efhmerida1

Χαμένες ευκαιρίες για το παλιό νοσοκομείο «βλέπει» η ΑΝΑΣΑ

Χαμένες ευκαιρίες, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και διαχρονικές ευθύνες του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη ‘βλέπει’ η δημοτική παράταξη «ΑΝΑΣΑ» για το θέμα του παλιού νοσοκομείου της οδού Δήμητρας.

Σημειώνεται πως πριν λίγες μέρες, σε συνάντησή του με τον υπουργό Ναυτιλίας, ο Δήμαρχος πρότεινε στον κ. Κουρουμπλή, εφόσον αποφασιστεί η λειτουργία της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη, να στεγαστεί σε τμήμα του κτιρίου του παλιού νοσοκομείου.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΑΣΑ» Παύλος Μιχαηλίδης σημειώνει πως το θέμα της Λιμενικής Ακαδημίας είναι «ανύπαρκτο» και κατηγορεί τη δημοτική αρχή πως δεν έχει χειριστεί το θέμα της αξιοποίησης και παραχώρησης του παλιού νοσοκομείου με σοβαρότητα και σχέδιο.

Η πρόταση της «ΑΝΑΣΑ»

Μια στόχευση που έπρεπε εδώ και καιρό να απασχολεί τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης, είναι το Νέο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 (ξεκίνησε στις 16/1/18) σχετικά με την «Δημιουργική επανάχρηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας». Η χρηματοδότηση αφορά και τα ΠΑΛΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ με σκοπό την επανάχρησή τους για την μετεγκατάσταση υπηρεσιών του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η περίπτωση αυτή θα μπορούσε από καιρό να αποτελέσει το βασικό μας στοχευμένο επιχείρημα για την παραχώρηση του συγκροτήματος στο δήμο της Αλεξανδρούπολης.

Πολλοί δήμοι εγκαίρως και για τις ανάγκες αυτού του προγράμματος προέβησαν σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες. Κατέθεσαν για π.χ. πρόταση διαβούλευσης -πρόσκληση για προσέλκυση ενδιαφέροντος από εταιρίες συμβούλων για να ερευνήσουν το πλέον σωστό μοντέλο ανάπτυξης & αξιοποίησης. Πολλοί δήμαρχοι ενδιαφέρονται για τα στρατόπεδά τους και το μεγάλο “κενό” αστικού χώρου που άφησε η εγκατάλειψή τους στον ιστό της πόλης. Στην περίπτωση όμως της Αλεξανδρούπολης, το κτιριακό συγκρότημα του Παλιού Νοσοκομείου είναι κατά γενική ομολογία η πρώτη μας προτεραιότητα.

Δυστυχώς στην 7ετή μέχρι στιγμής θητεία του κ.Λαμπάκη, πέρα από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, δεν έγινε κάποια σοβαρή προσπάθεια για την διεκδίκηση της παραχώρησης του χώρου αυτού και την ουσιαστική του επανάχρηση.

Η δημοτική παράταξη της «ΑΝΑ.Σ.Α.» σταθερά εδώ και δύο χρόνια με δελτία τύπου, ζητάει τα αυτονόητα:

Την σύνταξη μιας τεκμηριωμένης Τεχνοοικονομικής μελέτης στην οποία να περιλαμβάνονται μετρήσιμα στοιχεία, ένα συγκεκριμένο όραμα (vision), η αποστολή (mission) και το χρηματοδοτικό μέσο.

Αξίζει να πούμε πως η περίπτωση των Σ.Δ.Ι.Τ. (Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) αποτελούν την μέθοδο και όχι την πηγή χρηματοδότησης.

Σύνταξη ένα σαφούς πολεοδομικού πλάνου (Urban Planning) που θα επανατοποθετεί το κτιριακό συγκρότημα με τις νέες του (πια) χρήσεις και την επίπτωση όλων αυτών στον αστικό ιστό της πόλη και φυσικά να εξετάζεται η δυνατότητα συνύπαρξης των όσων προτεινόμενων παράλληλων δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Έβρου είναι 24ώρου λειτουργίας, σε αντίθεση με το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Έβρου και των Υπηρεσιών του Δήμου, ενώ ενδεικτικό της προχειρότητας και της σύγχυσης που υπάρχει από παλιές δηλώσεις του δημάρχου είναι και η αναφορά σε στέγαση των Δικαστηρίων.

Αν όλα αυτά είχαν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από τον κ.Λαμπάκη με συνέπεια και σοβαρότητα, θα μπορούσαμε με αυτή την τεκμηρίωση να έχουμε βάσιμους λόγους για την διεκδίκηση παραχώρησης του χώρου και την ένταξή του στο επιδοτούμενο αυτό ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Η αδυναμία όμως αυτή και η απώλεια της τόσο σημαντικής ευκαιρίας για την επανάχρηση και την μεταστέγαση των υπηρεσιών στο παλιό νοσοκομείο, οδηγούν πλέον τον κ.δήμαρχο στο αλλάξει εσπευσμένα στόχευση και να επαναφέρει αυτή την φορά το ανύπαρκτο θέμα της Λιμενικής Ακαδημίας και την ανέφικτη πρότασή του να αποτελέσει το παλιό νοσοκομείο την έδρα αυτής.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr