Σε απαράδεκτη κατάσταση βρίσκονται τα τμήματα της αρχαίας Εγνατίας στην Αλεξανδρούπολη. Άμεση ανάγκη είναι η συνεργασία Περιφέρεις, Δήμου και Διαζώματος για τον σχεδιασμό δράσεων που θα προσδώσουν τη τεράστια σημασία που έχει για την ανάπτυξη , τον τουρισμό και τον πολιτισμό του τόπου μας.
Η Αλεξανδρούπολη διαθέτει ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Στα όρια του Δήμου της βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση είκοσι περίπου τμήματα της αρχαίας Εγνατίας , σε προσβάσιμα σημεία, κοντά στην εθνική οδό Μέστης – Αλεξανδρούπολης (Κόμαρος) και Αλεξανδρούπολης- Φερών. Τα τμήματα αυτά θα μπορούσαν να προσδώσουν στην Αλεξανδρούπολη το προσωνύμιο της «πόλης της Εγνατίας» και να αποτελέσουν έναν πολύ ελκυστικό αξιοθέατο.
Είναι δεδομένη εξ άλλου η πρόσφατη έγκριση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την Πολιτιστική Διαδρομή της ViaEgnatia, η οποία χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 65 εκατομμυρίων περίπου. Η πολιτιστική αυτή διαδρομή είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης της ιδέας μου που παρουσιάστηκε το 2013 στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου «Διάζωμα», το οποίο την υιοθέτησε και την παρουσίασε στην Περιφέρεια ΑΜΘ, τον Μάρτιο του 2014. Οι τότε αντιπεριφερειάρχες Γεωργία Νικολάου και Φώτης Καραλίδης, συμμετείχαν στη συνάντηση του Σταύρου Μπένου και του γράφοντος με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και μπήκαν οι βάσεις για την υλοποίηση της Διαδρομής.
Η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας, με τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη, και τον διάδοχό του Χρήστο Μέτιο, προσέδωσε νέα ώθηση στη διαδικασία της Επένδυσης , συνέταξε τις μελέτες και ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ, με το αναφερθέν ποσό χρηματοδότησης. Η επένδυση προβλέπει εργασίες ανάδειξης και συντήρησης των μνημείων που διατρέχει η Εγνατία, έργα πρόσβασης σε αυτά, διαδικτυακές εφαρμογές, ψηφιακές απεικονίσεις και ξεναγήσεις, αλλά και δράσεις για την σύνδεση της διαδρομής με την τοπική οικονομία και την τοπική παραγωγή. Προβλέπει επίσης και εργασίες ανάδειξης της ίδιας της Εγνατίας.


Η Εγνατία ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των ξένων. Πρόσφατα ομάδα νέων επιστημόνων περπάτησε στην κυριολεξία τον πανάρχαιο δρόμο από το Δυρράχιο έως την Κομοτηνή και θα συνεχίσει τον Αύγουστο μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Η σημειολογική της σημασία είναι επίσης εξαιρετική διότι συνδέσει χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων. Η Αλβανία, η FYROM, η Ελλάδα και η Τουρκία διατρέχονται από την Αρχαία Εγνατία.
Μια ιδέα θα ήταν να κληθούν σε ένα συνέδριο οι Δήμαρχοι των πόλεων αυτών των χωρών που βρίσκονται επάνω στην Αρχαία Εγνατία και να συζητήσουν τους τρόπους συνεργατικής αξιοποίησής της για τουριστικούς και αναπτυξιακούς λόγους . Μαζί και οι Δήμαρχοι της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, της αρχής και του τέλους της.
Η Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα με πρώτο και κύριο την ανάδειξη των τμημάτων της εντός του Δήμου, την διαμόρφωση των χώρων , την συνεχή αποψίλωσή τους από τα χόρτα που τα κατακλύζουν, την σύνδεση των ιστορικών γεγονότων των ιστορικών προσώπων και των μύθων με την διαδρομή, τη δημιουργία εθελοντικών ομάδων για την συντήρησή τους, την ονομασία δρόμων και πάρκων με το όνομα ΕΓΝΑΤΑ, την ένταξή τους μέσα στα τουριστικά ενδιαφέροντα και πολιτιστικά δρώμενα.
Η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη. Πλήρης απαξίωση. Χόρτα ύψους μέχρι ενός μέτρου κρύβουν το λιθόστρωτο, τις πλάκες οριοθέτησης, στα άκρα και στο μέσον της οδού. Καμία προβολή, κανένας φωτισμός, ελάχιστες πινακίδες που τοποθέτησε η Αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία εξέδωσε και πολύ κατατοπιστικά φυλλάδια που εκπόνησε η αρχαιολόγος Τζένη Τσατσοπούλου.
Η μόνη εκδήλωση που γίνεται είναι ο ετήσιος αγώνας δρόμου , ο οποίος όμως είναι ένα ακόμη αθλητικό γεγονός, χωρίς καμία πραγματική αναφορά στην ανάδειξη του αρχαίου δρόμου και στην ιστορία του.
Άμεση ανάγκη λοιπόν είναι η συνεργασία Περιφέρεις, Δήμου και Διαζώματος για τον σχεδιασμό δράσεων που θα προσδώσουν στην Αρχαία Εγνατία τη τεράστια σημασία που έχει για την ανάπτυξη , τον τουρισμό και τον πολιτισμό του τόπου μας.
Γιάννης Λασκαράκης




