efhmerida1

Ψήφισμα για τη FYROM από το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης

 Δεν προτείνει όνομα, ωστόσο καλεί κυβέρνηση και κόμματα «να πράξουν το καθήκον τους» και συστήνει αποκλεισμό ονομασίας με τον όρο «Μακεδονία». «Να μην πληγώσει κανείς την εθνική μας υπερηφάνεια κι αξιοπρέπεια», σημείωσε ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης.

Να πράξουν το καθήκον τους αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της FYROM καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, το οποίο συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Στο ψήφισμα, το οποίο εισηγήθηκε ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, δεν προτείνεται κάποια συγκεκριμένη ονομασία, ωστόσο γίνεται σαφές ότι «η τελική εθνική ονομασίας της FYROM, θα πρέπει να είναι συμβατή με τη δική της ιστορία και τον πολιτισμό των δικών της υπηκόων».

Το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο υπερψήφισε το κείμενο, με εξαίρεση τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης, που κατέθεσαν δικό τους ψήφισμα, καλεί την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να προβούν σε μία σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών, προκειμένου το θέμα να επιλυθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δίχως να υπάρξει κίνδυνος αποσταθεροποίησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όπως επισήμανε ο κ. Λαμπάκης, το ψήφισμα δεν παίρνει θέση για το ποιο θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να είναι το όνομα του κράτους, ωστόσο στέλνει μήνυμα στην πολιτική ηγεσία «να μην ξεπουλήσει τη χώρα μας και να μην πληγώσει την ιστορία και την εθνική μας αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια».

Καταψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση, τι είπαν οι άλλες παρατάξεις

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης, η κα Νίκη Δραμανίδου σημείωσε πως το ψήφισμα αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αφού δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στους υπαίτιους πίσω από την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων. «Είναι αυτοί που θεωρούνται φορείς ανάπτυξης από ορισμένους, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ», κάνοντας λόγο για τις νέες βλέψεις που έχουν στην περιοχή από την  οποία θα πρέπει πάση θυσία να μείνουν μακριά.

Ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Ζητάκης μετέφερε το ερώτημα, όπως είπε, αρκετών πολιτών, αναφορικά με το ενδεχόμενο να βάλει ο δήμος κάποιο λεωφορείο για όσους θέλουν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή. Η δημοτική σύμβουλος Ελένη Ιντζεπελίδου τόνισε ότι  θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το όνομα Μακεδονία δεν θα χρησιμοποιείται ούτε στο εσωτερικό των Σκοπίων.

Από το δημοτικό σύμβουλο της «ΑΝΑΣΑ» Νίκο Ρηγόπουλο δόθηκε έμφαση στο θέμα της ονομασίας και της μη χρήσης της λέξης Μακεδονία ως παραγώγου ή δεύτερου συνθετικού.

 Το ψήφισμα

1) Η Ελληνική κυβέρνηση πρωτίστως αλλά και όλα τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα να πράξουν το καθήκον που τους επιβάλλει η θέση τους, ώστε να:

-καταστήσουν ανέφικτη την είσοδο της FYROM σε διεθνείς οργανισμούς με την πλαστή εθνωνυμία «Μακεδονία».

-αποτρέψουν την προβολή διεκδικήσεων του κράτους αυτού σε βάρος των όμορων κρατών (Ελλάδος και Βουλγαρίας) στο πλαίσιο που επιβάλλουν οι διεθνείς κανόνες στις σχέσεις καλής γειτονίας

-αποθαρρύνουν την επιστράτευση της εκπαίδευσης στην καλλιέργεια αλυτρωτικής προπαγάνδας

-ενθαρρύνουν τη συμμόρφωση της πολιτικής ηγεσία της FYROM με τις παραπάνω αποφάσεις του ΟΗΕ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

-υποδείξουν την ανάγκη για την επιλογή της τελικής εθνικής ονομασίας της FYROM, που να είναι συμβατή με τη δική της ιστορία και τον πολιτισμό των δικών της υπηκόων.

-ενημερώσουν και τις κυβερνήσεις των χωρών που έσπευσαν να αναγνωρίσουν τη FYROM με το όνομα «Μακεδονία» για τις μελλοντικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τακτική τους αυτή στη σταθερότητα των Βαλκανίων και

2) Η Ελληνική Κυβέρνηση, έχοντας υπόψη την απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της 13/4/1992, να στραφεί προς τους συμμάχους και εταίρους της Ελλάδας και τους διεθνείς οργανισμούς, να καταστήσει σαφές ότι, εάν προωθηθεί λύση στο πρόβλημα του ονόματος που θα ταπεινώνει τους πολίτες της χώρας μας (και μάλιστα σε μία περίοδο δοκιμασίας των οικονομικών και κοινωνικών μας αντοχών), θα κλονιστεί όχι μόνο η εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς τους θεσμούς αυτούς, αλλά και θα προκληθούν ανατροπές στη σταθερότητα και την ασφάλεια στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η άποψη της ΚΕΔΕ

Να μην υπάρξει υποχώρηση από την πάγια εθνική θέση, που καθιστά απαγορευτική τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από τα Σκόπια» ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).  Η θέση αυτή, που διατυπώθηκε δια του προέδρου της, Γιώργου Πατούλη, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Στη σχετική απόφαση που ελήφθη, επισημαίνεται ότι η οριστική θα διαμορφωθεί μετά τις θέσεις που θα διατυπώσουν οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων. Επίσης τονίζεται, ότι η διαχείριση του ζητήματος απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, ενώ σημειώνεται πως σε αυτή την απόφαση δεν χωρά ο λαϊκισμός και η πατριδοκαπηλία.

Κική Ηπειρώτου

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr