Χαμηλότερος ΦΠΑ και στη Σαμοθράκη

Δέκα ώρες αγωνίας πέρασε ο δήμαρχος Σαμοθράκης μέχρι να συμπεριληφθεί και το νησί του Έβρου στην τροπολογία.
 Μετά από παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης ο ΦΠΑ θα μειωθεί και στη Σαμοθράκη.

Χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, κατά 30%, θα έχει για όλο το 2017, και το νησί της Σαμοθράκης, παρά την αρχική απουσία του από τη σχετική λίστα. Μετά από παρεμβάσεις των βουλευτών Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ και του παραρτήματος Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στο «παρά πέντε» κυριολεκτικά, προστέθηκε και το νησί του Έβρου στην τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Η Σαμοθράκη προστέθηκε, με τροποποίηση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, στα νησιά όπου «παγώνει» ο ΦΠΑ, ως το τέλος του 2017. Σύμφωνα με την τροπολογία, ο χαμηλότερος συντελεστής, πέρα από το νησί του Έβρου, θα εφαρμοστεί επίσης σε όλα τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου.

Η τροπολογία ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον πτωχευτικό κώδικα. Η τροπολογία προβλέπει ότι ο συντελεστής ΦΠΑ θα παραμείνει μειωμένος κατά 30% καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην της Ρόδου και της Καρπάθου) και στη Σαμοθράκη. Υπενθυμίζεται ότι στην υπόλοιπη χώρα ισχύουν συντελεστές ΦΠΑ ύψους 24%, 13% και 6%, ενώ στα νησιά που προστατεύει η τροπολογία οι συντελεστές θα είναι 17%, 9% και 4%. Σύμφωνα με την τροπολογία, το πάγωμα των συντελεστών θα επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό με 50 εκατ. ευρώ το 2017 και το εν λόγω ποσό θα καλυφθεί από την υπεραπόδοση των εσόδων του οικονομικού έτους 2016.

Βίτσας: «Δέκα ώρες αγωνίας…»

Η Σαμοθράκη, που αρχικά δεν είχε συμπεριληφθεί στη λίστα, μετά από «δέκα ώρες αγωνίας», όπως αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού, προστέθηκε, έστω και τελευταία στιγμή. Σε ευχαριστήρια ανακοίνωσή του, ο κ. Θανάσης Βίτσας, αναφέρει:

«Δέκα ώρες αγωνίας από το μεσημέρι της 19ης Δεκεμβρίου ζήσαμε με τη γνωστοποίηση της εισήγηση της τροπολογίας για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στην οποία δεν είχε συμπεριληφθεί η Σαμοθράκη.

Ακολούθησε συντονισμός ενεργειών και το θέμα ανέλαβαν να λύσουν τόσο οι Βουλευτές Έβρου Α.Γκαρά, Γ. Καϊσας και Δ. Ρίζος καθώς και ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης Μεν. Μαλτέζος.

Οι παρεμβάσεις τόσο των βουλευτών όσο και του κου Μαλτέζου  με πλήθος ενεργειών προς όλες τις κατευθύνσεις ήταν επιτυχημένες και μέσα σε ώρες τα προγράμματα οδήγησαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τους ευχαριστούμε για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη τους στο συγκεκριμένο θέμα και σε πολλά άλλα».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο