efhmerida1

Φόλες κίνδυνος – θάνατος στη «γειτονιά» μας

Ομάδα του WWF μαζί με τον κυνηγετικό σύλλογο Κομοτηνής εντόπισαν 11 φόλες και δυο ζώα νεκρά από δηλητηρίαση στη Νυμφαία.

Οι συγκεκριμένες φόλες θεωρούνται θανατηφόρες για τα ζώα και εξαιρετικά επικίνδυνες για τους ανθρώπους.

Δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμη δύο χρόνια από τη «μαύρη» 30η Σεπτεμβρίου του 2015, όταν η είδηση ότι εντοπίστηκαν νεκρά συνολικά 13 ζώα -επτά αλεπούδες και έξι σκυλιά- στην περιοχή μεταξύ Σιδηρώ και Κυριακής στον Έβρο, έκανε το γύρο της Ελλάδας. Αιτία, φυσικά, η κατανάλωση δηλητηριασμένων δολωμάτων κυανίου, που κάποιοι «άνθρωποι» σκόρπισαν στην περιοχή.

Από τότε και μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί κι άλλα κρούσματα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου και της Ροδόπης, από τους επιστήμονες της WWF. Άλλο ένα τέτοιο κρούσμα φέρνει στη δημοσιότητα η οργάνωση, συστήνοντας τεράστια προσοχή προς όλους, αφού οι συγκεκριμένες φόλες θεωρούνται θανατηφόρες για τα ζώα και εξαιρετικά επικίνδυνες για τους ανθρώπους.

Αυτή τη φορά, ακόμα μια παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων επιβεβαιώθηκε πριν λίγες ημέρες (8 – 9 Απριλίου) από ορειβάτες στη θέση Βρύση Γκαϊφύλλια, στην περιοχή Δραγάτη, και κοντά στο καταφύγιο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (ΕΟΣ) Κομοτηνής. Οι ορειβάτες που τα εντόπισαν ειδοποίησαν τον Κυνηγετικό Σύλλογο Κομοτηνής, οι οποίοι άμεσα κάλεσαν τη Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του WWF Ελλάς που εδρεύει στη Δαδιά.

Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας περιπολίας που πραγματοποίησε με τη συνοδεία του ομοσπονδιακού θηροφύλακα, η ομάδα του WWF εντόπισε 11 φόλες, καθώς και μια νεκρή αλεπού και ένα νεκρό κυνηγόσκυλο, το οποίο δεν έφερε κολάρο. Τα ευρήματα προσκομίστηκαν, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία, στο Αγροτικό Κτηνιατρείο Κομοτηνής για τοξικολογική ανάλυση και την περαιτέρω έρευνα ανέλαβε η Δασική Υπηρεσία.

Θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες, καθώς προκαλούν ακαριαίο θάνατο χωρίς καμιά ευκαιρία διάσωσης, τόσο στα ζώα που θα τις καταναλώσουν, όσο όμως και στους ανθρώπους που θα έρθουν σε επαφή μαζί τους και σπάσουν την κάψουλα.

«Το συγκεκριμένο είδος της φόλας χρησιμοποιείτο διαδεδομένα την περίοδο πριν το 1993 για τη μείωση των πληθυσμών της αλεπούς. Σήμερα, αυτού του είδους η φόλα δεν είναι τόσο διαδεδομένη, ωστόσο αυτό επιτείνει ακόμα περισσότερο την επικινδυνότητά της, καθώς οι περισσότεροι πολίτες αγνοούν βασικές οδηγίες για την προστασία τους», αναφέρει η Ελισάβετ Κρετ, Ερευνήτρια πεδίου και χειρίστρια του εκπαιδευμένου σκύλου του WWF.

