό να παρακολουθήσει τη μακρόχρονη δημιουργική διαδρομή του ποιητή αλλά και να τον συστήσει στις νέες γενιές αναγνωστών.

Η εξαιρετική έκδοση περιλαμβάνει τις ποιητικές συλλογές «Μπάρκο» (1975), Χρονικό (1975), Δίαυλοι (1984), Λόγος Ερωτικός (1984) καθώς και ποιήματα πού δημοσιεύθηκαν στο λογοτεχνικό περιοδικό του Έβρου «Εξώπολις» (1994-2012)

Ο Γιώργος Σταυρίδης πέρασε πολλά χρόνια στα καράβια, γνώρισε τους θυμούς και τα χάδια της θάλασσας. Σε ηλικία 21 χρόνων μπαρκάρισε ναύτης στο φορτηγό «Μελίνα» αναζητώντας νέους τόπους. Ταξίδεψε σ’ όλα τα λιμάνια του κόσμου, απ’ την Κούβα και τη Βραζιλία μέχρι τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη μακρινή Ανατολή. Ρίο Γκράντε, Πόρτο- Αλέγκρο, Καζαμπλάνκα, Αλεξάνδρεια, Οδησσός, Γιοκαχάρα.

Κάθε λιμάνι είχε το δικό του χρώμα, τη δικιά του γοητεία. Τις νύχτες, στις ατέλειωτες ώρες τις βάρδιας, αγνάντευε τα φανάρια των πλοίων κι έγραφε ποιήματα. Για υγρά λιμάνια, για ξωτικές γυναίκες, για τη μέθη της περιπέτειας, για τους ναύτες που έπαψαν να ζωγραφίζουν στα στήθη και στα μπράτσα τους γοργόνες και καρδιές. Πρώτη ποιητική του συλλογή το «Μπάρκο» με πολλά ερεθίσματα απ’ τον Νίκο Καββαδία. «Για μένα ο Καββαδίας ήταν ο ποιητής που μίλησε καλύτερα για τη θάλασσα, για τη γοητεία του ταξιδιού. Κι όταν σταμάτησε να γράφει ήταν γιατί τα λιμάνια έπαψαν να έχουν τη μαγεία του πρωτόγνωρου. Το Νοέμβριο του 1973 έγραψα ένα ποίημα για τον Καββαδία και ο φίλος μου, o συγγραφέας Μήτσος Κασόλας το έδωσε στον ποιητή της θάλασσας. Έμαθα πως συγκινήθηκε κι εγώ έκλαψα..».

Το ταξίδι ήταν για τον Γιώργο Σταυρίδη τρόπος ζωής, δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του να ζει σ’ έναν τόπο. Σήμερα κάνει ταξίδια μόνο στο παρελθόν, ταξίδια νοσταλγίας, γυρίζει με τη σκέψη του συνέχεια πίσω, στα μέρη που πήγε προσπαθώντας να βρει τη γοητεία που χάθηκε. Πολύτιμο υλικό για το πρώτο του μυθιστόρημα.

Δείγμα γραφής: 
Σε λίγο
Σε λίγο θα φύγει το καλοκαίρι
και θα πάρει μαζί του
τα φύλλα της λεύκας
και τ’ άσπρα κοχύλια…

Σε λίγο, τον άλλο μήνα,
εγώ κι εσύ θα αναζητούμε
πίσω από βρεγμένα τζάμια
να βρούμε τη λήθη
στα βήματα των περαστικών.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του