Χωρίς εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης το 10ο δημοτικό σχολείο Αλεξανδρούπολης

Χωρίς εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης πλήρους ωραρίου παραμένουν, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τρεις μαθητές του 10ου δημοτικού σχολείου Αλεξανδρούπολης.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τους συναρμόδιους φορείς, ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου κάνει λόγο για ανευθυνότητα και προχειρότητα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, καθώς, η μοναδική εκπαιδευτικός που τοποθετήθηκε στο σχολείο αποχώρησε δύο βδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς λόγω εγκυμοσύνης…

Οι γονείς αιτούνται την άμεση τοποθέτηση εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης πλήρους ωραρίου για τρεις μαθητές του σχολείου, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι, «εδώ και 42 ημέρες τρεις μαθητές του σχολείου μας παραμένουν ουσιαστικά χωρίς εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης».

Όπως είναι γνωστό ο θεσμός της παράλληλης στήριξης στηρίζεται στο Ν. 3699/2008 (Φ.Ε.Κ. Α΄199/2-10-2008), ο οποίος και καθορίζει, ειδικότερα, τον σχεδιασμό, την τοποθέτηση και εν γένει τη λειτουργία αυτής στη δημόσια εκπαίδευση, θέτοντας ως ρυθμιστή και θεματοφύλακα της σωστής λειτουργίας του θεσμού, τα κατά τόπους Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ). Εκ του νόμου τούτου, επίσης, θεσμοθετείται και η ατομικότητα και «διαφορετικότητα» της κάθε μιας παράλληλης στήριξης, που απαιτείται για κάθε ένα παιδί, που την έχει ανάγκη, μετά τη γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Κελεμίδης, «τα τελευταία χρόνια, λόγω της υποτιθέμενης οικονομικής κρίσης, αν και ο θεσμός της παράλληλης στήριξης χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, στηριζόμενοι οι αρμόδιοι φορείς -εν προκειμένω η Διεύθυνση Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Έβρου- σε μία εγκύκλιο του έτους 2014 του τότε Υφυπουργού Παιδείας, τοποθετεί στα σχολεία έναν εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης για τουλάχιστον τρεις διαφορετικές περιπτώσεις παιδιών, που τις περισσότερες φορές χρήζουν παράλληλη στήριξη πλήρους ωραρίου, ζητώντας στη συνέχεια, αναρμοδίως, από τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου να τοποθετήσει αυτές ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού. Όλες αυτές οι ενέργειες γίνονται με την εγκληματική ανοχή του αρμοδίου ΚΕΔΔΥ, το οποίο αποδεχόμενο τη συγκεκριμένη κατάσταση αυτοαναιρεί το λόγο ύπαρξής του».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τον σύλλογο, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης, υπάρχουν φέτος τρεις περιπτώσεις μαθητών, που χρήζουν παράλληλη στήριξη πλήρους ωραρίου, σε διαφορετικές τάξεις και με διαφορετικές απαιτήσεις το καθένα.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή προς τον υπουργό, από τη Διεύθυνση Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Έβρου, με τη σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης του ΚΕΔΔΥ Έβρου, τοποθετήθηκε μία μόνο εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης, για να καλύπτει μόνο για 8 ώρες την εβδομάδα τις ανάγκες κάθε παιδιού, μοιράζοντας την υπηρεσία της και στα τρία παιδάκια του σχολείου.

«Ζητήθηκαν εγγράφως αφενός, από τη Διεύθυνση Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Έβρου να διευκρινίσει για ποιόν συγκεκριμένο μαθητή τοποθετήθηκε η εκπαιδευτικός και αφετέρου, από το ΚΕΔΔΥ Έβρου να παρουσιάσει τον σχεδιασμό, που έκανε για κάθε έναν μαθητή που συνέστησε παράλληλη στήριξη, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Αμφότερες οι υπηρεσίες δεν ανταποκρίθηκαν συγκεκριμένα και αιτιολογημένα στα γραπτά αιτήματα των ενδιαφερόμενων γονέων. Το σημαντικότερο όμως, που καταδεικνύει την ανευθυνότητα και προχειρότητα των παραπάνω υπηρεσιών είναι το γεγονός ότι,η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός τοποθετήθηκε, ενώ βρίσκεται σε παρατεταμένη εγκυμοσύνη και θα αποχωρούσε από τη θέση της στις 12-10-2017, πράγμα το οποίο γνώριζαν, όπως τούτη ισχυρίζεται, οι προαναφερόμενοι αρμόδιοι φορείς για την τοποθέτησή της! Επιπλέον, τούτη, όπως της δίνει το δικαίωμα ο νόμος περί μητρότητας, αποχώρησε πολύ πιο νωρίς, λαμβάνοντας ιατρική άδεια και συγκεκριμένα από τις 29-9-2017! Δηλαδή μετά από μόλις 2 εβδομάδες εργασίας, αφήνοντας όμως κατά συνέπεια τρεις μαθητές χωρίς έστω την υποτυπώδη παράλληλη στήριξη μόνο των 8 ωρών», αναφέρεται στην επιστολή του συλλόγου.

Παράλληλα, τονίζεται πως σήμερα, οι τρεις αυτοί μαθητές παραμένουν ακόμη χωρίς εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης μέσα στις σχολικές αίθουσες, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη η παρακολούθηση της διδακτέας ύλης.

Τέλος, ο  σύλλογος θα πραγματοποιήσει σήμερα Τετάρτη 18 Οκτωβρίου παράσταση διαμαρτυρίας, αρχικά στο σχολείο, με την αποχή των μαθητών από τα μαθήματα την 1η διδακτική ώρα και στη συνέχεια στην έδρα της Διεύθυνσης Α’/θμιας Εκπαίδευσης Έβρου, «επιφυλασσόμενοι και για μελλοντικές παρεμφερείς ενέργειες διάρκειας αορίστου χρόνου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπσόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του