Πολύτιμες συμβουλές

Εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την επικινδυνότητα και εξάπλωση του φαινομένου των δηλητηριασμένων δολωμάτων και για την υγεία όσων ζουν στις περιοχές αυτές, το WWF Ελλάς συνιστά γενικότερα την προσοχή των πολιτών, ενώ παράλληλα δίνει τις ακόλουθες οδηγίες ειδικά για τον συγκεκριμένο τύπο φόλας:

  • Εάν εντοπίσετε σε άκρες των δασικών δρόμων χαρτοπετσέτες στηριγμένες με μια πέτρα και τοποθετημένες σε περάσματα θηλαστικών (βλ. φωτογραφίες), θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν θα πρέπει να τις αγγίξετε με γυμνά χέρια ή να τις φέρετε σε επαφή με το σώμα σας.
  • Ειδοποιήστε άμεσα τη Δασική Υπηρεσία, την Αστυνομία και τη Θηροφυλακή της περιοχής, όπου βρέθηκε η φόλα.
  • Δίπλα στις χαρτοπετσέτες που χρησιμεύουν ως σημάδι για αυτούς που παρασκεύασαν τις φόλες, υπάρχουν οι άσπρες κυλινδρικές κάψουλες, οι οποίες εάν μείνουν πολλές μέρες στο χώμα χάνουν το λευκό τους χρώμα και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές. Ο αποχρωματισμός των δολωμάτων δεν σημαίνει ότι χάνουν τη δηλητηριώδη δράση τους.
  • Εάν εντοπίσετε τέτοιου είδους φόλες, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να τις αγγίξετε με γυμνά χέρια ή να τις φέρετε σε επαφή με το σώμα σας. Στην περίπτωση που χρειαστεί να τις περισυλλέξετε για να αποτραπεί η δηλητηρίαση ζώων, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε γάντια και προσεκτικά να τις τοποθετήσετε σε ένα μπουκάλι ή μια πλαστική σακούλα που κλείνει ερμητικά.
  • Για τον εντοπισμό τυχόν επιπλέον δηλητηριασμένων δολωμάτων ή νεκρών ζώων, οι πολίτες μπορούν να ειδοποιούν και τη Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του WWF. Ο εκπαιδευμένος σκύλος της Μονάδας, με την ισχυρή του όσφρηση, μπορεί να εντοπίσει επιπλέον δηλητηριασμένα δολώματα που δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι, καθώς και νεκρά ζώα που μπορεί να έχουν μετακινηθεί μακριά από το σημείο που βρέθηκαν οι φόλες.
  • Γενικότερα, συνιστούμε σε όσους περπατούν μόνοι τους ή με τα κατοικίδια σκυλιά τους, τους κυνηγούς και τους αγρότες της περιοχής της Νυμφαίας να προσέχουν, και στην περίπτωση που εντοπίσουν παρόμοιες φόλες σε παράπλευρους δρόμους της διαδρομής οχυρού Νυμφαίας-καταφυγίου ΕΟΣ Κομοτηνής να ειδοποιήσουν άμεσα τις αρμόδιες αρχές.

  Χρήσιμα τηλέφωνα:

Διεύθυνση Δασών Ροδόπης: 25310- 73673

Αστυνομία Κομοτηνής: 25310- 83201

Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής: 25310- 22885

Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του WWF: 25540- 32210 (24ωρη τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας)

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 2103314893, κιν: 6971859632, i.kantas@wwf.gr

Ελισάβετ Κρετ, Ερευνήτρια πεδίου, χειρίστρια εκπαιδευμένου σκύλου, τηλ: 2554032210, e.kret@wwf.gr

 

Λίγα λόγια το WWF Ελλάς:

 Το WWF Ελλάς αποτελεί το ελληνικό τμήμα του παγκόσμιου δικτύου του WWF. Βασική αποστολή του WWF Ελλάς είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου, να συμβάλει στη μείωση του ανθρώπινου αποτυπώματος μέσω βιώσιμων λύσεων, και να αποτρέψει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το WWF Ελλάς, επισκεφθείτε τον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.wwf.gr/

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr