Φρικτό τέλος για τον 6χρονο κωφάλαλο Ρομά από την Κομοτηνή

Δικογραφία για βιασμό, αποπλάνηση και ανθρωποκτονία από πρόθεση σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής σε βάρος του 15χρονου κωφάλαλου Ρομά, που συνελήφθη για τη δολοφονία εξάχρονου, επίσης κωφάλαλου Ρομά, στην Κομοτηνή.

Ο 15χρονος, που οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα, ομολόγησε τόσο τον βιασμό, όσο και τον φόνο του μικρού Μεχμεταλή Σεζάλ.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ίδιος είχε συλληφθεί και το 2016 για τον βιασμό ενός 22χρονου με νοητική υστέρηση και του είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι. Χθες, στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, ο ιατροδικαστής Νίκος Κιφνίδης θα διενεργούσε τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του άτυχου αγοριού, για να ρίξει περισσότερο φως στις συνθήκες θανάτου του.

Το μικρό αγόρι, το οποίο είχε εξαφανιστεί από το βράδυ της Κυριακής, βρέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά από υπόδειξε του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου του, πίσω έναν θάμνο, στην αυλή ενός εγκαταλελειμμένου σπιτιού, στο κέντρο της Κομοτηνής, στη γνωστή συνοικία ΑλάνΚουγιού. Ήταν σκεπασμένο με μπουφάν και δεμένο χειροπόδαρα, ενώ έφερε εκδορές μπροστά στο πρόσωπο και γύρω από το στόμα. Ως πρώτη εκτίμηση για την αιτία θανάτου αναφέρθηκε η ασφυξία.

Σοκαρισμένος ο ιατροδικαστής

Σοκαρισμένος ο ιατροδικαστής Νίκος Κιφνίδης, ο οποίος έκανε αυτοψία στο σημείο όπου βρέθηκε το παιδί σχεδόν πεταμένο σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, που έχει μετατραπεί σε χωματερή, και σκεπασμένο με ένα παλιό μπουφάν, δήλωσε στο «Εθνος» ότι «ο θάνατος του μικρού ήταν ασφυκτικός. Ο δράστης του έκλεισε τη μύτη και το στόμα, τον έπιασε από τον λαιμό και ο 6χρονος εξέπνευσε μέσα σε λίγη ώρα, χωρίς να αντιδράσει». «Δεν έφερε κακώσεις, ούτε χτυπήματα από κάποιο αντικείμενο. Μόνο κάποιες εκδορές στο στόμα και στην τραχηλική χώρα. Το παιδάκι ήταν δεμένο χειροπόδαρα και φορούσε τα ρούχα του». Από την αυτοψία δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί αν ο μικρός είχε τελικώς βιαστεί ή πρόθεση του δράστη ήταν να ασελγήσει σε βάρος του.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι φορούσε κανονικά τα ρούχα του, την γκρι-μαύρη φόρμα του και τα μαύρα αθλητικά παπούτσια του, ίσως αποκλείει σε πρώτη φάση ένα τέτοιο ενδεχόμενο., παρά την ομολογία του 15χρονου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο 15χρονος δράστης έμενε σε άλλον καταυλισμό Ρομά στη Ροδόπη, συνήθιζε όμως να επισκέπτεται το ΑλάνΚουγιού.
Μυστήριο καλύπτει ακόμη τα ακριβή κίνητρα του δράστη και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παρέσυρε τον 6χρονο στο εγκαταλελειμμένο σπίτι, σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από το φτωχικό σπίτι της οικογένειας του θύματος.

Ζοφερή πραγματικότητα στον οικισμό «Αλάν Κογιού»

Ο συνοικισμός των Αθιγγάνων στο τέρμα της οδού Αδριανοπούλεως στην Κομοτηνή, τόπος διαμονής του 6χρονου κωφάλαλου ΜεχμεταλήΣεζάλ, αποτελεί στίγμα για τον σύγχρονο πολιτισμό, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης εκεί, απέχουν δραματικά από το να χαρακτηριστούν ως «ανθρώπινες», γράφει ο Δ. Δαμιανός σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όποιος δεν έχει επισκεφθεί την περιοχή, δεν μπορεί εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος της αθλιότητας, της φτώχειας και της εγκατάλειψης. Άνθρωποι και σκουπίδια σε ένα σωρό που δύσκολα ξεχωρίζει, παντελής έλλειψη υποδομών όπως δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και συνθηκών υγιεινής, σπίτια φτιαγμένα από λαμαρίνες και άχρηστα υλικά, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης πολυμελών οικογενειών μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα.

Είναι το σκηνικό που συνθέτει τη σημερινή εικόνα της συνοικίας η οποία όμως παραμένει πεισματικά στη θέση της, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για άμεση μετεγκατάσταση.

Η ανεργία μαστίζει τους κατοίκους, οι περισσότεροι ζούνε με τα επιδόματα της Πρόνοιας και οι υπόλοιποι εργάζονται ως μικροπωλητές στις λαϊκές αγορές. Η μαθητική διαρροή είναι μεγάλη – χωρίς να παραγνωρίζονται οι προσπάθειες ένταξης των τελευταίων ετών – και ο αναλφαβητισμός αποτελεί ένα από τα γνωρίσματα του πληθυσμού.

Από το 2006 έχουν δρομολογηθεί από το δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής, οι διαδικασίες μεταφοράς του «ΑλάνΚογιού», όπως είναι γνωστή η συνοικία στους ντόπιους κατοίκους – πλην όμως η ταχεία ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής προσέκρουσε στις ενστάσεις ιδιοκτητών εκτάσεων της περιοχής όπου επιλέχθηκε να στηθεί ο νέος οικισμός, με την ανέγερση αυτοτελών κατοικιών για τους όλους τους δικαιούχους.

Ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, από το 2011 έθεσε ως πολιτική του προτεραιότητα το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας μετεγκατάστασης.

«Ξεμπλοκάραμε το θέμα του γενικού πολεοδομικού. Οριοθετήθηκε και πλέον έχει πάρει ΦΕΚ η χωροθέτηση του χώρου μετεγκατάστασης. Επιδιώξαμε, επίσης, να λύσουμε το θέμα της αίτησης αναίρεσης που είχε καταθέσει μια ομάδα ιδιοκτητών ακινήτων της περιοχής προς απαλλοτρίωση. Πρόκειται για όσους δεν συμφωνούσαν με την απαλλοτρίωση στα ακίνητά τους και ζητούσαν να ακυρωθεί η όλη διαδικασία. Για το σκοπό αυτό είχαν προσφύγει δικαστικά φτάνοντας μέχρι και το Συμβούλιο της Επικρατείας», τονίζει ο κύριος Πετρίδης, ενώ την ίδια στιγμή, ο δήμος Κομοτηνής έγκαιρα έσπευσε και κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό που απαιτούνταν για την απαλλοτρίωση, και ανέρχεται σε 860.000 ευρώ.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του